A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
Heszperidák 970×550
Köki 970*250
Linea 300*300

AZ APRÓ LABDAVADÁSZ

Acapella 640×480

Don LeRoy Doll 1926. augusztus 26-án született Los Angelesben. A középiskolás éveit a sacramentói Grant Union High School padjaiban töltötte, és természetesen már ebben az idõszakban megmutatkozott páratlan tehetsége, hiszen már ekkoriban a liga legjobb irányítójának választották. Ugyancsak ezekben az esztendõkben nyerte el a Cal-Hi Sports State év legjobb futballjátékosa díjat, amelyet mindössze 4 tanuló volt képes begyûjteni a sacramentói régióból.

1944-ben a híres USC Trojans csapatához került, ahol már halfback pozícióban szerepelt, de 1945-ben katonai szolgálatra hívták. Doll a haditengerészethez került, és a USS Missouri hadihajóra osztották be, aminek köszönhetõen 1945. szeptember 2-án szemtanúja volt annak, hogy a II. világháború végén Japán megadta magát. Az oktatási intézménybe visszatérve 1947-ben és 1948-ban õ volt a USC legjobb futója, míg 1948-ban a legtöbb elkapás és pontszerzés is az õ nevéhez fûzõdött.

Dollt az 1948-as NFL draft 9. körében, a 67. helyen választotta ki a Detroit Lions együttese, de csak 1949 februárjában kötöttek vele szerzõdést. A következõ 4 évben így az Oroszlánok kötelékébe került, ahol immár a secondary-ben számítottak a szolgálataira.

Újonc idényében Doll valósággal berobbant a profi ligába, hiszen 12 találkozón 11 interceptiont gyûjtött be. Különösen kedves lehetett számára az 1949. október 8-án lejátszott Steelers elleni összecsapás, ahol nem szimplán levadászta az ellenfél irányítójának passzát, de 95 yardos vágta keretében hatpontos találatra hordta azt vissza. A 11 megszerzett interceptionje során szerzett 301 yarddal még ma is az õ nevéhez fûzõdik az újonc által legtöbb visszahordott yard rekordja.

A kiváló védõ a kickoff returnök alkalmával is jeleskedett, és az ebben a mûfajban összeszorgoskodott 536 yardjával is a szezon legjobb teljesítményét nyújtotta. Az említett év október 23-án Doll nem mindennapos produkcióval kápráztatta el a szurkolókat, hiszen ezen a napon a Chicago Cardinals ellen 4 interceptionnel NFL rekordot állított be. A fenti teljesítmény nem maradt elismerés nélkül, és rögtön újonc évében All-Pro elsõ csapat tagságot szavaztak meg számára.

Doll 1950-ben sem hagyta alább, amikor 11 találkozón 12 interceptiont jegyzett, amely mindössze eggyel maradt el Dan Sandifer akkor életben lévõ rekordjától. Ebben az esztendõben ismét tagja lett az All-Pro elsõ csapatnak, és megkapta élete elsõ Pro Bowl meghívóját.

A következõ két esztendõ során csak 3 interceptiont szerzett a Lions safety-je, de ezzel együtt begyûjtötte második és harmadik Pro Bowl választását. Ráadásnak az 1952-es szezon végén övé lett a Pro Bowl legértékesebb játékosának járó George S. Halas trófea. 1952 amúgy is emlékezetes év lett számára, hiszen Doll a Detroit gárdájával bajnoki címet is nyert.

Az 1953-as idényt megelõzõen Don Doll a fõvárosba költözött, ahol Curly Lambeau kezei alatt a Redskins játékosa lett. A környezetváltozás megtette a hatását, és Doll újra fantasztikus évet produkált. Ezúttal 10 interceptiont jegyzett, amellyel õ lett a történelem elsõ játékosa, aki 3 különbözõ szezonban is elérte a 10 interceptiont. A remek teljesítmény újabb Pro Bowl jelölést hozott Doll részére, ezzel õ lett azon kevesek egyike, akik az elsõ 4 Pro Bowl mindegyikén játszhattak.

1954 újabb csapatváltást hozott, és Doll ezúttal a nyugati parton, a Los Angeles Rams keretében találta magát. A játékos otthona ebben az idõben a kaliforniai San Gabriel volt, így régi vágya valósult meg azzal, hogy a Kosoktól kapott szerzõdést. Karrierje utolsó évében 5 interceptionre futotta erejébõl, így mikor szögre akasztotta a sisakját, az õ nevéhez fûzõdött a legtöbb interception (41).

Don Doll az aktív pályafutásának befejezését követõ 34 évben edzõként szolgálta kedvenc sportágát. Rögtön 1955-ben a University of Washington segédedzõi állását fogadta el, majd egy évvel késõbb már vezetõedzõi pozíciót töltött be a West Contra Costa Junior College-nél. A folytatásban backfield tréneri megbízatást kapott a USC-nél és a Notre Dame-nél, hogy 1963-ban ugyanebben a minõségében visszatérjen a Detroit Lions-hoz. Los angeles-i és washingtoni kitérõt követõen 1971-ben Green Bay-be vezetett az útja, majd immár védelmi koordinátorként a Baltimore Colts jelentette edzõi karrierje következõ állomását. Baltimore-ból Miami és San Francisco érintésével tért vissza újra Detroitba, ahol a speciális egység trénere, valamint csapat filmkoordinátora lett. Edzõi pályafutása az ipari városban ért véget 1988-ban, ahol Doll 11 egymást követõ évet húzott le.

Az egykori kiváló védõ a magánéletében is szép sikereket ért el. Az ötvenes évek elején a UCLA egyik növendékét, Diane Davies-t vette feleségül, aki Doll vezetéknevét is felvéve a „tripla-D dinamó” elnevezést kapta férjétõl. A következõ években öt gyermekük született, sorrendben Steven, Wendy, Kevan, Heidi és Michael. Doll idõsebb korában a kaliforniai San Juan Capistranóban telepedett le, és a halál 2010. szeptember 22-én, 84 éves korában is itt érte.

A 180 cm magas, 83 kg súlyú védõt gyakran faggatták arról, hogyan képes a testalkatával a pályán érvényesülni. Õt sosem hozta zavarba, amikor a fizikai adottságairól kérdezték. „A vállaimmal megpróbálom alacsonyan megütni az ellenfeleimet. Amennyiben valaki két tonna súlyú, akkor a cipõfûzõjét veszem célba. Ha közepes termetû, akkor a combját. Nyilván nem tolom õket visszafelé, de megállítom õket azon a ponton, ahol éppen vannak. Az alkatom egyáltalán nem hátrányos a futballban. Sokan engem tartanak a legkellemesebb ütközõnek a ligában. Én pedig szívesen ütközök bárkivel” – nyilatkozta Doll.

2008-ban a Lions beválasztotta egykori klasszisát a franchise all-time csapatába, egyben a Detroit történetének egyik legjobb játékosának aposztrofálták. Doll nevéhez a mai napig két csapatrekord is fûzõdik. Egy szezonban õ szerezte a legtöbb interceptiont (12), valamint õ jegyzi az egy idényen belüli legtöbb interception után visszahordott yardot (301).

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások