A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
linea 970×550
Becmol 970*250
Perfect look 300*300

FRISCÓI OSTOBASÁGOK

Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_300x250_TELEX

Fotón: Nate Clements CB, San Francisco 49ers

Vasárnap a Georgia Dome-ban kreatív vereséget szenvedtek az Atlanta Falcons-tól, 16-14-re kaptak ki. A szerencsétlen, 0-4-es kezdéssel egy dolog bizonyossá vált: a 49ers-t nem fizikálisan, hanem mentálisan gyõzik le. Ne feledjük, a Niners-nél játszik a liga egyik legokosabb irányítója, már ami az IQ-t illeti, de Alex Smith mégis folyamatosan rossz döntéseket hoz nyomás alatt, ami nem méltó egy profihoz, sokkal inkább egy középiskolás irányítóhoz. A Niners-nél néhány okos veterán védõ is játszik, beleértve a 10 éve profi Nate Clements-et, mégis elrontotta a szerencse megfordítását, amikor 1:31-el a vége elõtt szerzett interceptionjénél nem ment le, pedig akkor vezettek. Ehelyett inkább elkezdte visszahordani, és elvesztette a labdát, amibõl a Falcons új erõt merített és megszerezték a gyõzelmet jelentõ pontokat.

Singletary személyében pedig a Niners állítólag egy nagyon is okos vezetõedzõvel bír, de vasárnap mégis ellent mondott saját magának. Kijelentette, nem kell diploma ahhoz, hogy rájöjjenek a hibákra, és hogy a 49ers ostoba dolgokat mûvel. Majd elmondta, játékosainak rossz döntésre való hajlama nem mentális dolog, nincs szó mentális hibákról.

Talán az elsõ kijelentésben mondta ki az igazat. A Niners játékosai ostoba dolgokat mûvelnek. Persze, mellette nagyon sok jó döntést, teljesítményt is láthatunk tõlük. De az ostobaság lassan a névjegyüké válik. Aki nem hiszi, kérdezze meg John Abraham-et, a Falcons defensive endjét: „Amikor láttam, hogy Clements leszedi a labdát, az volt az elsõ gondolatom, hogy lemegy a labdával, hogy lepörgessék az idõt. Igazán elámultam, amikor visszaszereztük a labdát, hogy újra támadhassunk.” Talán gratulálhatunk is a 49ers-nek, amiért kivívta az ellen ámulatát, de ezt nem úgy tette, ahogyan kellett volna.

Érthetõ, hogy most minden ujj Clements-re mutat, aki egyébként a meccs után kerülte az a sajtó képviselõit, de a legnagyobb hibák továbbra is a támadócsapatban keresendõk. Ezért állnak 0-4-gyel. Négy meccs alatt mindössze 5 TD-t szereztek. Vasárnap kisebb lépéseket tettek a play-hívás problémájának megoldása érdekében, mint tudjuk, új támadó koordinátoruk van, Mike Johnson vette át Jimmy Raye helyét. Az elsõ drive-ban úgy tûnt, minden más lett, 10 play-bõl 88 yardot tettek meg, TD-t szereztek. Azonban a következõ 54 percben semmit nem mutattak. A másik 7 pontjuk abból született, hogy blokkoltak egy puntot, a labdát pedig megszerezték az end zone-ban. A támadók többé nem jutottak a Falcons 30 yardosán belül, Smith pedig kétszer is elkerülhetõ interceptionökkel szabotálta a Niners támadásait. Az irányító így nyilatkozott: „Két kritikus hibát követtem el, amik – mint végül kiderült – a meccs elvesztését okozták.”

Smith csalóka tud lenni. Képes olyan ritmust felvenni, amellyel szépen duruzsoló géppé változtatja a támadócsapatot, de nyomás alatt képtelen jól játszani. Ez történt a vasárnapi két labdaeladásánál is. Az egyik az Atlanta 34 yardos vonalán történt, 1. és 10-nél. Egy védõ falember belemászott az arcába, talán inkább be kellett volna nyelnie a sacket, majd felállni a 2. kísérlethez. Ehelyett sietõsen eleresztett egy magas labdát Frank Gore RB felé, amibe belenyúltak, és Curtis Lofton LB kezeiben landolt. A második INT szintén az ellenfél térfelén, a 41 yardos vonalon történt. A Falcons csapdát állított, Smith pedig belesétált. Az irányító arra számított, hogy William Moore safety követni fogja Vernon Davis TE-et az oldalvonal irányába, csakhogy Moore megállt és közelebb maradt a hash markhoz. Tökéletes helyzetben volt ahhoz, hogy behúzza a Josh Morgannak szánt labdát.

És ha ez még nem volt elég, a 4. negyedben is rosszul reagált a Falcons védelmének megmozdulására a 34 yardosukon. Ahelyett, hogy azonnal kidobta volna a labdát a pályáról, és hagyta volna, hogy a kicker megbirkózzon egy 51 yardos mezõnygóllal, õ inkább ragaszkodott a behívott play-hez, és büntetés kapott intentional grounding miatt. Õ maga állapította meg, hogy túl sokat akar.

A 49ers 2004 óta nem kezdte négy vereséggel az idényt, az volt Dennis Erickson vezetõedzõ utolsó éve a csapattal. 1979 óta nem álltak 0-5-tel, az volt Bill Walsh vezetõedzõ elsõ éve velük. Mindkét évben 2-14-gyel zárták a szezont. A Niners jelenlegi játékoskerete tehetségesebb, mint azok a csapatok, de úgy tûnik, ez nem sokat számít. És az sem segítene, ha még több edzõnek a talpára kötnének útilaput, csak nagyobb lenne a zûrzavar. A kezdõ irányító lecserélése sem célravezetõ, csak akkor, ha biztos, hogy csere jobb lenne, mint a kezdõ. Egész egyszerûen el kell kerülni az ostobaságot, de legalábbis csökkenteni kell a számukat. De a San Francisco számára most ez tûnik a legnehezebb feladatnak.

Fordította: Geczõ László

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások