A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
Gancia 970×550
ATENOR23_LAKE11_Banner_970x250_SZZS
Finn wellness 300×300

AFA – A titkok nyomában

acapella 640×480

Fotón: Zánka (forrás: AFA)

A kérdést valószínûleg az idõ fogja megválaszolni. Mérlegelni azonban még a nagy titkolózás mellett is lehet, hiszen vannak már konkrét tények. Elõször is ott a helyszín, Zánka. A hely rendelkezik kollégiummal, így bentlakásos iskola lehet az Akadémiából, emellett a szervezõktõl megtudtuk, a konditeremtõl kezdve a sportcsarnokon és a füves pályán át minden rendelkezésre áll majd a fiatal sportolóknak. Egyedüli hiányt az uszoda jelenti, ami azonban a Balaton közelsége miatt nem annyira égetõ probléma. Ha már azonban felmerült a szervezõk kérdése, Tóth Ferenc igyekezett nagyon hamar leszögezni: Nem a Budapest Eagles szervezi az American Football Akadémiát. Az, hogy az Akadémia létrejöttében oroszlánrészt vállaló Feri mellesleg a Budapest Eagles csapatának vezetõje is, nem releváns információ. 

De ne kalandozzunk el, folytassuk gondolatmenetünket. Mi kell még egy Akadémia létrejöttéhez? Kell egy jogi háttér, ami megengedi azt, hogy – mert mondjuk ki, errõl van szó – 14 éves gyerekek négy-öt éven keresztül egy hobbinak szenteljenek annyi energiát, mint más egy szakma kitanulásának. De az amerikai foci ezeknek a srácoknak tényleg hobbi csak lesz? Érdekes kérdés ez ma Magyarországon. Többen több fórumon elmondták: ezt a sportot nagyon nehéz, de talán lehetetlen is hobbiként érdemben mûvelni. Mellesleg ha valaki heti 10-15 edzéssel körülbelül hetente 30 órát szentel valaminek, azt elég nehéz hobbinak tekinteni. Ám a jogi háttér szerint ez mégsem több, hiszen a jövendõbeli végzõsök nem kapnak semmilyen olyan képesítést, ami azt igazolná, hogy õk amerikai focisták. Hivatalosan õk egy vendéglátói szakképesítést kapnak az 5. iskolai évük végén. Talán furcsának tûnhet, hogy 5 év alatt végzik el az Akadémiát a tanulók, de nem elírásról van szó. Az elsõ évben  (nulladik évfolyam) csak egy adott idegen nyelvre és a sportra kell koncentrálniuk. 

Mire van még szükségünk? Egy (de inkább több) szakmailag megfelelõ oktatóra, aki képes arra, hogy 14 éves fiataloknak a sport alapjait is megtanítsa, mellette pedig megfelelõ szakmai szinttel rendelkezik ahhoz, hogy az emelt edzésszámmal párhuzamosan növekedõ elvárásoknak is megfeleljenek a játékosok. Mint azt a szervezõktõl megtudtuk, az Akadémia szakmai vezetõje egy bizonyos Szentpéteri Alexander lesz, akinek neve talán nem cseng túlságosan ismerõsen a hazai amerikai foci lelkes követõinek sem, de a fiatalember a TF-en végzett testnevelõ tanár szakon, és a szakdolgozatát is amerikai foci témakörben írta. De ez vajon elég a feladat elvégzésehez? Valószínûleg nem. Ezt a szervezõk is pontosan tudják, ezért a világ minden tájáról igyekeznek oktatókat hívni, remélhetõleg huzamosabb idõtartamokra. 

A legvégén említem, de a legfontosabb elem felsorolásunkban azok a srácok, akiknek ez a lehetõség adott lesz, mivel hozzávetõlegesen 30 fõs létszámmal lehet elindítani egy ilyen kezdeményezést. Nehezíti a szervezõk dolgát az idõ szûkössége is, hiszen a most általános iskolás nyolcadikosoknak január 15.-ig kell beadniuk jelentkezésüket a középiskolákba. Vajon lesz Magyarországon 30 olyan 14 éves srác, aki annyira komolyan gondolja az amerikai focit, hogy élete elsõ 20 évébõl ötöt egy bentlakásos szakközépiskolában töltsön, ahol egy olyan sportot oktatnak neki, amibõl meg sem fog tudni majd élni? Én abban biztos vagyok, hogy van kishazánkban még kétszer ennyi ilyen fanatikus fiatal. Egy dologban azonban nem vagyok biztos. Vajon lesz e elég szülõ, aki hajlandó elhinni, hogy az épp pubertás korba lépõ tinédzser gyerekének nem a legújabb hóbortjáról van szó, hanem egy átgondolt elhatározásról? És ne legyenek kétségeink, ez az elhatározás az egész életére befolyással lesz az ide jelentkezõ diákoknak.

Sok kérdés megválaszolatlan még, hiszen várat magára az Akadémia hivatalos sajtótájékoztatója. A szervezõktõl megtudtuk, egy bizonyos – és meglehetõsen titokzatos – hölgy érkezésére várnak, aki jelenleg külföldön tartózkodik. Amint hazaér, már konkrétumokról is fogunk tudni beszélgetni, de közel másfél éves munkájuk van benne eddig a kezdeményezésben, és nem terveznek elhasalni a célegyenesben. Az idõ azonban szorít, és nem tudjuk, mikor lesznek elérhetõek a legfontosabb információk a szülõknek és a gyerekeknek. Reménykedjünk, hogy minél hamarabb, addig pedig aki teheti, látogasson ki a jövõ héten Zánkára, az AFA Kupa döntõjére, hiszen a rendezvény helyszínéül szolgáló komplexum lesz az American Football Akadémia helyszíne is. A Pro Football Magazin részérõl mi ott leszünk, és minden információt igyekszik majd továbbadni az olvasóinknak, ami csak szembejön majd velünk.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások