A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
kella 970×550
Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_970x90_CM
Acapella 300×30

AZOK A RÉGI SZÉP IDÕK: 1990

Acapella 640×480

Fotón: Bill Walsh HC és Joe Montana QB, San Francisco 49ers

Elõremutató fejlemények sorában nem lehet említés nélkül hagyni az instant replay-nek, azaz a vitatott játékhelyzetek videón történõ visszanézésének és a játékvezetõi ítéletek ehhez való igazításának kísérleti jellegû bevezetését (1986), valamint azt a – szintén napjainkig ívelõ, és igazán korunkban gyümölcsözõre forduló – kezdeményezést, hogy az NFL mérkõzéseket rendezzen más kontinensen is. Nem az 1980-es években vizitáltak elõször profi focicsapatok az Egyesült Államok határain kívül, az újdonság inkább abban rejlett, hogy az NFL hosszabb távra tekintett és nagyobb áldozatra volt hajlandó a liga külföldi népszerûsítéséért.

Az NFL belföldi popularitásával nem volt gond. Már 1965 napvilágot látott az a Harris közvélemény-kutató cég által készített felmérés, amelynek tanúsága szerint a sportrajongók 41 százaléka már a futballt nevezte meg kedvenceként és a sportág így elsõ ízben elõzte meg a megkérdezettek 38 százalékának elsõdleges preferenciáját bíró baseballt. A következõ évtizedben az olló még tovább nyílt a két legnépszerûbb amerikai sport között, sõt 1984-ben a CBS és a New York Times egy olyan közvélemény-kutatást tett közzé, amelynek értelmében 53 százalék állította azt, hogy legjobban a futballmeccseket élvezi, szemben azzal a 18 százalékkal, akit továbbra is a baseball hozott lázba. A rohamosan növekvõ népszerûség és a látványos televíziós közvetítések egymást is ösztökélték, és az egyértelmû trendeket világosan jelezte, amikor a Chicago Bears és a New England közötti XX. Super Bowl, NBC által adott közvetítése a M.A.S.H. címû kultsorozat utolsó részét túlszárnyalva az amerikai televíziózás történetének addigi legnépszerûbb tévéprogramjává vált.

Az 1990-es évek elsõ bajnoki fordulója szintén sokat tett a nézettségi mutatók további feltornázásáért. A játéknap több nagy múltú rivalizálás történetéhez írt újabb, emlékezetes fejezetet. A Miami Dolphins ikonikus irányítója, Dan Marino meglehetõsen egyenetlen teljesítményt nyújtott a csoportellenfél Patriots otthonában, ám a derbin dobott három pickjét végül ellensúlyozta az utolsóelõtti percben kiosztott, gyõzelmet érõ touchdown-passzával. Egy másik élõ legenda, John Elway még rosszabb napot fogott ki, passzainak kevesebb, mint a felét tudta célba juttatni és két labdaeladása közül az egyiket Jerry Robinson, a Raiders veterán linebackere hat pontot érõen cipelte vissza a denveriek végzónájába. Az ezüst-feketék védelme Robinson megmozdulását követõen még egy fumble-t is touchdownra váltott, s az így szerzett 14 pont aztán elegendõnek bizonyult a gyõzelemhez a csupán három mezõnygólt jegyzõ Denver Broncos ellen.

A Meadowlands-ben a New York Giants az Eagles elleni pocsék sorozatát megtörve – 1988-ban és 1989-ben valamennyi egymás közötti rangadójukat elveszítették – végre térdre kényszerítette zöld-fehér riválisát. A 27-20-as diadalból a két TD-passzt kézbesítõ Phil Simms kisebb, a Lawrence Taylor vezette védelem viszont oroszlánrészvállalt. A kékek defensive backjei három interceptiont gyûjtöttek, míg LT egymaga háromszor zsákolta be Randall Cunninghamet, a Sasok irányítóját. A fordulót megkoronázni hivatott hétfõ esti rangadó az NFC Nyugati csoportjának két vetélytársát, az utóbbi két Super Bowlt megnyerõ San Francisco 49ers-t és a nyomában már-már „örök másodiknak” elkönyvelt New Orleans Saints-et eresztette egymásnak. A mezõnygól-váltásokba süllyedt derbin a 49ers vezére, Joe Montana gyengén kezdett – összesen ötször vitték õt a földre a Szentek védõi -, de a mindent eldöntõ végjátékban újra legjobb arcát mutatta és Jerry Ricenak adott 20 yardos passzával készítette elõ Mike Cofer gyõztes hárompontosát. A „threepeat”-re, azaz zsinórban harmadik bajnoki címük bezsebelésére áhítozó San Francisco, ha nehezen is, de sikerrel vette a célja elõtt tornyosuló elsõ komoly akadályt, és meg sem állt … az utolsóelõttiig. Hogy az 1980-as évek csapata végül nem lett a ’90-es éveké is arról az NFC döntõjében a Lawrence Taylor fémjelezte és Bill Belichick koordinálta Giants-védelem gondoskodott.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások