A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
praktiker 970×550
Újház 970*250
M-gel 300*300

MEGSZORÍTÁSOK JÖNNEK

Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_300x250_TELEX

2010-ben több mint 525 millió dollár vándorolt az elsõkörösök zsebébe garantált kifizetés formájában. A liga ezt a számot 300 millió dollárral csökkentené, legalábbis azon dokumentumok szerint, amelyek az Associated Press birtokába jutottak. A liga ajánlatával a 2015-ös szezon végéig 1,2 milliárd dollár szabadulna fel, csapatonként 37,5 millió, és belassulna az elsõkörösöknek kifizetett garantált összegek növekedési rátája, ami a dokumentum szerint 2000 óta 233 százalékkal gyarapodott.

Az utóbbi 10 Draftot követõen olyan bukott irányítók kaptak hatalmas összegeket, mint JaMarcus Russell (32 millió), Matt Leinart (12,9 millió), David Carr (15 millió) és Joey Harrington (13,9 millió). Összesen 367 millió dollár vándorolt az ilyen játékosok számlájára. természetesen kivételek is vannak, Eli Manning (24 millió), Philip Rivers (17,9 millió) és Matt Ryan (34,7 millió) nem okoztak csalódást a csapataiknak.

A top 10-es kiválasztottaknak adott garantált fizetés 2000 óta megközelítette a 2 milliárd dollárt, míg az összes elsõköröst tekintve 3,5 milliárdra rúg az összeg. egy elsõ körben kiválasztott játékos pályafutásának átlagos hossza 1993 óta 9,3 év. Joe Banner, a Philadelphia Eagles elnöke úgy véli, a magas pickek leigazolásának költsége kompromittálja a Draft eredeti célját. Elmondta: „A draft és a pickek kiosztásának lényege, hogy megtartsa az egyensúlyt a ligában. A legmagasabb pickek most sokba kerülnek, és mivel nagy az esélye a mellényúlásnak, így szinte lehetetlen elcserélni ezeket a választási jogokat. lassan már hátránnyá válik, ha valaki magas pickkel rendelkezik.”

Ne feledjük, hogy ezt maguknak fõzték, hiszen a tulajdonosok azok, akik ezeket a hatalmas összegeket felajánlják az újoncoknak.

Az új Kollektív Munkaszerzõdés tárgyalásai során a liga tett egy ajánlatot az újoncok holdoutjainak megszüntetése érdekében is. A javaslat szerint meghatároznák a fizetés maximális összegét, amennyiben egy játékos az edzõtábor kezdetére nem írja alá a szerzõdését. A veteránok holdoutjának is véget vetnének azzal, hogy megtiltanák a szerzõdés újratárgyalását, ha a játékos az elõszezonban nem hajlandó munkába állni.

A kompenzációs rendszer tehát nem tartalmazna bérskálát az újoncok számára, további is ki lehetne alkudni egyedi szerzõdéseket, amelyek kötelezõen négy évre szólnának a második körtõl kiválasztott összes játékos esetében, rájuk ne vonatkozna a majdnem 60 százalékos megszorítás. Banner így folytatta: „A korrektség szempontjából ezt az egészet az az egyszerû felfogás kellene, hogy hajtsa, miszerint azok keressék a legtöbbet, akik a legjobban hozzájárulnak a játékhoz. Ez a rendszer arra ösztönözné a játékosokat, hogy jól teljesítsenek az NFL-ben, bevonzaná a rajongókat, növelné a közvetítések nézettségét, ezzel visszajönne az a pénz, amit azok a játékosok kaptak meg, akik nem voltak annyira jók. És az mindenkinek jó lenne.”

Az NFL Játékosok Szövetsége egyelõre nem kommentálta a hírt, viszont számos ügynök megszólalt. Sokan úgy gondolják, az ajánlat igazságtalan korlátozásokat tartalmaz a ligába belépõ játékosok számára. Ben Doga, akinek ügyfelei között Patrick Willist és Sam Bradfordot is megtaláljuk, így nyilatkozott: „Az öt év és a csökkentett fizetés alapvetõen korlátozást jelent a játékosok számára. Az NFL játékosainak durván 68 százalékát olyanok teszik ki, akik ötévnyi, vagy annál kevesebb tapasztalattal rendelkeznek a profik között. Már az elsõ körben a 11-tõl a 32. helyig kiválasztottak jó pénzügyi befektetést jelentenek a csapatok számára. Ha egy játékosból kezdõ lesz, vagy fontos tagjává válik a csapatnak a jelenlegi rendszerben, a csapatok olyan újoncszerzõdéssel kötik magukhoz, amely a klubok számára elõnyös.”

Peter Schaffer, aki Joshua Cribbst és Hakeem Nickset képviseli, az új, felajánlott rendszert „toborzási biztosításnak” nevezte, amely azon csapatok esetében jelent elõnyt, amelyek rosszul választottak a Draft elején. „Azáltal, hogy a fiataloknak kifizetett összeg csökken, az újoncok értékesebbé válnak. Ezzel kiesne a „veterán középosztály”, mert a csapatok több olyan fiatalt engedhetnek meg maguknak, akik kevesebbet keresnek, és fix szerzõdésük van.”

Az újoncok módosított fizetési rendszere is megbeszélések tárgyát képezte az új CBA-val kapcsolatos alkudozások során, amelyek március 11-én szakadtak meg, és az NFLPA megszûnt létezni, mint szövetség. Néhány órával késõbb a tulajdonosok elindították a lockoutot, azaz a munkaleállást. A felek bírósági utasításra folytatják a mediátor által segített tárgyalást, az elsõ találkozóra ma kerül sor Minneapolisban.

Forrás: Sports Illustrated

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások