A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
polacsek 970×550
Roche 970*250
Becmol 300×300

DRAFT STRATÉGIA – AFC Nyugat

finn wellness 640*360

BRONCOS

Legégetõbb probléma:
védõfal, linebackerek, tight end

Denverbe többek között új vezetõedzõ is érkezett John Fox személyében, aki át fogja alakítani a védelmet. Az új 4-3-as felálláshoz olyan emberek kellenek a falba, amilyenek jelenleg nincsenek a Broncos rosterén, például igen hatékony defensive endek. Persze Elvis Dumervil visszatérése megkönnyíti némiképp a dolgokat, de Robert Ayersszel még mindig gondok vannak. A válasz Robert Quinn lehet. De a legnagyobb probléma a fal belsejében van, ahonnan távozik Jamal Williams és Justin Bannan, maradt Ryan McBean, Kevin Vickerson, Louis Leonard, Mitch Unrein. Hallott valaki róluk? Õk négyen eddigi pályafutásuk során összesen 4,5 sacket hajtottak végre, amibõl 3,5 a hat éves veterán Vickerson tulajdonát képezi. Nagy biztonsággal kijelenthetem, hogy talán az NFL legrosszabb belsõ faláról van szó, így Marcel Dareus elég nyilvánvaló választás lenne számukra a Draft 2. helyén.

Térjünk át a linebackerekre, ahol szintén nem rózsás a helyzet. A csoportban D.J. Williams az egyetlen playmaker. Von Millerre már szemet vetettek, de ha az elsõ körben a fal gondjait fogják megoldani, akkor a második körben a két pick közül az egyikkel középsõ linebackert kellene húzniuk, addigra viszont Miller már biztosan el fog kelni. Ennek ellenére simán találhatnak megfelelõ embert a sorba. Akik szóba jöhetnek: Jeremy Beal, Greg Jones és Quan Sturdivant.

A Broncos elengedte Daniel Graham tight endet, és ami maradt, az nagyon karcsú. A 2009-es Draft 2. körében elhozott Robert Quinn második szezonja végén bekerült a rotációba, de ahhoz, hogy ne csalódjanak benne, nagyon gyorsan fejlõdésnek kell indulnia. Egyértelmû, hogy a Denvernek szüksége van egy olyan tight endre, aki szét tudja húznia a védelmet, de az lenne a legjobb, ha remek blokkoló is lenne.

Fejlesztendõ posztok:

– offensive tackle, defensive back

Ryan Clady személyében Denverben játszik a liga egyik legjobb baloldali tackle-je, de Ryan Harris jobboldali tackle-tõl megválnak. Igaz, hogy az elmúlt szezon második felében magára talált, de az idény elején a sérülések visszafogták. Így viszont nincs életképes emberük a posztra, de nem biztos, hogy ezt a Draftról fogják pótolni, lehet, hogy körülnéznek a szabadügynök-piacon.

A cornerback poszton nem lesz nagy gondjuk, újraszerzõdtették Champ Bailey-t a baloldalra, a jobboldalon pedig ott van Perrish Cox, akit ha letartóztatnak, Andre’ Goodman talán megfelelõen tudja pótolni. De Brian Dawkinsszal már gondok vannak, tavaly a passz ellen a liga legrosszabb safetyjei közé tartozott, 38 éves, és 6 millió dollár járna neki a következõ szezonban, ráadásul tavaly kétszer is kihagyott némi idõt térdsérülés miatt. Ennek ellenére valószínûleg megtartják vezéregyénisége miatt, de jobban tennék, ha a másik 2. körös pickjükkel megpróbálnának szerezni egy playmakert az alvégre, mert az örökös, Darcel McBath kicsit túl sokat betegeskedik. A helyükben nagyon közelrõl figyelném DeAndre McDanielt és Ahmad Blacket.

Nincs probléma:
– irányító, futó, elkapó

Nagyon gondolkodtam, hogy az irányító posztot ide írjam-e, de végül megtettem. Szerintem eljött, hogy Tim Tebow kezébe adják a franchise-t, de John Elway alelnök nem szimpatizál a sráccal, így csak szerintem nincs gond ezzel a poszttal, ezért haboztam.

Fontosabb szabadügynökök:
Justin Fargas RB, Daniel Graham TE, Laurence Maroney RB, Ryan Harris OT, Justin Bannan DL, Jamal Williams DL

Justin Fargas ismét lapátra került, miután egy évvel ezelõtt az Oakland Raiders sem tartott igényt rá. Szerintem azért nem annyira rossz, hogy Knowshon Moreno mögött ne legyen helye. Márpedig kell oda valaki, miután Fargas mellett Laurence Maroney-t is elengedték.

Jamal Williams már 34 éves, de õ egyébként is egy hiba volt, az újjáépítés remek alkalom, hogy megváljanak tõle, és olyasvalakit keressenek a helyére, aki a következõ évtizedben stabilan be tudja tölteni a posztot.

Edzõk, vezetõk:
John Fox HC, Mike McCoy OC, Dennis Allen DC, Brian Xanders GM, John Elway alelnök

Denverben új „uralom” kezdõdik, amelynek élén a franchise egykori, legendás irányítója, John Elway áll, és új munkája elsõ évében rögtön az övé az utolsó szó. Egyelõre azonban nem csak a saját feje után meg, hanem kikéri Brian Xanders klubigazgató véleményét is, aki az elõzõ rendszerbõl maradt ott. És persze az új vezetõedzõnek, John Foxnak is van beleszólása a döntésekbe, hiszen az elmúlt kilenc évben Carolinában jelentõs tapasztalatot szerzett.

Választás:

Denverbe számos potenciális újonc ellátogatott, és mint minden csapat, õk is próbálnak ködösíteni. Állításuk szerint ara is nyitottak, hogy amikor sorra kerülnek a börzén, az éppen elérhetõ legjobb játékost fogják választani. Az biztos, hogy azon lesznek, a lehetõ legtöbb tehetséget költöztessék Denverbe. De mivel Fox szereti rendben tudni a védõfalat, minden bizonnyal elõször erre a területre fognak koncentrálni, a 2. pickkel Marcel Dareus fog hozzájuk kerülni, aki azonnal beállhat a kezdõk közé.

Egyéb lehetõségek: Nick Fairley DT

Késõbbi körök: a linebacker-sorral mindenképpen foglakozniuk kell, és a tight end-kérdést is meg kell oldaniuk. Ryan Harris elengedése után lehet, hogy tackle-t is húznak a támadófalba, ha olyasvalaki lesz elérhetõ, akit nem hagyhatnak bent. És ott van a safety-poszt, ahova meg kell találniuk Dawkins igazi utódát.

 

CHIEFS

Legégetõbb probléma:
támadófal, védõfal, linebackerek

A tavalyi Drafton meglepõ módon a Chiefs Eric Berry safety megszerzése érdekében lemondott Russel Okung tackle-rõl. nem fogtak mellé, de nem véletlen, hogy sokan gondolták úgy, Okungot fogják választani. Matt Cassel irányító nem érzi, honnan jön a nyomás, Barry Richardson jobboldali guard pedig rémes védelmet nyújt. Baloldali kollégája, Brian Waters 34 éves, Casey Wiegmann center talán visszavonul, Branden Albert baloldali tackle pedig nem túl megbízható. Ha Scott Pioli klubigazgatónak esélye lesz a 21. helyen behúzni Gabe Carimit, vagy Derek Sherrodot, meglepõ lenne, ha nem tenné meg, és mondjuk Zach Hurd is jól jönne nekik.

Ron Edwards nose tackle és Shaun Smith baloldali end tavaly többet nyújtottak, mint amire számítottunk, Wallace Gilberry DE pedig remekül helyettesítette Smith-t a 3. kísérleteknél. De mindhármuk szerzõdése lejárt, Tyson Jackson, egykori elsõkörös pick pedig nem bizonyította, hogy életképes kezdõ. Így Glenn Dorsey marad az egyetlen, akinek komoly szerepet szánnak. A nose tackle posztra Ian Williams megfelelõ lenne számukra, a középsõ, vagy az utolsó körök valamelyikében megszerezhetik.

Az ellenfeleknek tulajdonképpen csak Tamba Hali LB-re kellett kitalálniuk valamit, ha meg akarták védeni az irányítójukat. A srác tavaly 14,5-szer sackelt, és még hatékonyabb lenne, ha valaki segítene neki a másik oldalon. Ott Mike Vrabel helyét Andy Studebakernek kell átvennie, de nem tudja azt nyújtani, amire Kansas Cityben szükség lenne. Talán okos lenne, ha draftolnák Aldon Smith-t az elsõ körben.

Fejlesztendõ posztok:
elkapó

Úgy látom, más posztokon nem nagyon szorulnak nagy rácfelvarrásra, de az elkapók között igencsak rendet kell tenni. Tavaly tavasszal Chris Chambers úgy érezte, révbe ért, amikor a Chiefs 12 millió dolláros szerzõdést adott neki, de aztán szinte névtelen senkik elvették tõle a kezdõ posztot. A szezon végére már Dwayne Bowe volt az akire, két embert kellett állítani. Úgy tûnik, végre elérte teljesítõképességének csúcsát, de szerzõdésének utolsó évébe lép, és csak olyan nevek vannak mögötte, mint Jerheme Urban, Jeremy Horne, és Verran Tucker. Na meg Chambers. Szükségük lenne valakire, aki szét tudja húzni a védelmet, valakire, akire számíthatnak, ha Bowe-t kiveszik a játékból. Dexter McCluster sérült volt, aztán nem ment neki. És mivel idén nyolcszor választhatnak, valószínûleg a Draftról fogják megoldani ezt a kérdést is. ha elsõkörös picket áldoznak fel, Leonard Hankersont látom, amint magára ölti a Chiefs-mezt.

Nincs probléma:
irányító, tight end, safety

Fontosabb szabadügynökök: Barry Richardson OT, Ron Edwards DL, Mike Vrabel LB
Mike Vrabelt a fontosabb szabadügynökök között említem, mert egy olyan veteránról van szó, aki a Chiefsnél is, de fõleg a Patriotsnál bizonyított. Viszont tavaly 16 meccsen volt kezdõ, és egyetlen sacket sem szerzett. Valószínûleg szabadügynök marad, nem hinném, hogy a Chiefs újra leigazolja, már 35 éves.

Edzõk, vezetõk:
– Todd Haley HC, Bill Muir OC, Romeo Crennel DC, Scott Pioli GM

Itt mindenképpen ki kell emelni Piolit, aki nagyon körültekintõen szokott draftolni, ezt New Englandben is bebizonyította, akárcsak Kansas Cityben. Nem szeret kockáztatni, és nem szeret olyan játékosokat draftolni, akikkel jellembeli gondok adódhatnak. Inkább elhoz egy „jó állampolgárt”, mint egy olyan újoncot, aki elképesztõen jó, de a pályán kívül nem tud viselkedni. A SEC-bõl érkezõ játékosokat kedveli, így ne lepõdjünk meg, ha cserélgetni fogja a pickeket, hogy megszerezz a kedvenceit.

Választás:

Ha Kansasben azt akarják, hogy Cassel játéka javuljon, foglakozniuk kell a támadófallal, és ha azt szeretnék, hogy javuljon a passzsiettetésük, szerezniük kell egy jó defensive endet. Ezen posztok valamelyikére fognak draftolni valakit az elsõ körben, valószínûleg Gabe Carimi OL lesz a szerencsés.

Egyéb lehetõségek: Derek Sherrod OL, Ian Williams NT, Jabaal Sheard DE

Késõbbi körök: Az elkapó-problémát meg kell oldaniuk, és ugyebár a LB-poszttal is gondok vannak, nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a késõbbi körökben is jó játékosokat húzzanak, mert nagy szükség lehet a segítségre.

 

RAIDERS

Legégetõbb probléma:
– támadófal, cornerback, safety

Sorozatban két szezonban is a top 6-ban volt a Raiders az engedett sackek tekintetében, zsinórban hat évig pedig a top 11-ben. Úgy tûnik, a támadó falemberek nem futják elég gyorsan a 40 yardot ahhoz, hogy Al Davis elsõkörös picket áldozzon rájuk, 2004 óta a 3. körnél korábban nem draftolt ilyen poszton játszó embert. És minden bizonnyal ezt a trendet idén sem fogja megtörni, mert a 2011-es elsõkörös pickjét már elcserélte. Mario Henderson kezdõ tackle szabadügynökké válik, de nem is jó annyira, hogy megtartsák. És Samson Satele center, Langston Walker jobboldali tackle/guard, és Robert Gallery baloldali guard szerzõdése is lejárt. Utóbbi számít az Oakland legjobb falemberének. Az elemzõk szerint Darius Morris hozza õket izgalomba.

Nnamdi Asomugha, a háromszoros Pro Bowler cornerback és Chris Johnson nickelback is szabadügynökök. És miután a Raiders sokat áldozott Stanford Routt újraigazolására, nem valószínû, hogy adnának egy halom pénzt Asomughának. A megüresedett kezdõ posztra Walter McFadden és Jeremy Ware másodéves CB-ek pályáznak, de szinte biztos, hogy legalább egy újonc cornerback érkezik a Raidershez. Leginkább Kendric Burney és Curtis Brown lenne a megfelelõ számukra.

Michael Huff free safety valószínûleg szabadügynökké válik, és nem valószínû, hogy a Raiders megtartja. Tavaly a csapat 29 TD-passzt engedett (ennél többet csak négy csapat engedett), és ezen playek nagy részében a safety-k nem voltak a helyzet magaslatán. A második körben DeAndre McDaniel szóba kerülhet, de ha várnak, a középsõ körökben Jeron Johnson elérhetõ lesz.

Fejlesztendõ posztok:
irányító, linebacker, defensive tackle

Hue Jackson, az új vezetõedzõ nagyon dicséri Jason Campbellt, annyira, hogy a csapat nem is adott tendert Bruce Gradkowskinak. De Campbell inkább csak gyors segítség, nem pedig franchise irányító, ráadásul szerzõdésének utolsó évébe lép. Még egy darabig el lehet vele játszadozni, de utód után kell nézni. A Fosztogatók figyelmét Colin Kaepernick keltette fel, akit valószínûleg meg is szereznek, ha elérhetõ lesz a 48. helyen, de ha elszalasztják, késõbb Pat Devlin is számításba jöhet.

A 2010-es Draft 8. választottjával, Rolando McClainnel minden bizonnyal rendben lesz a linebacker-sor közepe, és az erõs oldalon Kamerion Wimbley is meg tudja oldani a feladatot. De a gyenge oldalon Quentin Groves ideiglenes kezdõ inkább csak olyankor használható, amikor siettetni kell az irányítót. Thomas Howard, egykori 2. körös pick pedig már nem része a Raiders terveinek.

Tavaly Richard Seymour és Tommy Kelly Pro Bowl-szinten játszottak, Seymour el is utazhatott Hawaiira. De mindketten pályafutásuk végéhez közelednek, és már nagyon megviseltek. Al Davis egyébként is szereti gyûjteni a tackle-öket, szóval ne lepõdjünk meg, ha a középsõ körökben draftolnak egyet, mondjuk Mike Blancot, vagy Marvin Austint.

Nincs probléma:
defensive end, running back

Fontosabb szabadügynökök:
– Kyle Boller QB, Bruce Gradkowski QB, Johnnie Lee Higgins WR, Zach Miller TE, Mario Henderson OT, Robert Gallery OG, Richard Seymour DL, Nnamdi Asomugha CB

Amint láthatjuk, Gradkowski mellett Kyle Boller irányító, sõt, Charlie Frye és J.T. O’Sullivan is szabadügynökké vált, így ezen a poszton valamit mindenképpen kezdeniük kell.

Zach Miller szerintem egészen biztosan maradni fog, és Johnnie Lee Higgins sem volt annyira rossz, hogy megváljanak tõle.

Edzõk, vezetõk:
– Hue Jackson HC, Al Saunders OC, Chuck Breshnahan DC, Al Davis tulajdonos

A Raidersnél találhatjuk a leghíresebb draft filozófiát: minden Al Davisen múlik. És ez tavaly nem is volt annyira rossz dolog. Jó játékosokat választott, akik a Combine-on is jól szerepeltek. Az utóbbi években Davis jobban figyelembe veszi a Combine eredményeit, mint azt, hogy valaki milyen játékos volt az egyetemen, de tavaly az elõbbi szempont is fontos volt. Ha ezt így folytatja, a Raiders formába lendülhet. A tulajdonos attól sem riad vissza, hogy pickeket adjon veterán játékosokért, ezt tette Randy Moss, DeAngelo Hall, Richard Seymour, Kamerion Wimbley és Jason Campbell esetében is, de idén ez nem áll módjában, ha még jövõ héten is tart a lockout.

Választás:

Mivel a támadófalban komoly erõsítésre van szükség, valószínûleg ide fognak draftolni egy újoncot.

Egyéb lehetõségek: Colin Kaepernick QB, DeAndre McDaniel S.

Késõbbi körök: Foglalkozniuk kell a cornerback poszttal, így a középsõ körökben várhatóan elhoznak egy CB-t, vagy egy safety-t, valamint defensive tackle-re, és harmadikszámú futóra is számíthatunk.

 

CHARGERS

Legégetõbb probléma:
– defensive end, linebacker

Louis Castillo baloldali DE visszatér, de nem volt túl jó szezonja, és jót tenne neki, ha a másik oldalon valaki lekötné a figyelmet. Ott tavaly Travis Johnson és Jacques Cesaire váltogatták egymást, egyikük sem túl jó, és mindketten korlátlan szabadügynökök. És habár az edzõk áradoznak Vaughn Martinról, a Western Ontario végzõse két év alatt csak egyszer sackelt. Inkább Cameron Jordan, vagy J.J. Watt draftolása valószínûbb az elsõ kör 18. helyén.

A linebacker-sorban ugyanott van a gond, mint a védõfalban: a szélen. Tehát vagy ezt a hibát javítják az elsõ körben, vagy a védõfalon javítanak. A külsõ linebackereknél idén Shaun Phillips és az egészséges Larry English lesz a kezdõ, Antwan Applewhite pedig egy jó csere. De mivel a passzsiettetés a prioritás, abban pedig Englishre nem lehetett számítani, a Chargers kénytelen lesz behúzni Ryan Kerrigant, amennyiben még elérhetõ lesz, vagy pedig a második körben megpróbálják megszerezni Akeem Ayerst. A belsõ linebackerek körében is áll a bál, a három legjobb játékos szerzõdése lejárt, Stephen Cooper talán távozni fog, de erre nem mernék fogadni. Kevin Burnett nem mutat semmi kiemelkedõt, Brandon Silert pedig nem lehet minden helyzetben használni.

Fejlesztendõ posztok:
– offensive tackle, elkapó, kick returner, cornerback

A jobboldali tackle-poszt gondot jelentett San Diegóban, és most ismét odairányul a figyelem, mivel Jeromey Clary szabadügynökké válik. Igaz, hogy kapott tendert, de kit tudja mi lesz azzal, ha megszületik az új CBA. Meg egyébként is lehetnének atletikusabbak azon a pozíción. Philip Rivers összességében elképesztõ szezont tudhat maga mögött, de a fal miatt 38 sacket szedett, ami eddig a legtöbbe egy szezonban. Az elsõ három körben ötször választhatnak, ebbõl az utolsó picket egy OT-re áldozzák, de azt még valószínûbbnek tartom, hogy a mélység biztosítása érdekében csak késõbb húznak be egyet. Ha Anthony Castonzo vagy Nate Solder elérhetõ lesz, az elsõ forgatókönyv él.

Vincent Jackson franchise taget kapott, így õ marad, de Malcolm Floyd szerzõdése is lejárt, valamint Craig “Buster” Davis is távozik, ez szinte biztos. Õ egy elsõkörös melléfogás. Egyetlen elkapó sem rendelkezik olyan szerzõdéssel, amely 2011 után is érvényes. Talán hasznos lenne egy-két fejlõdõképes újoncot draftolni idén. A sémába Jon Baldwin, Jerrel Jernigan és Randall Cobb illene bele legjobban. Jernigannel vagy Cobb-bal két legyet ütnének egy csapással, õk ugyanis a kick returneri feladatokat is elláthatják, miután Darren Sproles várhatóan távozik San Diegóból.

A késõbbi körökben fel kellene használniuk egy picket egy cornerbackre is, szem elõtt tartva, hogy cserére szükség lesz, és néhány év múlva Quentin Jammert pótolni kell. Elõny, hogy idén bõven van CB a börzén. Marcus Gilchrist értékelésével sok idõt töltöttek, de talán még hamarabb lecsapnak Jimmy Smithre.

Nincs probléma:
– irányító, futó, fullback, safety, tight end

Fontosabb szabadügynökök:
– Darren Sproles RB, Mike Tolbert FB, Malcolm Floyd WR, Vincent Jackson WR, Jeromey Clary OT, Jacques Cesaire DL, Stephen Cooper LB, Eric Weddle FS

Talán Darren Sproles távozása lenne a legnagyobb hatással a csapat támadójátékára, hiszen ha kellett, akkor futott, de inkább az elkapások, és a visszahordások terén jeleskedett, ami rögtön három fontos terület. Mathews a szezon utolsó meccsén megmutatta mit tud, remekül helyt áll majd a backfieldben, de a passzjátékban egyelõre nem tudom, hogyan tudják pótolni a veszélyes Sprolest. Tolbert neve is szerepel a szabadügynökök között, tavalyi mutatványa után kötve hiszem, hogy elengedik, és úgy vélem, Eric Weddle is maradni fog.

Edzõk, vezetõk:
– Norv Turner HC, Clarence Shelmon OC, Greg Manusky DC, A.J. Smith GM

A.J. Smith filozófiája az, hogy fel kell készülni mindenre. Idén igazán nyeregben érzi magát, mert van egy plusz pickjük a második körben, és a harmadikban is, ezek az Antonio Cromartie- és a Charlie Whitehurst üzletbõl származnak tavalyról. Nyilván nem kell mindegyikkel választani, cserélgetni is lehet, ahogy az tavaly Ryan Mathews esetében is történt, korábban pedig Jacob Hesterért bocsátkozott üzletbe a Drafton a klubigazgató. Döntéseiben nagy szerepet játszik, hogy ki hogyan teljesített az egyetemen. A korai körökben inkább a minõségre megy, nem a mennyiségre.

Választás:

A passzsiettetés fontossága miatt az elsõ körben defensive end, vagy külsõ linebacker draftolása várható, valószínûleg Cameron Jordan lesz a szerencsés, de Ryan Kerrigan is bene van a pakliban, amennyiben nem kel el a 18. helyig.

Egyéb lehetõségek: J.J. Watt DE, Akeem Ayers LB

Késõbbi körök: Szükségük van offensive tackle-re, és cornerbackre, de elkapóra talán még jobban. Lehet, hogy az utóbbiak körét már a 2. körben bõvítik.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások