A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
efef 970×550
Praktiker 970*250
Gancia 300*300

JÓ ELÕSZEZONT JÓ ALAPSZAKASZ KÖVET?

finn wellness 640*360

Fotón: Ken Whisenhunt  HC, Arizona Cardinals

A szurkolók szeretik azt hinni, hogy a fenti állítás igaz, de sajnos el kell, hogy szomorítsam õket: a történelem nem éppen ezt mutatja. Ugyan folyik a tárgyalás az elõszezon lerövidítésérõl és egy 18 találkozóra bõvítendõ álló alapszakasz létrehozásáról, de idén még három preseason meccs vár ránk. Az elsõ hetet mindig feszült izgalmakkal várja mindenki, hiszen nagyon hosszú idõ után ismét itt a futball! Elkezdõdött az elõszezon, hogy ismét szurkolhassunk és kiabálhassunk kedvenceinknek. Augusztus végén jön egy kis fekete leves, mikor a csapatok redukálják a játékosok számát 53-ra, így azok akikkel nem voltak megelégedve távozni kényszerülnek. Persze a cél itt is a gyõzelem (habár semmit nem érnek vele a csapatok, jól hangzik, ha minden meccs után gyõztesként vonulnak le a pályáról), mint az alapszakaszban. Azonban ha egy csapat jól játszik augusztusban, egyáltalán nem biztio, hogy a színvonalat az alapszakaszban is tartani tudják.

A ProFootballWeekly listája alapján visszatekintünk az elmúlt öt év elõszezonjaira és szezonjaira, megnézve, hogy miként is szerepeltek a csapatok a két idõszakban.

2009-es preseason:

Veretlen: Dolphins, Ravens, Seahawks

Mind a négy meccsen kikaptak: Cardinals, Chiefs, Panthers

Mi lett velük: az elõszezont négy gyõzelemmel zárók közül csak a Hollók jutottak be a rájátszásba (9-7-es mérleggel). A Delfinek lassan rázódtak bele a játékba, a harmadik héten Chad Pennington lesérült, hét gyõzelmet és kilenc vereséget szedtek össze. A Seahawks-t sérülések tizedelték, decemberre teljesen széthullott a csapat, a végén Jim Mora-t is kirúgták. A Cardinals zárt a legjobb mérleggel (10-6), õk lettek az NFC Nyugat legjobbjai. A 8-8-as mérlegû Panthers nem jelentett veszélt az NFC Délben, a Fõnökök pedig 4-12-es mérleggel zártak.

2008-as preseason:

Veretlen: Lions

Mind a négy meccsen kikaptak: Browns, Patriots

Mi lett velük: ki ne emlékezne, hogy ez az év volt az, amikor a 4-0-ás elõszezon mérleggel rendelkezõ Lions az alapszakasz során egyetlen egy találkozót sem (!) volt képes megnyerni. A detroiti franchise lett az elsõ olyan gárda az NFL történelmében, amely nyert meccs nélkül fejezett be egy szezont. A Hazafiaknak pechjük volt, annak ellenére, hogy Matt Cassel 11 gyõzelemhez segítette hozzá a csapatot, mégsem jutottak be a rájátszásba. A clevelandi gárda 4-12-es mérleget hozott össze.

2007-es preseason:

Veretlen: ilyen csapat nem volt, a legjobb mérleget a Steelers tudhatta magáénak (4-1)

Mind a négy meccsen kikaptak: Cardinals, Chiefs

Mi lett velük: A Kohászok szépen játszottak augusztusban, az alapszakaszban is hozták amit muszáj volt, így megnyerték a divíziójukat (AFC Észak). A Cardinals és a Chiefs eltérõen szerepelt: az arizonai gárda 8 gyõzelmet és ugyanennyi vereséget szerzett, míg a Kansas City Chiefs csak négy gyõzelmet tudott összeszenvedni.

2006-os preseason:

Veretlen: Bengals, Panthers, Giants

Mind a négy meccsen kikaptak: Redskins, Steelers

Mi lett velük: a Giants és a Cowboys (elõszezonbeli mérleg: 4-1) wild card helyet szerzett, de teljesítményük értéke korántsem volt egyenlõ. A Giants nagy elánnal kezdett szeptemberben, azonban 6-2 után hat meccset vesztettek és csak kettõt nyertek, így mérlegük csak 8-8 lett. A ‘Boys 3-3 után hat meccset nyertek és csak négyet vesztettek (ekkor került a csapatba Tony Romo). A Bengals (8-8) és a Cardinals (5-11) nem jutott be a rájátszásba, az NFC Kelet egyetlen csapata, mely nem jutott be „az extra fordulóba” a Redskins volt.

2005-ös preseason:

Veretlen: Broncos

Mind a négy meccsen kikaptak: Chiefs, valamint a Colts, mely 0-5-tel zárt.

Mi lett velük: A Broncos az alapszakaszban is jól szerepelt, õk lettek az AFC Nyugat elõs helyezettjei, mögöttük a késõbb Super Bowlt megnyerõ Pittsburgh végzett. Az Indy az elsõ 13 meccsen gyõztesként távozott a gyeprõl, de szembekerültek a Steelers-szel, és ki is kaptak. A Fõnökök szintén jobbak voltak, mint arra számítani lehetett: 10 gyõzelmet és 6 vereséget szereztek.

Látható tehát, hogy az elõszezonbeli jó teljesítmény gyakorlatilag semmit sem jelent. Könnyen lehetnek csalókák az ekkor szerzett érdemek (lásd az detroiti franchise-t) és ez fordítva is igaz: a katasztrofális elõszezont maga mögött tudó csapat könnyen lehet a következõ szezon legnagyobb meglepetése…

 

Fordította: Szûcs Gergõ

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások