A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
linea 970×550
Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_970x90_CM
EfEf 300*300

FANTASY „WRAP UP” – SZEPTEMBER

finn wellness 640*360

Fotón: Arian Foster QB, Houston Texans

Mivel ez az NFL, rettenetesen sok változás történt egy hónap alatt is, érdemes hát visszatekintened arra, mi van a hátunk mögött, hiszen ebbõl tanulva építheted a csapatodat a legjobbra, és verheted a decemberi rájátszásban az ellenfeleidet laposra…

Másfél éve néhány elvetemült Texans drukkeren kívül még senki sem tudta, ki az az Arian Foster. Szeptember elsõ játékhetében már mindenki kívülrõl fújta a nevét, köszönhetõen a 231 yardos bombasztikus teljesítményének, amit az AFC tavalyi bajnoka, a Colts ellen követett el. Ennyi yarddal és három touchdownnal már önmagában meg tudott nyerni meccseket. Igaz, szinte a nagyon sok játékossal bíró, mély ligákon kívül nem sokan játszatták õt.
A Washington és a Dallas ellen már visszaesett, touchdown-t se szerzett, de még mindig 69 és 100 yardot hozott az õt választóknak. Az új szezont Chris Johnson is a régi formájában kezdte. Az elsõ héten faképnél hagyta a teljes Oaklandi védelmet egy 76 yardos TD futásával. Végül 142 futott yarddal fejezte be a találkozót.
A hidegzuhany a második héten érte az õt favorizálókat. Az „acélos” pittsburghi védelem ellen mindössze 34 yardot sikerült futnia. A Giants ellen megmutatta, mégsem kell azért egybõl leváltanunk õt, két touchdowt és 125 yardot futva szedte szét a New York-i védelmet. Érdekesség még, hogy azon a meccsen nem kapott Vince Youngtól passzolt labdát, pedig az irányító rendszeresen 4-5-ször is megtalálja Johnsont meccsenként átadásaival.
Johnson legnagyobb „trónkövetelõje”, Adrian Peterson viszont nem az elsõ héten gyújtotta be a rakétákat, hanem a második és harmadik héten, 145 és 160 yardot futva, és ami a legfontosabb, eddig fumble nélkül.
Detroit rettenetesen jól járt Jahvid Besttel ezt már most kijelenthetjük. Az ifjú running back már most holtversenyben vezeti az NFL listáit 4 futott touchdownnal, ami szép teljesítmény. Hasonlóan biztató teljesítményt nyújott Ryan Mathews is, amíg a második héten meg nem sérült. A negyedik hétre már remélhetõleg vissza fog térni.
Voltak viszont nagy kiesõk is, például tavaly a fantasy elitben teljesítõ Ryan Grant, akit a sérülése egész szezonra a pálya szélén tart. Helyettesítésére Brandon Jackson-t és a fullbacket John Kuhnt használják több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel.
A Falcons-nál Michael Turner ágyéksérülése miatt Jason Selling kapta meg a kezdési lehetõséget a második héten, aki a szokásosan kemény futásaival meg is hálálta azt. A harmadik héttõl már visszatért Turner, de Snelling így is kapott lehetõséget, és 62 yardot szerzett.

Irányítók terén voltak néhány csapatnál változások, például Carolinában Jimmy Clausen vezeti a támadósort Matt Moore helyett, ugyanis õt az elsõ héten Osi Umenyiora sack-je után agyrázkódással vitték le a pályáról. A második héten visszatért, de gyenge teljesítménye miatt lecserélték, és úgy tûnik, ha nem történik valami nagy baj Clausennel, akkor nem tér pályára többet idén.
Volt viszont aki nagyon szerencsésen jött ki az irányítóváltásból, és õ nem más, mint Michael Vick, aki ott folytatja, ahol 4 évvel ezelõtt abbahagyta. 750 passzolt yardjával, és 6 touchdown-jával nagyon megbízható teljesítményt nyújt. Lehet még mindig Kevin Kolb-ot néznénk, ha Clay Matthews nem csinál rajta egy brutális sack-et a Packers ellen…
Néhány szakértõ a szezon elõtt óva intett attól, hogy Brett Favre-ot válasszuk a csapatunkba, ugyanis az öreg már lehet nem fogja tudni megtartani a tavalyi jó játékát, valamint sérülésveszélyes is. És tényleg igazuk lett. Eddig 6 interceptiont dobott, 2 touchdownnal szemben, és az 597 yardja se mondható túlságosan jónak.
Matt Schaub hol szárnyal, hol csak elégséges statisztikákat hoz fantasy szempontból. Az elsõ héten a Colts ellen 107 yardjával és 1 passzolt TD-jével teljesen használhatatlan volt fantasy játékosként, míg a rákövetkezõ héten fenomenális volt 497 yardjával és 3 touchdown-jával a Redskins ellen. A harmadik héten újból visszaesett, 241 yardjával még nem is volna annyi baj, csak a 2 dobott interception jelentõsen lerontja a statisztikáit.
Matthew Staffordra, mint potenciális új fantasy sztárra nézett sok elemzõ, de sajnos már az elsõ héten vállsérülést szenvedett, így tõle is el kellett búcsúznunk. A helyére érkezett Shaun Hill-ben igazából csak a nagyon mély ligákban van fantázia, az egész jónak mondható 660 yardja mellé sajnos 5 INT és mindössze 3 TD társul…
De a sok kudarc ellenére vannak olyan irányítók is, akik hozzák a szezon elõtt elvárt szintet, természetesen itt a Brees-Manning-Rodgers-Brady négyesre gondolok. Ha valamelyikük a csapatod birtokában van, nem kell azon aggódnod, hogy lecseréld-e õket vagy se, õk szinte minden héten biztos kezdõnek számítanak fantasy szempontból.

Jöjjenek az elkapók. Az elkapott yardok számát tekintve,  Austin Collie vezeti a listát 359 yarddal. Az elkapásonkénti átlaga viszonylag  alacsony(13.3), ez is azt mutatja, mennyire megbízható és sokat célba vett játékos. Természetesen Manning kedvenc célpontja Reggie Wayne is ott van a legjobbak között, 260 yardjával 9. legjobb ezen a listán.
DeSean Jackson is kellemes teljesítményt nyújt, fõleg nagy játékaival örvendezteti meg a tulajdonosait. 4 darab 40 yardnál is nagyobb játékot hozott össze eddig, ezzel elsõ a ligában.
Sokan nagy teljesítményt vártak a szezon elõtt Marques Colstontól és Larry Fitzgeraldtól, a védelmek rájuk idén nagyon figyelnek, ezért például mindkettejük 30 yard alatt végzett a harmadik héten.
Ne ijedjünk meg, ha Andre Johnsont sérültnek megjelölve látjuk, ugyanis õ még így is játszik, nem is akárhogy, 255 elkapott yard és 1 touchdown szerepel a neve mellett.
Anquan Boldin új helyén máris az elsõ számú elkapó szerepét tölti be, 287 yardjával hetedik az NFL-ben az elkapott yardok számában.

A fentebb említett listán a nyolcadik ember  meglepetésre nem elkapó hanem tight end, és õ nem más mint Jermichael Finley, Green Bay-bõl. 265 yardott hozott össze a hat láb inch magas (198 centis) óriás. Vele mindösszesen egy dolog sántít: még nem kapott el touchdownt, de fantasy pontok szempontjából még így is kiemelkedõen jól szerepel, köszönhetõen sok elkapott yardjának.
Mögötte következik a sorban Dallas Clark és Antonio Gates, õk igaz, hogy kevesebb yardot szereztek, de 4, illetve 2 touchdown-jukkal bõven pótolják ezen hiányosságukat.
Dustin Kellerrõl sem illik megfeledkezni, a Jets kiválósága 3 touchdownt és 226 yardot szerzett a 3 hétig, ezzel az egyik legtöbb fantasy pontot szerezte a tight endek között.
A legnagyobb meglepetés viszont az újonc New Englandi tight end, Aaron Hernandez tündöklése, eddig 211 elkapott yardot szerzett. Sajnos még nincs touchdown-ja, de mint tudjuk, ami késik, nem múlik …
Detroitban Brandon Pettigrew és Tony Scheffler a két fõ célpont, õk ketten 266 yardot szereztek, közülük Pettigrew-ot ajánlanám, mint második számú TE-nek tökéletes választás.

Rúgók terén a legjobb választás jelenleg Sebastian Janikowski. Kihagyott 3 field goalt is az elõzõ héten, de még így is 8 értékesített mezõnygóljával elsõ a listán az Oakland kickerje. Mivel a csapata támadóalakulata nem a legjobb, ráadásul a lába is nagyon erõs, így õt gyakran veszik elõ, hogy pontot szerezzen, olyan távolságból is, ahonnan más rúgót nem szoktak beküldeni.
Vele holtversenyben az elsõ Mike Nugent a Bengalsból. Eddig nem remegett a lába, 100%-osan értékesítette mezõnygóljait, többek között két góllal is büszkélkedhet amit 50 yarnál is távolabbról küldött a kapufák közé.
Mellettük vannak még említésre méltó játékosok, akik értékesek lehetnek fantasy csapatodnak, köztük Graham Gano, Matt Bryant, Josh Brown, Nick Folk, Robbie Gould, és társaik. Egyedül Josh Brownt nem ajánlanám, mert a 30-39 yard közötti távolságból már 4-bõl 2-t rontott, ez kritikus lehet egy szoros fantasy meccs során.

A védelmek közt nagyjából a papírforma alakult ki szeptemberben, az egyedüli meglepetéscsapat az Oakland, akik holtversenyben másodikak az engedett yardok terén Packers-szel. A többi csapat mind a tõle elvárt szinten teljesít, gondolok itt a Ravens, Steelers, Packers, Chargers, Vikings, Cowboys, Bengals hetes bármelyikére. Érdemes még figyelni a Chiefs-re és Seahawks-ra, a sok kierõszakolt turnoverjükkel sok fantasy pontot szedtek össze eddig.

Ennyi volt a szeptemberi „felgöngyölítése” az eseményeknek a fantasy ligákból, sok gyõzelmet és pontot kívánok nektek az októberi hónapra!

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások