A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
linea 970×550
Heszperidák 970*250
Becmol 300×300

FÉLÚTON

finn wellness 640*360

Fotón: Rashard Mendenhall RB, Pittsburgh Steelers

Egy olyan sportban, amelyet az egyenlõségre alapoznak, mindig jelen van a meglepetés lehetõsége. De még a legbelsõbb források sem tudták volna megjósolni, hogy az elõszezonhoz ennyire más lesz az alapszakasz. Amint láthattuk utolsókból lesznek az elsõk, és ez fordítva is igaz: a Buccaneers az NFC South-ban, a Rams az NFC West-ben, a Chiefs és a Raiders az AFC West-ben, vagy a Cowboys az NFC East-ben, a Vikings az NFC North-ban, a Niners az NFC West-ben, és a Chargers az AFC West-ben. Hétrõl hétre azt láthattuk, hogy az esélytelennek tartott csapatok megverik az alulteljesítõ favoritokat, ezzel majdnem lehetetlenné téve a pontos elõrejelzését annak, hogy mire számíthatunk február 6-án a Cowboys Stadiumban.

De most már túl vagyunk kilenc játékhéten, a 2010-es történet fele megíródott, megnyitva az utat a félúton megszokott értékeléseknek. Következzenek a PFW öt specifikus kategóriájának választottjai, amelyeket belsõ források névtelen nyilatkozatai is alátámasztanak.

A legjobb csapat: Pittsburgh Steelers
Mivel a papírforma borulása szinte heti eseménnyé vált, nem olyan meglepõ, hogy a Steeles közel sem tökéletes, fõleg a támadócsapatuk. A ma hajnali, Cincinattibe tett látogatásuk elõtt 5-2-vel álló Steelers az utolsó 6 negyedük során csak egyetlen TD-t szerzett, az összes szerzett yard tekintetében a 28. helyen álltak, akárcsak a passzok yardok kategóriájában, a meccsenként szerzett pontjaik pedig a 16. helyre voltak elegendõek. A Pittsburgh egyetlen domináns meccse a szezon elsõ felében a 3. héten volt Tampa Bay-ben, ahol 38-13-ra gyõztek, Charlie Batch a felfüggesztett Ben Roethlisberger helyén játszva 3 TD-passzt adott. Világos, hogy a „legjobb csapat” címet a Steelers a védelmének köszönheti, annak ellenére, hogy a csapatrész a passz elleni védekezéssel kínlódik, akárcsak tavaly. De mesterien koordinálja õket Dick LeBeau, akit a Hall of Fame-be is beválasztottak.

Névtelen nyilatkozatok:
„A siker kulcsa Pittsburgh-ben nagyon egyszerû – Dick LeBeau. Amíg õ ott van, õk lesznek a liga egyik legversenyképesebb csapata.”

„Õk a liga minden téren legjobb csapata, közel lehetetlen lesz megverni õket, amint Big Ben megveti a lábát.”

„A Saints elleni megingásuk ellenére még mindig õk az NFL legteljesebb, legkiegyensúlyozottabb csapata. Övék a legjobb védelem, és a liga egyik legjobb irányítója is Roethlisberger személyében. Rashard Mendenhall RB is igen termékeny volt.”

„Lehet, hogy a Steelers jelenleg nem bír a legjobb mutatóval, de õk az a csapat, akikkel nem szívesen találkoznék a rájátszásban. Kemény a védelmük, erõs a futójátékuk, okos az irányítójuk, és Mike Tomlin az egyik legjobb edzõ. Nehéz lesz kiütni a Steelers-t januárban.”

A legnagyobb meglepetést okozó csapat: Tampa Bay Buccaneers
Raheem Morris, a 34 éves vezetõedzõjük kivételével – aki mindenkinek elmondta, aki meghallgatta, hogy az övé a legjobb csapat az NFC-ben – senki nem látta elõre, hogy egy súlycsoportban lesznek a Falcons-szal, a Super Bowl-gyõztes Saints-szel az NFC South-ban, miután tavaly 3-13-mal végeztek. De miután szokásukká vált, hogy megnyerik a szoros meccseket (4-0 abban az esetben, ha 3, vagy annál kevesebb pont döntött), és hátrányból feljönnek (Josh Freeman irányító 6-szor vezette gyõzelemre a csapatot a 4. negyedben 17 alkalomból, amikor kezdõ volt), az NFL legfiatalabb csapat mellé egyre több hívõ áll. Az olyan fiatal játékosok, mint Freeman, LeGarrette Blount RB, Mike Williams és Arrelious Benn elkapók, Aqib Talib CB jelenlétét meg lehet érezni.

Névtelen nyilatkozatok:
„Ahhoz képest, hogy nem költenek sokat, a Buccaneers igen derekasan helytállt. Ha a csoportellenfeleket nem számítjuk, talán nekik van a legkönnyebb sorsolásuk a ligában, de ezek a kölykök tudnak játszani. Josh Freeman nagyon gyorsan fejlõdött. Aqib Talib Pro Bowl-szinten játszott. Az újonc elkapók nagyon jól voltak. Amióta tavaly Raheem Morris átvette a védelmet, õk is felfelé ívelnek. lehet, hogy jövõre ismét veszélybe kerül a vezetõedzõ állása, de dicséretes munkát végeztek.”

„Nem igazoltak egyetlen nagynevû szabadügynököt sem, és sokan azt gondolták, a fiatalok felkarolása rosszul sülhet el, Morris kirúgatja magát, de esélyük van az NFC South megnyerésére. Engem ez váratlanul ért!”

A legnagyobb csalódást okozó csapat: Dallas Cowboys
Gondolta volna vaklaki, hogy ez a csapat története egyik legrosszabb kezdését fogja produkálni (1-7), miután a szezon elõtt számos szakértõ azt jósolta, nagy az esélyük arra, hogy Super Bowlt játsszanak az új stadionjukban? Miután az elsõ hat meccsükbõl ötöt egy TD-vel vagy kevesebbel vesztették el, a 8. héten a Jaguars ellen mélypontra kerültek, 35-17-re kaptak ki. A Jaguars hazai pályán gyõzte le õket, miután az elsõ két meccsüket összesen 49 ponttal vesztették el. Majd a 9. héten még rosszabb lett a helyzet, amikor a sérülésektõl sújtott Packers 45-7-re verte el õket. A Dallas védelme, amelyet az elbocsátott vezetõedzõ, Wade Phillips koordinált, egy öt meccsbõl álló vesztési sorozat során átlagban 35,8 pontot engedett. A labda másik oldalán sem jobb a helyzet, a 31. helyen álló futójátékuk a liga legnagyobb csalódást okozó támadócsapatának a leggyengébb láncszeme, és Tony Romo törött kulcscsontja is csak rontott a helyzeten.

Névtelen nyilatkozatok:
„A futójáték vérszegény volt. Szégyenletesen rossz. Nagyon tehetséges játékosaik vannak, de a támadófal visszaesett, amióta az egykori edzõjük, Tony Sparano távozott. Egy nehézkes, lassú, következetlen csoportról van szó, nem nyitják a lyukakat. Jason Garrett támadó koordinátor néhány éve gyakran szóba került, mint a következõ vezetõedzõ, és ennek megfelelõ fizetést is kapott, hogy Dallas-ban maradjon, de koordinátorként most nem végzi jól a munkáját.”

„Nem kérdés, a Cowboys okozta a legnagyobb csalódást. A tavalyi szezon végén mutatott négy gyõztes meccs alapján a hitben voltunk, ahogyan õk is, hogy jobbak. A tehetségük mérföldekkel meghaladja azt, amit mutatnak.”

„A büntetések és ostoba play-ek egész idõ alatt ölték õket.”

„Én soha nem ettem meg, hogy a Cowboys a Super Bowlon játszani fog, mert a kezdetektõl nem bíztam meg a támadófalukban és Wade Phillips-ben. De ennyi tehetséggel a rosteren nem vártam volna, hogy csak egy gyõzelmük lesz.”

„Ahhoz képest, hogy a Super Bowlra várták õket, a Cowboys rendkívül rossz volt, még Tony Romo sérülése elõtt is. Alulteljesítenek. A futójáték, amelyiknek a liga legjobbjai közé kellene tartoznia, ehelyett a legrosszabbak között van, ezért részben Jason Garrett okolható.”

A szezon elsõ felének legértékesebb játékosa: Peyton Manning QB, Indianapolis Colts
A liga négyszeres MVP-je 34 évesen jó úton jár afelé, hogy ötödik alkalommal is elnyerje a megtiszteltetést. Passzainak 65 százaléka volt sikeres, 16-4-es TD-INT arányt hozott össze annak ellenére, is, hogy Dallas Clark TE és Anthony Gonzalez WR idén már nem játszhatnak sérülés miatt.

Névtelen nyilatkozatok:
„Ami elképesztõ volt – néztem a Giants elleni meccsét, és látom, hogy Peyton megnézi a védelmet, kiküld két elkapót, másik kettõt pedig behív. Megváltoztatta a play-t, és a felálló embereket is. Úgy hallottam, még egy saját irodája is van a csapatnál. Elképesztõ, hogy mit tesz meg értük. Húsz támadó koordinátorért sem cserélném el. Nyilvánvaló, hogy ki a fõnök arrafelé. Olyan, mint Michael Jordan fénykorában. Õ annak a franchise-nak a legértékesebb darabkája. Nem lehet eléggé megfizetni az ilyen fickókat.”

„Az újonc Blair White WR igen jónak tûnt, amikor Peytonnak szüksége volt rá. A támadók és a védõk sérülései ellenére is megtalálja a módját, hogy gyõzzön. Hihetetlen!”

„Egyértelmû, hogy Manning a legértékesebb. A szezon nagy részében a legjobb elkapói és futói nélkül játszott, a Colts támadócsapata még így is termékeny. Ez lehet a legjobb szezonja.”

A legjobb edzõi munka: Bill Belichick
Felejtsük el, hogy a Patriots védelmében öt újonc kezdõként játszik, a két legjobb futójuk nem kelt el a Drafton, és az 53 fõs roster 24 tagja elsõ, vagy második szezonját játssza. Belichick valahogyan mégis az AFC East élére vitte a csapatot a Jets mellé. Ez éleslátásának legutóbbi bizonyítéka.

Névtelen nyilatkozatok:
„Az a legelképesztõbb, ahogyan újjáépítette a csapatot, és képes volt túllépni annyi sérülésen és balszerencsén. A csapat mindig nagyobb, mint az egyén. Tudta, hogy mennyire zavaró lehet Tom Brady szerzõdésnek ügye, ezért gondoskodott róla. Látta a problémát, amit Randy Moss kreált, megoldotta.”

„Hány csapat képes arra, hogy ugyanúgy mûködjön tovább, miután a védelem elveszti a legértékesebb játékosát (Ty Warren)? New Englandben soha nincsenek kifogások. Belichick egyszerûen eredményes. És nem értékelik eléggé, hogy képes megérteni a csapata pszichéjét. Nagyon alulértékelt.”

„Mindenki tudja, mennyire rossz volt a védelem, most meg már legyõzték a Ravens-t meg a San Diegót is.”

Fordította: Geczõ László

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások