A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
efef 970×550
Gancia 970*250
Gancia 300*300

DRAFTSTRATÉGIA – NFC Dél

Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_300x250_CM

CAROLINA PANTHERS

Legégetõbb probléma:
– irányító, offensive guard, védõfal, külsõ linebacker, cornerback

A Párducoknál alig akad olyan poszt, amire rá ne férne a vérfrissítés, a csapat legnagyobb hiányossága viszont kétségkívül az irányítóposzt. Bár találni más véleményen lévõket is, a legtöbb elemzõ szerint a Drafton elhangzó legelsõ név biztosan egy quarterbacké lesz. Jimmy Clausen tavalyi játéka bõven hagyott kívánnivalót maga után, és Drew Brees-zel, Matt Ryannel valamint Josh Freemannel a divízióban nem is lehet kérdés, hogy a Panthersnek sûrgõsen találnia kell egy biztos kezû karmestert.

2008-tól kezdve a charlotte-i klub támadófala folyamatosan elveszítette minõségi cseréit. Bár egy évnyi kihagyás után Jeff Otah (RT) visszatér a csapathoz, a szabadügynökség még rendesen megtépázhatja a tavaly amúgy sem remeklõ falat.

A védelem elsõ sora is nagy veszteséget szenvedett az elõzõ holtszezon alatt, amikor Julius Peppers távozott a klubtól, így a Panthersnek a védõfalra is figyelmet kell fordítania. Ed Johnson (DE) és Nick Hayden (DT) szabadügynökké válása pedig tovább ronthatja az irányítókra gyakorolt nyomás hatékonyságát.

Idén James Anderson és Jamar Williams szerzõdése is lejár, ami komoly problémát jelenthet a linebacker sor szélein. Anderson 2010-ben 130 alkalommal szerelt, így ára várhatóan az egekbe szökik majd.

Bár a másodvonal tavaly nem szerepelt rosszul (a Panthers a 11. volt passzvédekezésben), néha meglehetõsen bizonytalanul játszottak. A szabadügynökség és a fizetési sapka miatti szerzõdésbontások pedig itt is kifejthetik hatásukat.

Fejlesztendõ posztok:
– tight end, elkapó

A veterán Jeremy Shockey csupán egyetlen évre írt alá a Panthershöz, így a klubnak hamarosan szembe kell majd néznie a problémával, hogy nincs megfelelõ képességû tight endje.

Az elkapói poszt akár a legégetõbb gondok kategóriájába is kerülhetett volna, ugyanis legutóbb hiába választott három receivert a Panthers, egyikük sem lett az a robbanékony playmaker, akire szüksége lenne a csapatnak. Meccsenkénti 12,2 szerzett ponttal nehezen lehet elõre haladni, és Steve Smith sem lesz már fiatalabb, hogy segíthessen a problémán.

Nincs probléma:
 – offensive tackle, futó, középsõ linebacker, kicker, punter

Fontosabb szabadügynökök:
James Anderson OLB, Thomas Davis SS, Jeff King TE, Richard Marshall CB, DeAngelo Williams RB, Matt Moore QB, Ryan Kalil C

Thomas Davisnek eddig kevés lehetõsége adódott a bizonyításra, a kérdés csak az, hogy vajon kap-e még egyáltalán. Jeff King és Richard Marshall megbízhatóan teljesít, maradásuk egyedül csak pénzkérdés, bár Shockey igazolásával King rosszabb helyzetben van. Nehezen hiszem, hogy DeAngelo Williamst megtartaná az épp (majdnem) teljes átalakulás elé nézõ klub, tekintve, hogy a rosteren van Jonathan Stewart és Mike Goodson is. Matt Moore érzésem szerint érdemelne egy lehetõséget a kezdõposzton, és valószínûleg mások is látnak benne lehetõséget, ezért kétlem, hogy maradna, amennyiben az 1. pickkel irányítóra hajt a Carolina. Kalilt viszont mindenképpen meg kellene tartaniuk, mert ha eleresztik, könnyen elõfordulhat, hogy jövõre a center posztot kell megcélozniuk a börzén.

Edzõk, vezetõk:
– Ron Rivera HC, Rob Chudzinski OC, Sean McDermott DC, Marty Hurney GM 

A Panthers szinte teljes egészében edzõi stábot váltott. Az új fõedzõ, Ron Rivera, aki eddig a Chargers védelméért volt felelõs most egy egész csapatot kapott és mindent meg fog tenni azért, hogy csodát hajtson végre, ami egyébként egyáltalán nem szokatlan ebben a csoportban.

Választások:

 Egyelõre nehéz megmondani, hogy a Párducok végül ki mellett teszik le a voksukat, de sejthetõ, hogy Cam Newton lesz a „szerencsés”. Rivera néhány héttel ezelõtt azt nyilatkozta Newton mentorának, Warren Moonnak, hogy amit eddig látott az ifjú tehetségtõl az teljesen meggyõzte. Ennek ellenére elõfordulhat, hogy az utóbbi idõben egyre jobban felértékelõdött Blaine Gabbert lesz az 1/1-es, annál is inkább, mivel sokan õt, és nem Newtont tartják a 2011-es osztály legjobbjának.

Ha nem irányítót választ a Panthers, akkor vagy a WR, vagy a CB poszt legjobbjai közül fog húzni valakit, valószínûleg A. J. Greent, vagy Patrick Petersont.

 

ATLANTA FALCONS

Legégetõbb probléma:
– offensive tackle, offensive guard, defensive end, safety

A Falcons támadófala hatalmas csapást szenvedhet, amennyiben a vezetõség nem tud megállapodni a két szabadügynökké váló kezdõjátékosból legalább eggyel. Tyson Clabo (RT) és Harvey Dahl (RG) hiányát nem csak a futások, de a passzjáték és Matt Ryan is megszenvedné.

A pass-rush már tavaly sem mûködött tökéletesen, és idén is többnyire csak John Abraham oldalát kellett figyelnie az irányítóknak. A Sólymok állományában ugyan akad tehetséges passzsiettetõ, a csapatnak igazán egy folyamatosan veszélyt jelentõ játékosra lenne szüksége.

Az elmúlt szezonban a gárda legnagyobb hiányossága a rendszeresen felbomló secondary volt. A cornerbackek már nagyjából megtalálták a helyüket, de a safetyknek – még William Moore kiugró 2010-es teljesítménye ellenére is – van hova fejlõdniük.

Fejlesztendõ posztok:
– tight end, elkapó, külsõ linebacker

Tony Gonzalez, legutóbbi nyilatkozata szerint még marad egy évet a ligában, azonban a Sólymoknak lassan el kell majd gondolkozniuk, hogy hogyan tudják majd pótolni a leendõ Hall of Famert, mivel egyelõre Justin Peelle nem tûnik kezdõ kaliberû tight endnek.

Az elkapói poszttal nagy gond igazából nincs, csupán több playmakerre lenne szükség. Brian Finneran szabadügynökké válásával egy nagytestû és biztos kezû WR távozhat a csapatból, akit pótolni kell. Ha a Falconsnak sikerülne olyan gyors játékosokat szereznie, mint Torrey Smith, Vincent Brown, vagy Titus Young, akkor Jenkins venné át a slot receiver szerepét, és a robbanékony újonc Roddy White-tal kiegészülve igencsak megnehezítené a védelmek dolgát.

Idén Sean Weatherspoon már valószínûleg teljesen átveszi Mike Peterson helyét, fõleg ha a veterán már nem is lesz a csapatban. A leendõ szabadügynököt már Stephen Nicholas sem fogja tudni pótolni, így a Falconsnak az OLB posztot is fel kell majd töltenie.

Nincs probléma:
– irányító, futó, középsõ linebacker

Fontosabb szabadügynökök:
– Matt Bryant K, Tyson Clabo OG, Harvey Dahl OT, Tony Gonzalez TE, Michael Koenen P, Mike Peterson ILB

Matt Bryant tavaly több mérkõzést is megnyert és az egész szezon alatt egyenletes teljesítményt nyújtott, így a két rúgóból õ lesz az, aki marad. Koenen nem játszott olyan jól, mint tavaly és valószínûleg nem is akar a csapat túl sokat költeni rá, így igencsak kétséges, hogy Atlantában maradhat-e.

Edzõk, vezetõk:
– Mike Smith HC, Mike Mularkey OC, Brian VanGorder DC, Thomas Dimitroff GM 

A Falcons vezetõsége már három éve változatlan, ami nem kis magabiztosságot adhat a Drafton. Dimitroffnak rendkívül jó szeme van ahhoz, hogy meglássa a gyémántot a széndarabban, így nem is kérdéses, hogy a klub szurkolói nagy várakozással tekintenek a közelgõ játékosbörzére.

Választások:

Az Atlanta minden bizonnyal a pass-rush javítására költi elsõkörös választási jogát, esetleg egy új játékszerre Matt Ryan számára. Mivel a gárda a 27. helyen juthat szóhoz elõször várhatóan a még elérhetõ legjobb játékost fogják választani, legyen az defensive end, elkapó, vagy akár tackle. A potenciális jelöltek között lehet J. J. Watt (DE), Brooks Reed (DE), de egy cserével akár jobb védõkhöz is hozzájuthatnak Dimitroffék. Az elkapók közül Torrey Smith-t, de egy kis szerencsével akár a georgai A. J. Greent is megcsíphetik. Az sem elképzelhetetlen, hogy máris gondolnak Gonzo pótlására és Kyle Rudolph-ra (TE) esik a választásuk. A Sólymok azonban Nate Solderrel (OT), vagy Gabe Carimivel (OT) is tökéletesen elégedettek lehetnek.

 

TAMPA BAY BUCCANEERS

Legégetõbb probléma:
– defensive end, külsõ linebacker, cornerback

A passzsiettetés nem mûködött olyan gördülékenyen, mint arra a szezon elõtt számíthattunk, így a Tampa is felsorakozik azon csapatok mögé, akik mind az idei draftosztály kiemelkedõen jó defensive endjeire hajtanak.

A Kalózok védelmének nem egyszer tudott gondot okozni a fal által átengedett futás, de néha a passzvédekezés során is maradtak lefedetlen területek a fal mögött. Ennek javítására és a Quincy Black esetleges távozásával keletkezõ ûr kitöltésére a Tampa Bay kénytelen lesz linebackerre is vadászni.

A cornerback poszt – mivel Ronde Barber lassan visszavonul – enyhén szólva is jelentõs gyengülés elé néz. A veterán pótlására ott lett volna Aqib Talib, csakhogy õ lassan több idõt tölt a rendõrök társaságában, mint a csapattársai között. Az újonc Cody Grimm sem mutat rosszul a pályán és talán Tanard Jackson is visszatérhet, ez azonban még kevés egy olyan klubnak, aki a playoff felé tör. 

Fejlesztendõ posztok:
– offensive guard, cserefutó, elkapó, belsõ linebacker

Guard poszton nincs igazán nagy hiányossága a csapatnak, de a poszt mélyítésével sokkal hatékonyabbá tehetik Blount futásait.

A futójáték eredményesebbé tételének másik sarkalatos pontja a kezdõ LaGarrette Blount minõségi cseréjének megtalálása lehet. Cadillac Williams nem éppen élete legjobb szezonján van túl, így várhatóan véget is ér a Bucsban töltött pályafutása. Az õ helyére azonban kell valaki, aki tud hozni néhány yardot, ha úgy hozza a sors.

Akárcsak a Falconsban, itt is a már meglévõ sztárelkapóhoz keresik a megfelelõ kiegészítést, aki legalább olyan hatékonyan tudja megrövidíteni a pályát, mint Mike Williams.

Barrett Ruud esetleges távozása sok gondot okozna a linebacker sor közepén, ezért a Buccaneersnek minél hamarabb meg kell találnia azt a személyt, aki könnyen helyettesíteni tudja a tacklegyáros játékost. 

Nincs probléma:
– irányító, offensive tackle, tight end, free safety

Fontosabb szabadügynökök:
– Ronde Barber CB, Barrett Ruud ILB, Quincy Black OLB, Jeremy Trueblood OT, Davin Joseph OG, Carnell Williams RB

Ronde Barber, Barrett Ruud és Quincy Black távozása nagy érvágás lenne a csapatnak, és várhatóan nem is fogják útjukra bocsátani õket. Legalábbis nem mindegyiküket, és nem könnyen. Davin Joseph rendkívül jó játékos, bár 2010-es idénye nem sikerült valami fényesre. Ha a vezetõség úgy látja, hogy ez csupán egy kis hullámvölgy az eddig magasan ívelõ pályafutásában, akkor nehezen hiszem, hogy kiadnák a kezükbõl. 

Edzõk, vezetõk:
– Raheem Morris HC/DC, Greg Olson OC, Mark Dominik GM 

Dominik vezetésével a Buccaneers egy rendkívül fiatal, mégis rájátszásra esélyes csapattá lett, úgyhogy már biztosan nem kell sokat aludni ahhoz, hogy ne csak az NFC déli csoportjának, de az egész NFL-nek is meggyûljön a baja a tampai fiúkkal.

Választások:

Kevés csapatnál lehet annyira biztosat állítani a Draftról, mint a Kalózok esetében. A gárdának nagyon kell egy jó defensive end, ezért a lehetõ legjobbat fogják választani. Várhatóan Ryan Kerrigan, Adrian Clayborn, Justin Houston, vagy Brooks Reed lesz az, akit a 20. helyen szólítanak, de ha Dominiknak sikerül feljebb tolnia a csapatot a táblán, akkor még Robert Quinn, vagy Cameron Jordan is elérhetõ lehet számukra. Az viszont érdekes, hogy Aldon Smith után kevésbé érdeklõdnek.

 

NEW ORLEANS SAINTS

Legégetõbb probléma:
– defensive end, defensive tackle, külsõ linebacker, strong safety

A Saintsnek tavaly a linebackerökben és a secondaryben kellett bíznia, ha nyomást akart gyakorolni az ellenfél irányítóira. Ugyan sokszor bevált ez a taktika, muszáj találniuk egy jó pass-rushert.

Scott Fujita egy évvel ezelõtt távozott a csapatból, ám cseréi sorra lesérültek, így a hiányát eddig még nem sikerült rendesen pótolni. Ezért lehet okos döntés, ha keresnek valakit a Drafton.

A New Orleans 2009-ben 26 interceptiont szerzett, míg 2010-ben mindössze 9-et. Ennek egyik oka, hogy az öregedõ safety, Darren Sharper egyetlen egyszer sem szerezte meg a labdát (míg 2009-ben 9 alkalommal is).

Shaun Rogers lockout elõtti igazolása nem jelent hosszú távú megoldást, úgyhogy egyáltalán nem lenne baj, ha Szentek már most gondolnának a jövõre.

Fejlesztendõ posztok:
– futó

Az elmúlt idényben a csapat futóit sok sérülés érte, melynek köszönhetõen Reggie Bush és Pierre Thomas együttesen csupán 419 yardot és 2 TD-t tudott hozni. A klub így kénytelen volt a draftolatlan Chris Ivoryhoz nyúlni, akinek sikerült kellemes meglepetést okoznia. Számíthatunk arra, hogy a 3. kör környékén a gárda futót is választhat, mondjuk DeMarco Murray, vagy Daniel Thomas személyében.

Nincs probléma:
– irányító, elkapó, defensive tackle, cornerback

Fontosabb szabadügynökök:
– Danny Clark OLB, Heath Evans FB, Jonathan Goodwin OG, Roman Harper SS, Lance Moore WR, Scott Shanle ILB, Darren Sharper FS, David Thomas TE, Jimmy Wilkerson DE

A tavalyi bajnoknak meglehetõsen sok kezdõjátékosa vár új szerzõdésre. A legnagyobb problémát Danny Clark, Scott Shanle és Roman Harper távozása jelentené, de nem azért mert a többiek teljesítménye nem volt elég jó, hanem mert a posztok többségén van megfelelõ cseréje a csapatnak.

Edzõk, vezetõk:
– Sean Payton HC, Pete Carmichael Jr. OC, Gregg Williams DC, Mickey Loomis GM 

Loomis, mióta kinevezték a New Orleans-i klub igazgatójának, szépen beletanult a szakmába. Igaz, hogy a veterán szabadügynökök igazolása nem az erõssége, de nem akármilyen játékosokat szerzett a Drafton. Nincs hát okunk kételkedni benne, hogy egy hét múlva szintén egy leendõ sztárjátékost láthatunk, amint kezet fog a csapat vezetõivel.

Választások:

Az elsõdleges célpont a Saints esetében is valamelyik defensive end lesz. A klub inkább a nagyobb testû endeket kedveli, mint Justin Houston, illetve Cameron Heyward, de egy kis szerencsével akár az Iowa játékosát, Adrian Claybornt is megszerezhetik. Elképzelhetõ azonban, hogy – a borzasztó Pro Day után – Da’Quan Bowers egészen hozzájuk csúszik.

Ha Sean Paytonék mégis úgy döntenének, hogy DT-t választanak, akkor Corey Liuget, Marvin Austin, vagy Muhammad Wilkerson lehet az, aki elõször átveszi a fekete-arany mezt.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások