A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
stihl 970×550
Roche 970*250
Lufi 300*300

HOLLYWOODI KAPCSOLAT II.

acapella 640×480

Fotón: Terry Bradshaw – Anyám nyakán (Failure to Launch) c. filmben

A Walk of Famer irányító

Noha a pályán mindenki másnál nagyobb figyelem övezi õket, kevés irányító tudott a futballmeccsek reflektorfényébõl utat találni a hollywoodi sztársághoz. Valószínûleg sokan emlékeznek rá, hogy Dan Marino saját magát alakította az Ace Venturában, majd Super Bowl-gyõzelemért könyörgött Adam Sandler Sátánkájában. A Miami Dolphins legendás irányítójának ettõl eltekintve is jutott néhány kisebb cameo, a Bad Boys második részében például limuzinsofõrként tûnt föl. Egy másik emblematikus QB-nak, Brett Favre-nak szintén csak magát kellett adnia a Keresd a nõt! egyik kisebb szerepében Cameron Diaz, Ben Stiller és Matt Dillon oldalán.

A régebbi idõk irányítói közül már a poszt egyik úttörõje, a Redskins-es Sammy Baugh is megcsillogtathatta tudását a filmvásznon. Slinging Sammy 1941-ben 6400 dollárt keresett azzal, hogy egy Tom King nevû daliás Texas Rangert formált meg a 12 részes King of the Texas Rangers címû sorozatban. Joe Namath a maga korában még népszerûbb és felkapottabb játékmesternek számított, így nem csoda, hogy a televíziós csatornák rengeteg vendégszereplési lehetõséggel halmozták el olyan, Magyarországon is ismert sorozatokban, mint az ALF, a Szupercsapat vagy a Rém rendes család. Az utóbbi mûsorba a Pittsburgh Steelers négyszeres Super-Bowl gyõztes irányítója, Terry Bradshaw is meghívást kapott, aki számos egyéb tévészerepe mellett, néhány mozifilmben is remekelhetett. A Hall of Famer játékos még aktív sportolóként szerepelt a Hooperben és az Ágyúgolyó futamban, legutóbb pedig az Anyám nyakán címû vígjátékban (Sarah Jessica Parker, Matthew McConaughey) sokkolta a mozirajongókat „meztelen szobás” jelenetével. Bradshaw az egyetlen egykori NFL-játékos, aki csillagot kapott a híres Hollywood Walk of Fame-en, igaz ezt inkább tévés kommentátorként és esti showmûsorokban nyújtott szerepléseivel, mintsem filmes alakításaival érdemelhette ki.

Az álomgyár Fosztogatói

Alighanem impozáns fizimiskájuknak köszönhetõen a védõfal-emberek mindig nagy népszerûségnek örvendtek a hollywoodi producerek és a rendezõk körében. A Los Angeles Rams ikonikus Félelmetes Négyesének három tagja tudhat magáénak említésre méltó filmes karriert. Deacon Jonesnak inkább kis cameok jutottak, de Rosey Grier és Merlin Olsen állandó szerepet kapott néhány sorozatban. Az idén elhunyt Olsen a nálunk is vetített A farm, ahol élünkben, majd a Murphy atyában nyújtott elismerésre méltó alakítást. Az 1972-ben Deacon Jones pótlására a Rams-hez igazolt Fred Dryer egy évtizeddel késõbb már a tévéképernyõkön keltett feltûnést, mint a Hunter címû detektívsorozat – némileg Clint Eastwoord Piszkos Harry-jére hajazó – címszereplõje. A Lions – Olsenékkel kortárs – defensive tackle-je, Alex Karras saját magát megformálva debütált a Papíroroszlán címû bestseller filmes adaptációjában. A bemutatkozás felkeltette a hollywoodi filmmogulok figyelmét és állítólag Karras-t számításba vették a Keresztapa Carlo Rizzijének szerepére is. Bár ettõl a lehetõségtõl végül elesett, ám késõbb olyan produkciókban nyílt alkalma csillogni, mint a Blazing Saddles címû westernkomédia vagy az 1980-as évek egyik nagy sikerû sitcomja, a Webster.

A Kosok mellett a másik kaliforniai – s így nyilván szem elõtt lévõ – gárda, az Oakland (késõbb LA) Raiders játékosai is kapósak voltak. A jellegzetes bajszáról és keménységérõl ismert defensive end, Ben Davidson feltûnt a M.A.S.H.-ben, valamint – Schwarzenegger egyik halálos ellenfeleként – a Conan, a barbárban. Bubba Smith-t a magyar közvélemény a Rendõrakadémia sorozat Moses Hightowereként ismerte meg, de a termetes DE-nek a vígjátékokon túl a Rém rendes családban és más sorozatokban is volt alkalma szereplõtársai fölé tornyosulni. Az ex-Raiders-es védõk közül az 1973-as draft elsõ pickjével behúzott, zûrös fiúnak számító John Matuszakot és a szteroidok használatáról elsõk között nyíltan beszélõ Lyle Alzadot szintén meglegyintette az álomgyári hírnév szele. Az elõbbi a Richard Donner rendezte 1985-ös Kincsvadászokban mint a rémségessé deformálódott Lotney Fratelli nyújtott borzongatóan emlékezetes alakítást, az utóbbi pedig a kevéssé ismert Destroyerben testesítette meg a sorozatgyilkos Ivan Mozert. A figyelemre méltó Ezüst-Fekete színészhagyományok mindezidáig utolsó letéteményesének a Hall of Famer Howie Longot tekinthetjük, aki az 1990-es években elõbb John Travolta oldalán tündökölhetett a Rés a pajzson címû akciófilmben, majd 1998-ban fõszerepet kapott a pénztáraknál nagyot bukó Tûzviharban.

A védõegységekbõl nem csupán az elsõ vonalban harcoló sackgyárosok kóstolhattak bele a filmkészítésbe. Minden idõk egyik legkiválóbb linebackerének tartott Dick Butkus több futball témájú produkcióban, továbbá számos tévésorozatban szerepelt. A MacGyverbe, a Magnumba vagy a Gyilkos sorokba vendégszínészként ugrott be, de állandó lehetõségeket is kapott a rövid életû Kék Villámban (Bubba Smith-szel együtt) és a My Two Dads címû három évadot megért NBC-komédiában. Az egykori defensive backek sorából a Raiders-t és a Chiefs-et megjárt Fred „Kalapács” Williamson neve említhetõ, aki számos televíziós szériában (M.A.S.H., Starsky és Hutch) és ún. blaxploitation filmben alapozta meg a hírnevét, de késõbb felbukkant a Tarantinot a Becstelen brygantik elkészítésére inspiráló 1978-as olasz „háborús makaróniban”, majd a szintén Tarantino nevével fémjelzett Alkonyattól pirkadatig szereplõi között.

Egy a Piszkos tizenkettõbõl

Végezetül nem mehetünk el szó nélkül néhány legendás running back színészi teljesítménye mellett. Ed Marinaro a Cornell University-n az egyetemi futball történetében elsõ ízben tudott 4000 „karrieryard” fölé jutni, a Minnesota Vikings színeiben megjárta a VIII. és IX. Super Bowlt, utóbb pedig mérsékelten sikeres televíziós színész lett. Kisebb epizódszerepek mellett a Hills Street Blues címû rendõrsorozatban kapott nagyobb alkalmat a csillogásra, manapság pedig a Spike TV szériájában, a Blue Mountain State-ben játszhatja el a címszereplõ egyetem futballcsapatának edzõjét.

Marinarónál a futballpályán és a filmvásznon is nagyobb névnek számított O. J. Simpson és Jim Brown. A bírósági ügyei által beárnyékolt Juice még aktív focistaként szerepet kapott olyan kasszasikerekben, mint a Kasszandra-átjáró és a Pokoli torony, az 1980-as és 1990-es évek fordulóján viszont alighanem a „Csupasz pisztoly” vígjátékok Nordberg nyomozójaként lett ismert a magyar mozilátogatók és tévénézõk elõtt. A minden idõk legjobb focistái között számon tartott Jim Brown Hollywood vonzása nyomán 1966-ban – sokak szerint idejekorán – hagyott fel sportpályafutásával. A kiváló sportolót a váltásra ösztökélõ Piszkos tizenkettõt követõen számos sorozatban és tucatnyi filmben kapott lehetõséget. Utóbbiak között akadtak a városi afro-amerikai közönségnek szánt blaxploitation filmek (ezekben gyakran együtt játszott a korábban már említett Fred Williamsonnal) és mainstream alkotások is (pl. A menekülõ ember vagy a Támad a Mars!).

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások