A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
mgel 970×550
ATENOR23_LAKE11_Banner_970x250_SZZS
Roche 300*300

TÚL A HARMADÁN – 1.rész

Acapella 640×480

A pass rusherek között van mindenféle alkat: van magas, átlagos és egészen kistermetû. Találhatunk nagydarabot és véknyabb alkatút is. Habár nehéz jó pass rushert találni, ha mégis sikerült rálelni egy ilyen „mozgatórugóra”, akkor azt az ellenfél irányítója bánhatja. Akár defensive tackle poszton is lehet találni erre a feladatra megfelelõ játékost, de sokkal nagyobb az esélye, hogy a védõfal szélérõl induló védõk lesznek a QB-k rémálmai. Vannak olyanok, mint például Justin Tuck, akik szituációtól függõen több poszton is bevethetõek.

Egy dolgot tudhatnak biztosan az irányítók: ha az ellenfélnek jó passz siettetése van, akkor érdemes a szemük sarkából a széleket figyelni, nehogy egy pass rusher elgázolja õket. Ha a védõk 4-3 taktikát alkalmaznak, akkor szinte biztos, hogy egy DE tör a Qb életére, ha pedig 3-4 felállással küzdenek a támadók, akkor egy külsõ LB rohan az irányító felé. Nézzük tehát, hogy jelenleg, taktikától függetlenül, kik a legjobb passz siettetõk.

10. LaMarr Woodley, LB, Steelers

Egész évben nagyszerûen játszott, annak ellenére, hogy a tavalyi szezon második felében némileg visszaesett a játéka. Azon játékosok egyike, akiket általában a lassabban mozgó jobb oldali tackle poszton játszókkal szemben állítanak pályára. Ennek ellenére szinte mindenkit képes megverni, hiszen technikás játékos, gyors és erõs. Woodley még csak most ér a csúcsra, játéka egyre jobb lesz.

9. Tamba Hali, LB, Chiefs

Hali egyáltalán nem kapja meg azt az elismerést, amit megérdemelne, bár igaz, hogy a Kansas City Chiefs az utóbbi években sokat küszködött a pass rushhal. De nem szabad õt okolnunk ezért. Az utóbbi szezonokban igazán nagyszerû 3-4 LB vált belõle, amihez nagyban hozzájárult a Herm Edwards által futtatott Cover 2 sémákban szerzett korábbi tapasztalata is. A Chiefs körül egyre nagyobb a felhajtás, jobban tesszük, ha kicsit odafigyelünk mostantól Halira is.

8. Jared Allen, DE, Vikings

Õ szerezte a legtöbb sacket a tavalyi szezon során, valamint a 2007-2009 idõszak alatt 44,5 sacket gyûjtött. Különösen érdekes lehet, hogy az idei szezon némileg lassan kezdte a sackeket tekintve a Vikingek defensive endje. Azonban ne feledjük, hogy csak három meccsen vannak túl és még ma este fognak játszani a Jets-szel. Nincs optimális termete, de amije van, azt igen jól használja.

7. Robert Mathis, DE, Colts

A 2010-es szezon során eddig átlagosan 1 sack/meccs átlagot ért el a Colts védõje, és a Colts többi védõje sem brillírozott. Mathis-nek jót tesz, hogy a fal másik oldalán Dwight Freeney található, valamint sebessége is csak hasznára válhat.

6. Clay Matthews, LB, Packers

Amerika focira született. Vérbeli profi, aki most is vezeti a ligát szerzett sackek tekintetében. Annak ellenére, hogy tavaly került a profik közé, újonc szezonját két számjegyû sackkel zárta. Fantasztikusan atletikus, mely akkor válik igazán nyilvánvalóvá, ha megindul a LB sor szélérõl az oldalvonal felé, anélkül, hogy lassulna. Ennek ellenére mégsem a sebessége, hanem technikai tudása (fõként kezeinek használata) és kitartása teszi õt minden iránytó rémévé.

Fordította: Szûcs Gergõ

A cikk második részét délután olvashatják itt, honlapunkon.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások