A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
köki 970×550
Újház 970*250
Acapella 300×30

MIÉRT SZERETEM AZ NFL-T? – Puha, szõrös és örömet okoz I.

acapella 640×480
Arizona Cardinals– Big Red – Nagy Vörös
Atlanta Falcons – Freddie Falcon – Freddie a Sólyom
Baltimore Ravens – Edgar, Allan és Poe
Buffalo Bills – Billy the Buffalo – Vilmos a Bölény
Carolina Panthers – Sir Purr  – Dorombúr
Cincinnati Bengals – Who Dey
Cleveland Browns – CB, Chomps, TD és Trapper
Dallas Cowboys – Rowdy – Csibész
Denver Broncos – Miles
Detroit Lions – Roary – Bömbi
Houston Texans – Toro the Bull – Toro a Bika
Indianapolis Colts – Blue – Kék
Jacksonville Jaguars – Jaxson De Ville
Kansas City Chiefs – K.C. Wolf – K.C. Farkas
Miami Dolphins – T. D.
Minnesota Vikings – Ragnar, Viktor
New England Patriots – Pat the Patriot – Patrik a Patrióta
New Orleans Saints – Mambo, Gumbo, Sir Saint
Philadelphia Eagles – Swoop – Mardel
Pittsburgh Steelers – The Terrible Fan – A Szörnyûséges Szurkoló, Steely McBeam
San DiegoChargers – Boltman – Ménykûmanus
San Francisco 49ers– Sourdough Sam – Savanya SamÁllatságok

Tennessee Titans – T-Rac Lendüljünk túl a kérdésen, hogy egy a „keresztségbe” Titans nevet kapó csapatnak miért mosómedve (Procyon lotor) lesz a kabalája és nézzük a Tennessee-i kedvenc életrajzát.

T-Rac a mosómedve, miután 1836-ban Alamónál állását vesztette, lemászott Davy Crockett fejérõl, hogy új megélhetés után nézzen. Némi Appalache-hegység béli kalandozás után leszerzõdött a Titans csapatához. T-Rac-ot, az Egyesült Államok legvérmesebb és leggazdagabb állatát megkérdõjelezhetetlen lojalitása fûzi a csapathoz. Történt ugyanis 2006 szeptemberében, egy szezon elõtti Titans-Saints mérkõzésen, hogy a derék mosómaci – javítandó az erõviszonyokon – sackelte a Szentek irányítóját, Adriam McPhersont. Egy golfkocsival. Miután az iránytó súlyos sérülést szenvedett és véglegesen távozott az NFL-bõl, T-Rac-nak mélyen a zsebébe kellett nyúlnia és bíróság ítélete szerint 20 millió dollár kártérítést kellett fizetnie, az elszenvedett fizikai és mentális sérüléseket kárpótolandó.

Buffalo Bills – Billy the Buffalo (Vilmos a Bölény) A jószomszédok városában bizonyára nem vették a fáradságot, hogy legalább a Wikipédiára vessenek egy eltévedt pillantást. „William Cody úgy tett szert a Buffalo Bill névre, hogy 4 800 bölényt ölt meg 18 hónap alatt (1867-68).” Ha így tesznek bizonyára nem esett volna meg az a csúfság, hogy a 2000-ben draftolt kék bölénynek a Vilmos nevet adják.

Miami Dolphins – T. D. Sajnálom, ha csalódást okozok de a Miami-i csapat kabalájának nem Hópihe a neve – mint azt a populáris kultúra sugallja. Hogy mit is jelenthet egy delfin esetében a T.D. rövidítés, arra tippem sincsen és az érintett is mélyen hallgat a miértekrõl. Szerkesztõi értesülések szerint, egyszerûen csak 13 000 szavazat alapján választották ki nevét.

A Delfinek hivatalos honlapján azt olvashatjuk, hogy Jimmy Johnson vezetõedzõ csapott le a szabadügynökként tengõdõ T.D.-re 1997 április 18-án.

Baltimore Ravens – Edgar, Allan és Poe Remélem az irodalom berkein belül kevésbé pallérozott olvasóknak is fel-fel sejlik valami… A Baltimore-i csapat már névválasztásával is a városban elhunyt költõóriásnak állít emléket (a Holló címû vers után), innentõl már csak egy apró lépés, hogy – skizo módon – a Ravens kabalafiguráinak a neve Edgar, Allan és Poe legyen.   

Biográfiájukat felkutatva a következõkre bukkantam. Elsõként Edgar kelt ki a tojásból, magas széles vállú (?) hollóvá nõtte ki magát. Õ képvisel a „backfieldet” (linebackerek, defensive backek, fullbackek, quarterbackek). Kifejezetten büszke – olykor arrogáns – természetérõl is megemlékeznek, õ a testvérek vezetõje.

Allan alacsonyabb és vékonyabb testvéreinél, és ami fontosabb, gyorsabb azoknál. A receiverek és running backek képviselõje õ, forrongó természettel és sok-sok felesleges energiával.

Poe hasította fel a tojáshéjat utolsóként. Alacsony zömök madár, a falemberek minden tulajdonságával. Nagydarab, lassú de szerethetõ figura. 2009 januárjától õ képviseli kiemelten a csapatot.

Kansas City Chiefs – K.C the Wolf (K.C. a Farkas) A hivatalos források az állítják, õt mindenki szereti. Itt meg kell osszam szkepticizmusomat, Piroskára, a nagymamára és a vadászra gondolva, az õ bizalmukért minden bizonnyal még teperni kell farkasunknak. Bár veszett múltját minden áron takargatni akarja a sajtó, K.C. kimutatta a foga fehérjét egy 2007 szeptember 23-ai, Vikings elleni mérkõzésen, a pályára futó szurkolóra vetette magát és a biztonságiakkal karöltve semlegesítették a kellemetlenkedõ alakot. 

1989-tõl szórakoztatja a Puszták Párizsának futball rajongóit. Kevéssé ismert tény e farkasról (vagy az általa elnyelt Dan Meers-rõl), hogy nagyhatású beszédeket tart jótékonysági körútjain. Évenkénti 150 megtartott beszéde nem korlátozódik az USA határain belülre, Japántól, Mexikón keresztül Németországig számos helyen vesz rész kiemelt rendezvényeken. A rossznyelvek szerint Budapesten is megfordult toportyánunk, és összeszûrte a levet egy nõsténnyel, aminek bizonyítékát egy fehér farkasban látják.

Philadelphia Eagles – Swoop (Mardel) A testvéri szeretet városának, nem oly’ testvérien szeretõ szurkolóit nem meghazudtolva Mardel is keveredett balhéba. Történt ugyanis, hogy egy kenguru kabalának (egy ismeretlen új franchise?) öltözött tolvaj osont be a Philly játékosainak öltözõjébe és megpróbált néhány mezt zsebre vágni. Mardel „sasszemével” kiszúrta a betolakodót és néhány biztonsági õr segítségével elfogták az erszényest.

Jacksonville Jaguars – Jaxson de Ville A duplanullás jaguár a legéletrevalóbb és legszemtelenebb tagja a kabala-társadalomnak. Sosem unatkozik, hol gumiköteles ugrás után kalapálja el az (ál)Tim Tebow-t, hol drótkötélpályán ereszkedik alá a stadionba és szinte mindig valamilyen járgányon rója szemtelenül köreit a pálya mellett. Õ büszkélkedhet a ténnyel, hogy 1998-ban bicskanyitogató viselkedésével elérte, hogy a kabalafigurák magatartási szabályzatát átírják. 2007. október 22-ei meccs után maga Bill Polian emelte fel szavát az NFL-nél a mancsmintás gatyás, napszemüveges jaguár ellen. Minek következményeként eltiltás elé nézett a ragadozó, egy számára készült magánketrecbe számûzték a nagymacskát november 18-áig. 1996 óta, a mai napig  Curtis Dvorak személyesíti meg az incselkedõ állatot.

folyt. köv.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások