A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
köki 970×550
Acapella 970×250
Acapella 300×30

UTAZÁS A SISAK KÖRÜL

acapella 640×480

Ennek keretében a katonák sisakját összehasonlították az NFL-ben használt kétfajta sisakkal, és meglepõ eredményt kaptak. Arra a következtetésre jutottak, hogy amennyiben a sisak bélését egy nyolcad inch-csel megnövelik, úgy az azt hordó személyek agyi és feji sérülésének esélye jelentõsen csökken.

A katonai sisakok designját ennek megfelelõen át kívánják alakítani, amely igen hasznos információs lehet az NFL számára is. A kutatók azt is tapasztalták, hogy a ligában használatos sisakok kevésbé produkáltak jó eredményeket, mint a harci fejfedõk, mivel a futballban viselt sisak merevebb volt, és emiatt sokkal több erõt vitt át a fejbe, mint a katonák által hordott darab, amely jóval nagyobb erõhatást is megfelelõen el tudott nyelni.

Az egyébként nyilvánossá tett jelentés arra is rámutat, hogy ebbõl mindenre kiterjedõ következtetést nem érdemes levonni, hiszen a kétfajta sisak nem azonos feji sérülések elkerülésére lett kifejlesztve. Ugyanakkor azt a következtetést levonták a jelentés írói, hogy az NFL-nek célszerû volna figyelemmel követni a hadi fejlesztést, mert abból õk is hasznos információkat nyerhetnének a játékosok védelmével összefüggésben.

„A futballban történõ hatások során a játékosok a fejükkel ütköznek, és a sisak párnázata ezeket a hatásokat nagyobb mértékben kell, hogy elnyelje. Ez megmagyarázza, hogy az NFL-ben használatos sisakok bélése miért vékonyabb és keményebb. A hadseregben más jellegû hatások ellen kell védenünk a katonákat” – írják a jelentésben.

A tanulmányból nyilván nem egyszerû a következtetések levonása, de annyi bizonyosnak látszik, hogy a játékosok biztonsága érdekében további kutatásokra lesz szükség, mivel a ligában a fejsérülések száma egyre növekszik.

Forrás: profootballtalk.nbcsports.com

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások