A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
Heszperidák 970×550
Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_970x90_CM
Linea 300*300

FANTASY „WRAP UP” OKTÓBER – Kocsis Balázs

ATENOR23_LAKE11_Banner_300x250_SZZS

Fotón: Ryan Fitzpatrick QB, Buffalo Bills

Mindössze két hónap (de már lassan az alapszakasz fele eltelt), és voltak hetek, amikor erõteljesen borult a papírforma… Erre a legjobb két példa az ötödik és a hetedik hét volt. A szokásos heti ajánlónkból, ahol 10 játékost emelünk ki, az ötödik héten 4, a hetediken pedig 5 játékos teljesített a várakozásunktól sokkal rosszabbul. Csak, hogy egy példát mondjak, Tony Romo is a hetedik héten sérült meg a vállára, és dõlt ki egész szezonra…

Ha az irányítókat nézzük, akkor elmondhatjuk, hatalmas meglepetések vannak. A Buffaloi Ryan Fitzpatrick az elmúlt négy hét rangsorai alapján a legjobb három irányító közt van! Kyle Ortonról se gondoltuk volna még a szezon elõtt, hogy nagyot fog játszani, de már szeptemberben is megmutatta mire képes, de mostanában még magasabb szintre emelte a produkcióját, 1090 (!) yardot és 6 TD-t passzolva. A tavalyi legjobbak, Drew Brees és Aaron Rodgers játéka még mindig nem olyan jó, mint tavaly, de a legbiztosabb pontoknak számítanak ebben a gyorsan változó szezonban. A legtöbb nagy ligában 70-80%-os aránnyal nevezik õket kezdõjátékosoknak, hétrõl hétre. Nem kell leírnuk az idei év két nagy meglepetéscsapatának irányítóit, Josh Freemant és Matt Casselt sem, hiszen a jó szereplésük nagyban hozzásegítette a csapatukat a jelenlegi jó mérlegükhöz. Cassel 702 yardot és 6 TD-t, Freeman 989 yardot és 4 TD-t szerzett októberben, ami figyelemreméltó teljesítmény… Külön érdekesség, hogy õket átlagosan 25-30%-ában tulajdonolják egyes fantasy ligákban. Ha még elérhetõek, akkor nagyon ajánlom, hogy szerezd meg õket, elég biztos választások.
Egyedüli csalódás talán a tavalyi évben a legtöbb yardot passzoló Matt Schaub volt októberben, ha összeadjuk a statisztikáit, nem olyan rossz az eredménye, de elég rapszodikus teljesítménye volt. Volt 300 yard feletti meccse ahol 2 TD-t is dobott, de volt hogy 200 yard alatt passzolt, és TD-t sem szerzett.
Nézzük az elfekvõt. Stafford, Vick sérült volt, Favre pedig még csodával határos módon bírja azokat a hatalmas ütéseket, amik érik a pályán. Minden megbecsülésem az öregnek, de mint fantasy játékos már nagyon gyenge. Még véletlenül se rakjátok be a csapatotokba, nem éri meg (5 INT októberben 3 elvesztett fumble-lel) .
Stafford úgy néz ki a kilencedik héttõl újra kezdõ lehet, miután kihagyta a teljes októbert, Michael Vick pedig a nyilatkozatok alapján szintén, annak ellenére hogy Kevin Kolb játéka meglepõen jó volt (1111 yard, és 6 TD októberben).

Általában a futóknál sokkal biztosabb a helyzet mint az irányítóknál, nincsenek a legjobb játékosok (Gore, Jones, Drew, Rice, Forté, Peterson) óramû pontossággal hozzák a yardokat, a fantasy játékosok legnagyobb örömére.
Arian Foster nagyon jól tartja magát. Azon hat játékos között van, akiket a legtöbbet birtokolnak a fantasy ligákban (100%-os ez az arány mindenhol). Igaz, már nem õ vezeti a legtöbb futott yarddal a ligát, de hétrõl-hétre megbízható teljesítményt nyújt. Igaz, egy kicsit visszaesett a teljesítménye októberben, mert a védelmek nagyon jól felkészültek belõle, de még mindig nagyon biztos választás.
A múlt hónap legnagyobb felfedezettje nálam Ahmad Bradshaw. A Giants „motorja” októberi 4 meccsébõl háromszor száz yard felett futott. Sajnos mindössze ezen a négy meccsen 1 TD-t szerzett, de mint második számú futó, tökéletesen megfelel. Szép számokat produkál hétrõl-hétre, a kevés TD-bõl eredõ hátrányt behozza sok yardjával. Ráadásul a menetrendjében is a futás ellen gyengén védekezõ csapatok következnek (Dallas, Philadelphia, Jacksonville).
Különösen kellemes dolog, hogy azon csapatoknál, ahol a passzjáték nem nagyon megy, vagy nem egy elit irányító van, hanem csak egy game manager QB, ott nagyon jól teljesítenek a futó(ik). Például Jamaal Charles Kansas City-bõl, vagy Steven Jackson a Rams-bõl (igaz Matt Stafford QB is egyre jobb, de még mindig hangsúlyosabb a futójáték). Jól jöhet még „párban” az oaklandi Michael Bush – Darren McFadden duó. Nagyon erõs a futójátékra helyezett hangsúly a Raidersnél, de McFadden kicsit sérülékeny, jobb, ha bebiztosítod magad Bush-sal is. És ha mindkettejüket egyszerre teszed be a kezdõcsapatodba, olyan kellemes meglepetések érhetnek, mint a múlt héten a Kansas City ellen. (162 futott yard, 79 elkapott, 1 TD).

Az elkapóknál október hónap sztárjai egyértelmûen Percy Harvin, Brandon Lloyd és Calvin Johnson, alias Megatron. Harvin a szeptemberi szenvedése után nagyott játszott, szinte elsõszámú elkapóvá lépett elõ a Vikingsban. Randy Moss elküldésével ráadásul még biztosabbá vált a helyzete. Lloyd-nak volt két hatalmas meccse, a San Francisco ellen pl. 162 yardot szerzett! Orton egyik legbiztosabb célpontja, a ligában a legjobb 1st down mutatóval rendelkezik (a passzok 39%-át 1st down-ra váltja), ne csodálkozzunk ha ennyiszer keresi passzaival Orton.
Calvin Johnson nagyságát pedig az adja, hogy egy olyan gyengébb irányítóval, mint Shaun Hill, nagyon jól szerepelt, és 7 TD-t szerzett.
Figyelemre méltó fantasy teljesítményt értek még el októberben: Terrell Owens (Bengals), Lee Evans (Bills), Hakeem Nicks (Giants), Mike Sims-Walker (Jaguars), Mike Williams (Buccaneers).
DeSean Jackson volt az egyik legnagyobb csalódás az elkapók között. Október elején két meccs alatt mindössze 43 yardot szerzett. A következõ meccsen nagyon jól játszott az Atlanta ellen, de agyrázkódást szenvedett, így ki kellett hagynia két hetet (ebbõl egy pihenõhét volt).
Manning egyik kedvenc célpontja Austin Collie is október közepén kézmûtéten esett át, egy ideig õ sem játszhatott.

Sajnos a két fantasy szempontból legjobbnak tartott tight endet is elérte a vég októberben. Dallas Clark és Jermichael Finley is szezonjuknak véget vetõ sérüléseket szenvedtek. Egyikük helyébe sem érkezett olyan helyettes, akit fantasy szempontból értékes választásnak tartanék. Mind Jacob Tamme, mind Andrew Quarless gyengébb számokat produkálnak.
Antonio Gates hozza a tõle „elvárhatót”, 5 darab hat pontot érõ elkapása volt az elmúlt hónapban. Mögötte elég szoros a mezõny, mind Todd Heap (Ravens), Marcedes Lewis (Jaguars), Vernon Davis (49’ers), és Zach Miller (Oakland) kiemelkedõt nyújtott. Nagyon erõsen rájuk támaszkodik a csapatuk passzjátéka, rendesen célozták õket labdával.
Vannak sztár tight endek akik jelentõs visszaesést produkáltak, köztük Jeremy Shockey, és Chris Cooley. Mindketten már csak „szürke eminenciásokként” vannak fent már a pályán, minden héten szereznek pár pontot, de már messze nem annyit, mint tavaly. Ketten mindössze 1-1 TD-t szereztek októberben.

 Nézzünk szét a rúgóknál is. A ligát 19 mezõnygóllal vezeti Sebastian Janikowski. Õ az egyik legfoglalkoztatottabb a ligában, köszönhetõen a Raiders gyenge red zone offense-ének. Mögötte Dan Carpenter, aki októberben egyedüliként kétszer is 50 yardnál messzebbrõl talált be a kapufák közé.
Az egyedüli története a hónapnak Garrett Hartley lecserélése volt. A fiatal New Orleans-i ugyanis rettenetesen megbízhatatlan volt, sorra hagyta ki a rövid mezõnygólokat, így a helyére reaktiválták (már sokadszorra) a veterán John Carney-t. Nem sokáig maradt a helyén, ugyanis már a második meccsén egy negyedik negyedbeli hibázása után kitették a szûrét.

Raiders, Redkins, Titans, Lions, Bears. Igen, õk a legjobb védelmek fantasy szempontból októberben…
És ami a legmeglepõbb, A Raiders-t és a Lionst még mindig átlagosan 20% alatt birtokolják a fantasy ligákban. Gyakoriak voltak a labdaszerzések a meccseiken, ez volt a helyezésükhöz a kulcs.
A legnagyobb csalódás talán a Vikings védelmének további mélyrepülése volt. A legtöbb szempontból õk a mezõny végén találhatóak.
Érdemes még odafigyelni a feltörekvõben lévõ csapatok fiatal védelmeit is, egyre jobb teljesítményt nyújtanak. (lásd Buccaneers, Browns, Rams, Chiefs).

Ennyi volt az októberi fantasy eseményekre való visszatekintés, egy helyen, neked „csomagolva”. Sok sikert novemberben is, most fog eldõlni, ki fog a decemberi rájátszásba bekerülni…

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások