A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
efef 970×550
M-gel 970-250
Gancia 300*300

AZOK A RÉGI SZÉP IDÕK: 1960

finn wellness 640*360

Fotón: Lamar Hunt

1952-ben a rövidéletû Dallas Texans csõdje volt az utolsó alkalom az NFL történetében, hogy liga egyik együttese idejekorán a törölközõ bedobására kényszerült. A feltartóztathatatlannak tûnõ fejlõdés egyik indikátora az új médiahatalmaknak, a szintén folyamatosan bõvülõ televíziós csatornáknak a sport iránt felébredõ fokozott érdeklõdése volt. 1951-ben a DuMont jóvoltából a futballrajongók elõször követhették figyelemmel országszerte az NFL döntõjét. 1955-ben az NBC vette át a finálék közvetítését, majd egy évvel késõbb a CBS az elsõ olyan csatorna lett, amely vállalta bizonyos alapszakasz-mérkõzések országos sugárzását. A megnövekedett nyilvánosság az 1958-ös New York Giants és Baltimore Colts közötti bajnoki döntõ, az NFL történetének elsõ hosszabbításos tétmeccsének izgalmaival párosulva mérföldkövet jelölt ki, amelytõl fogva a konjunktúra még nagyobb fordulatszámmal pörgött tovább.

A fellendülés szülte pénzszagot megérezve újfent tehetõs mágnások tucatjai jelentkeztek igényükkel, hogy csapataikkal az egyre kívánatosabb kilátásokkal kecsegtetõ NFL-hez csatlakozzanak. Az eredeti tulajdonosok konzervatív klubja azonban egyelõre elzárkózott a bõvítéstõl és beérte azzal, hogy 1960-ban – némi huzakodást követõen – csupán Dallas-nak adjon új NFL-csapatot. A kikosarazott pénzemberek azonban összefogtak és Lamar Hunt, a Dallas Texans (a majdani Kansas City Chiefs) tulajdonosa vezetésével 1959-ben saját futball liga, az American Football League megalakítása mellett döntöttek. Huntot és társait – összesen nyolc csapatot – az erõfeszítéseiket kétkedéssel fogadó sportmédia „Foolish Club”-ként (Bolondok Bandájaként) emlegette, hiszen addig az NFL minden riválisa elõbb vagy utóbb a harc feladására kényszerült, ám az ambiciózus vállalkozók tömött pénztárcája és egy busás televíziós szerzõdés melyet az ABC csatornával sikerült nyélbe ütni, minden addiginál nagyobb esélyt kínált arra, hogy végeredményben sikerrel járjanak.

Az AFL 1960. szeptember 9-én rajtolt, azaz két héttel korábban éltesebb vetélytársánál. A Boston University Fielden, a Boston Patriots otthonában 20000 nézõ jelent meg az America Football League bemutatkozó rangadóján, a hazaiaktól Tony Discenzo indította útjára a játékot, a vendég Broncos-tól pedig Bob McNamara fogadta a kirúgást. A denveri elsõ drive-ja hamar kifulladt, így az AFL történetének elsõ pontjait egy 35 yardos mezõnygóllal a bostoni Gino Cappelletti szerezte. A végén mégis a Vadlovak örülhettek, a harmadik negyedben Gene Mingo – aki rúgójátékosként is helytállt és, akit ilyen minõségében az elsõ afro-amerikai placekickernek tartanak – száguldott vissza TD-re egy punttal és 13-3-as elõnyhöz juttatta a Broncos-t. Az elõzetesen 16 pontos favoritnak tartott Hazafiak ugyan még fel tudtak zárkózni 3 pontra, de közelebb már nem jutottak vetélytársukhoz. Lamar Hunt csapata, a Dallas Texans másnap debütált az akkor még Los Angeles-ben székelõ Chargers-nél. A vendégek a záró negyedre 20-7-es fórral fordultak, de a végelszámolásnál sokba került nekik, hogy a klubtörténet elsõ touchdownját követõ extra pontot kihagyták. A hajrában a hazaiak irányítója, a késõbb a politika világában is sokra vivõ és tavaly elhunyt Jack Kemp egy futott és egy passzolt TD-vel fordította meg a találkozó állását és végül 21-20-as sikerre vezette a Villámosokat.

Másik dallasi gárda, az NFL-ben debütáló Cowboys két héttel késõbb, 1960. szeptember 24-én fogadta a Cotton Bowlban a Pittsburgh Steelers-t és Tom Landry tanítványainak szinte végig sikerült lépést tartaniuk nagyobb hírû és hagyományokkal bíró ellenfelükkel. Az apró termetû hazai játékmester, Eddie Lebaron a harmadik negyedig ugyanúgy három TD-passzt osztott ki, mint a Steelers-es nagyágyú, a Lions színeiben korábban három bajnoki címet nyerõ Bobby Layne. Végül – az egyébként texasi – Layne egy negyedik hat pontot érõ átadással alakította ki a vendég pittburghieknek kedvezõ 35-28-as végeredményt, de a kezdeti kisiklás és gyengécske elsõ idényük dacára a Tehenészek hamar felküzdötték magukat a liga elitjébe, sõt bõt 10 éven belül, mind õk, mind a késõbb Kansas City-be költözõ másik dallasi együttes elért a profi futball csúcsára.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások