A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
stihl 970×550
Perfect Look 970*250
EfEf 300*300

TOP 30 SZABADÜGYNÖK

acapella 640×480

Fotón: Peyton Manning QB, Indianapolis Colts

Elég kockázatos a 2011-es szabadügynökséget vizsgálgatni annak tudatában, hogy még nem született meg az új Kollektív Munkaszerzõdés (CBA). Számos forgatókönyv valósulhat meg. Elõször is a tulajdonosok beválthatják a fenyegetésüket miszerint lockoutot valósítanak meg, azaz nem játszatják a játékosaikat, ez azzal járna, hogy a szabadügynökség nem nyílna meg addig, amíg össze nem hozták az új szerzõdést.

Aztán az is megtörténhet, hogy a tulajdonosok folytatják a tárgyalásokat a játékosokkal a holtszezonban, a jelenlegi kollektív szerzõdés szabályaival élve (nincs fizetési sapka és hat évnek kell eltelnie, hogy valaki korlátlan szabadügynökké váljon. Ezt egészen addig folytathatják, amíg megszületik az új CBA, vagy pedig patthelyzet alakul ki. Utóbbi esetben a tulajdonosok végrehajthatják utolsó ajánlatukat.

A harmadik eset a sztrájk lenne.

A negyedik változat: a felek márciusig megegyezésre jutnak, ami egy olyan rendszert eredményezne, amely nagyon hasonlítana az elõzõhöz (fizetési sapka és négy év kell a korlátlan szabadügynökké váláshoz).

Ezeket szem elõtt tartva vessünk egy pillantást a legjobb potenciális szabadügynökökre, akiket három kategóriába csoportosítottunk. Az elsõ csoportba azok kerültek, akiknek megvan legalább hatévnyi játékidejük, õk majdnem biztosan korlátlan szabadügynökök lesznek, attól függetlenül, hogy mi történik a CBA-val. Aztán van egy olyan lista, amelyben az 5 évnyi játéktapasztalattal rendelkezõ játékosok kerültek, majd pedig a négyévnyi játékidõvel rendelkezõk jönnek. A régi CBA szabályai szerint mindhárom kategória szereplõinek lehetõségük lenne korlátlan szabadügynökké válni.

Hat évesek (vagy több) klubja
1. Peyton Manning QB: árát a Colts-hoz mérheti, és meg is fogja tenni, Manningnél nincs árleszállítás. A legrosszabb esetben exkluzív franchise taget kaphat.
2. Michael Vick QB: Vick és ügynöke, Joel Segal olyan üzletrõl álmodoznak, amely évi 15 millió dollárt hoz a konyhára. Vick meg is érdemli a játéka alapján. A múltja alapján nem. Komoly tárgyalások lesznek, ami azt jelenti, nagy a valószínûsége, hogy franchise taget fog kapni.
3. Logan Mankins G: A nagy támadó falemberek nem sûrûn válnak szabadügynökké. Ha megtörténik, sokba kerülnek. Mankins lehet az elsõ belsõ falember, aki évi 10 milliót keres.
4. Vincent Jackson WR: a San Diego passzjátéka nélküle, és a pályán kívüli problémái nélkül is megy, ezért a csapatok el fognak gondolkodni, de amikor meglátják és beszélnek vele, fizetni fognak. Tud játszani, és okos. Több mint évi 9 millióra számíthat.
5. Richard Seymour DL: Valaki nagyon jól meg fogja fizetni a 31 éves Seymourt, akinek kiváló éve van. Nagyon jó, de hajlamos néha túlságosan elengedni magát.
6. Ike Taylor CB: Amikor a cornerbackek szabadügynökké válnak, megfizetik õket. Ez egyszerûen így van. A 31 éves Taylor nem kiemelkedõ (11 INT 8 szezon alatt), de nem rossz, és tud futni.
7. Barrett Ruud LB: Ruud az edzõtáborban felhúzta az orrát, amiért Donald Penn LT hamarabb kapott szerzõdéshosszabbítást, mint õ. Bocsi, Barrett, de ez a valós különbség a baloldali tackle-ök és a belsõ linebackerek között. Ruud nagyon jó, és még mindig fiatal, de jobb lenne neki, ha újra leigazolná az a csapat, amely ismeri a korlátait.
8. Randy Moss WR: Érdekes lesz az értéke a szabadügynök-piacon. Lesz olyan csapat, amely sokat fog fizetni neki, abban bízva, hogy a pénznek megfelelõen fog játszani, vagy rákényszerítik az elkapót, hogy olyan szerzõdést kapjon, amely ráveszi a jó játékra?
9. Champ Bailey CB: Ismétlem, a cornerbackeket megfizetik, és azon nem sokan vitatkoznak, hogy Bailey jobb, mint Taylor. De ugyanakkor két évvel idõsebb is, és voltak makacs sérülései.
10. Terrell Owens WR: Owens 35 évesen azt bizonyítja, még mindig képes nagy számokat produkálni. Az azonban vitatható, hogy képes-e gyõzelemre segíteni egy csapatot. De nem lehet hibáztatni, hisz a Bengals-nál játszik.
Mások: Cedric Benson RB, Quintin Mikell S, Matt Light OT, Pat Williams DT és Ricky Williams RB.

Öt évesek klubja
1. Johnathan Joseph CB: A Bengals idei éve semmiképpen nem fogja emelni Joseph értékét. Franchise tag lebeg a CB feje fölött, aki képes passz ellen védekezni, de szerelni is.
2. Haloti Ngata NT: Egy állat. Egyike azoknak a játékosoknak, akikre ránézel, és eltûnõdsz, most ezt hogyan lehet megtámadni? Ráadásul jó évet fogott ki, majdnem annyi sackje van (kilenc meccs alatt öt), mint az elsõ négy évében (átlagban 6,5).
3. Tamba Hali LB: Nemcsak, hogy övé az egyik legnagyszerûbb élettörténet a ligában (szülõhazájából, Libériából meg kellett szöknie, forgatókönyvnek való anyag), de egy nagyon jó passzsiettetõ is, és remek éve van. Nem kiemelkedõ játékos, de nagyon jó és a nagyon jókat is megfizetik.
4. Ray Edwards DE: Halinak külsõ linebackert kell játszani a 3-4-es védelemben, Edwards helye pedig pontosan ugyanennyire a defensive end poszton van a 4-3-ban. Nincs is ezzel semmi baj, de õ inkább kiegészítõ, mint az aki, felkavarja az állóvizet.
5. Chad Greenway LB: Egy tackle-gépezet. Az idei szezon elsõ 9 meccse alatt 92-szer szerelt. 2008-ban 5,5 sack-kel passzsiettetõi képességeit is megvillantotta.
6. Mathias Kiwanuka DL/LB: Miután az elsõ három meccs alatt négyszer sackelt, nyaksérülést szenvedett. Ez egy jó példa arra, miért kellene négy év után szabadügynökké válni. Nagy kár lenne, ha meggyógyul, de mozdíthatatlan lesz, mert korlátozott free agent.
7. DeAngelo Williams: 2008-ban felséges idényt produkált, 1,515 yardot futott és 20 TD-t szerzett. Idén már nem játszik, kificamodott a lába. Hat meccsen láthattuk. Meg kell gyógyulnia, ha pénzt szeretne kapni.
8. Davin Joseph G: Nagyon jó guard, de nem annyira, mint Logan Mankins. Az a fajta játékos, aki azért kapja a fizetését, mert hiány van, nem szükségszerûen a tehetsége miatt. A piacon nem lesz rossz helyzetben, talán évi 8 milliót is kereshet majd.
9. Marcedes Lewis TE: Nagyszerû évet választott, hogy megmutassa tehetségét. De a tight endek általában nem kaszálnak nagyot, a zsugori Jaguars-tól franchise taget kaphat.
10. Owen Daniels TE: Térdmûtétje elõtt elkapó-gép volt, az elit felé tartott. A visszatérés lassúra és fájdalmasra sikerült.

Négy évesek klubja
1. LaMarr Woodley LB: A kritikusok szerint sem a futás, sem a passz ellen nem kiváló, de jó úton jár afelé, hogy sorozatban már a harmadik szezonban is több mint 10 sacket szerezzen, ezt pedig megfizetik. És ez a lényeg.
2. David Harris LB: Erõs, biztos szerelõ, és belül épp elég jól sietteti az irányítót ahhoz, hogy veszélyes legyen. Hamarosan igen komoly összeget fog keresni.
3. Eric Wright CB: Akárcsak Ike Taylor, Wright is jó cornerback, azokban az idõkben, amikor Dunta Robinsont is gazdaggá teszik, ez is elég. Wright labdaérzékenyebb, mint Taylor, szóval nagyobb lesz értéke.
4. Steve Smith WR: A Giants-es verzióról van szó, aki hihetetlenül sokoldalú, képes arra, hogy 3. kísérleteknél elképesztõ teljesítményt nyújtson, és mélyen is veszélyes lehet. Remek kezei vannak, és jól futja az útvonalakat.
5. Zach Miller TE: Mindig jól játszik, de most pályafutása legjobbját mutatja a cselekvõképessé vált Raiders-szel.
6. Sidney Rice WR: Ha idén nem lép pályára, nem árt azzal magának annyit, mint egyesek gondolják. Monstrum célpont, és nagy playekre képes. Azok közé tartozik, akik franchise taget kaphatnak.
7. Ahmad Bradshaw RB: A kis fekete gomolyfelhõ. Elképesztõen keményen játszik, és ha a védelmek nem figyelnek, könnyen elszabadul. Rossza a hozzáállása, de ez nála a tehetséggel jár.
8. Doug Free OT: Egy jól dolgozó baloldali tackle, aki soha nem fog a legjobbak közé tartozni. De tud játszani, és a képzett támadó falembereket megfizetik.
9. Eric Weddle S: Vannak, akiknek Dashon Goldson jobban tetszik, de Weddle következetesebb volt. Valószínûleg sosem lesz sztár, de összetart egy védelmet.
10. Brent Celek TE: Több nagy play-t mutatott, mint Zach Millert, de most nincs túl jó éve, és nem is annyira tehetséges. A körülötte lévõkbõl húz hasznot.
Mások: Stewart Bradley LB, Paul Soliai DL, Paul Posluszny LB, Kevin Boss TE, Dashon Goldson S.

Fordította: Geczõ László

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások