A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
kella 970×550
Újház 970*250
Polacsek 300*300

A RASSZIZMUS KÉPLETE

Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_300x250_CM

Fotón: Marlin Briscoe QB, Denver Broncos

A ligának nincs olyan rendszere, amely az irányítókat értékeli, ilyen szisztéma csak a passzok értékelésére van, ezt szoktuk passer rating (passz mutató) néven emlegetni. Az a lényege, hogy fogják a sikeres átadásokat, a passzolt yardokat, a passzolt TD-ket és interceptionöket, körülbelül mérlegre állítják a passzkísérletek tekintetében, és ebbõl kapnak egy számot. Számos rajongó, klubigazgató és újságíró számára problémát jelent, hogy hiányzik egy megkülönböztetés, a passer rating csak az irányító általános értékét képviseli. De a következõ dolgok kimaradnak az elõbb említett képletbõl: a futott yardok és futott TD-k, két olyan kulcsfontosságú statisztika, amelyben történetesen a színesbõrû irányítók jeleskednek.

2005 óta (az idei szezon kezdetéig) csak 5 olyan kezdõ QB tudott olyan szezont produkálni, amely során 100 vagy több snapet kaptak, ugyanakkor a playek több mint 15 százalékában futottak a labdával. Vince Youngnak ez négyszer, Michael Vick-nek háromszor, David Garrardnak kétszer, és Jason Campbell-nek és Tarvaris Jacksonnak pedig egyszer-egyszer jött össze. Mindannyian afro-amerikaiak. A kezdõ irányítók által futott yardokat tekintve a 10 legjobb szezont produkálók közül heten színesbõrúek, az élen Vick áll, aki 2006-ban futásonként 8,6 yardot szerzett. Csak hogy tiszta legyen: ezek a számok nem jelentik azt, hogy az összes fekete irányító több yardot fut mint fehérbõrû kollégáik, vagy hogy gyorsabbak lennének náluk. Arra viszont rámutatnak, hogy az afro-amerikai irányítók játékának sokkal fontosabb része a futás.

Miért? Senki nem tudja biztosan, de van egy elmélet. Feltételezzük, hogy a régi sztereotípiák, régi szokások, vagy ezen két ok különös keveréke miatt számos toborzó és edzõ nem tudja elképzelni, hogy csapatukat egy fekete irányító vezesse. És tegyük fel, hogy ezek az emberek beadják a derekukat, ha a munkájuk, vagy a bajnoki cím a tét. Ilyen körülmények között egy színesbõrû irányító kezdõ irányító lehet a középiskolában vagy egyetemen, de csak akkor, ha olyan magas szintû teljesítményrõl tesz bizonyságot, hogy a vezetõedzõnek nem lesz más választása, meg kell tennie a támadók vezérévé. Ha Vick-nek hívnak, a Virginia Tech-en játszol, és 180,4-es a passer ratinged (nemzeti csúcs az elsõévesek között), kezdõ irányító leszel. Ha nem, elkapó vagy safety leszel, esetleg Wildcat-formációban léphetsz pályára. Ahhoz hogy irányítók legyenek, az afro-amerikaiaknak mindig kiemelkedõ atlétáknak kellett lenniük, nem csak tehetséges passzolóknak, ami azt jelenti, hogy az egyetem után a legjobbak magukkal viszik a gyorsaságukat az NFL-be is. Ismétlem, ez csak egy elmélet, de számos bizonyíték támasztja alá. 1968-ig egyetlen profi csapatnál sem lehetett afro-amerikai a kezdõ irányító, akkor Marlin Briscoe került a Broncos élére. 1990-es évek közepe elõtt csak nyolc fekete irányító kapott említésre méltó játékidõt az NFL-ben. Aztán 2000 és 2006 között, amikor a liga játékosainak 65 százaléka fekete volt, az irányítók közül csak 27 százalék volt színesbõrû, ezt kutatás állítja, amit David Bern és Rob Simmons közgazdászok tettek közzé. Viszont amikor 1994 és 2006 a fekete irányítók játéklehetõséget kaptak, a legtöbb statisztikai kategóriában a fehér irányítókkal azonos teljesítményt produkáltak. Az egyetlen szembetûnõ különbség, hogy a színesbõrûek ebben az idõszakban meccsenként átlagban 20,1 yardot, míg a fehérek irányítók 7 yardot futottak.

És a sokak által megbízhatónak tartott passer rating itt kezd el sántítani. Mert amikor a fent említett közgazdászok az irányítók fizetését a teljesítményük alapján hasonlították össze, figyelembe véve olyan tényezõket is, mint a tapasztalat és a piacméret, rájöttek, azok az irányítók, akik több yardot futnak, nem kapnak több pénzt. Lehet tippelni, hogyan alakulnak az arányok, és ki húzza a rövidebbet, de nem kell, mert elárulom: a fekete irányítók meccsenként 4,6 százalékkal több yardot szereznek, mint sápadtarcú társaik (196,6 yard a 188 ellen), de ugyanakkor a fehérek 3,1 százalékkal többet keresnek színesbõrû kollégáiknál.

A megoldás nyilvánvaló: valami jobbat kell kitalálni a passer rating helyett. Szóval itt lenne az ideje, hogy az elemzõk társasága nekiessen a problémának, és jó lenne, ha minél hamarabb eredményeket érnének el ez ügyben, mert Michael Vick az idei szezon után szabadügynök lesz.

Forrás: ESPN

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások