A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
mgel 970×550
Heszperidák 970*250
Gancia 300*300

CURRY FEJE RENDBEN VAN, DE MEGIJEDT

Acapella 640×480

Fotón: Aaron Curry LB, Seattle Seahawks

A holtszezonban természetesen Curry is hallott a fejsérülésekkel kapcsolatos vitákról, kutatási eredményekrõl, amelyek mindenki figyelmét felkeltették. Hallott olyan játékosokról, akik huszonéves korukban szenvedtek többször is fejsérülést, majd évtizedekkel késõbb emlékezetkiesésre figyeltek fel, de akadtak olyanok is, akiknek a járással is voltak problémáik. A Seattle edzõtáborának elsõ napján átfutott az agyrázkódásokról szóló plakáton, amelynek kifüggesztését a liga kötelezõvé tette a csapatok öltözõiben, vagy azok környékén. Percekkel késõbb már egy scrimmage-meccsen rohangált, hogy megmutassa, a nem túl jól sikerült újonc szezonja után megújult lelkesedéssel lát munkához. Egy passz-siettetés során azonban sisakjával belefejelt Justin Forsett RB fejvédõjének oldalába. Agyrázkódást szenvedett.

A 24 éves Curry, aki tavaly összességében a 4. helyen kelt el a Drafton, elmondta: „Az a nap nagyon ijesztõ volt számomra. A kutatások eredményei jártak a fejemben. Úgy éreztem, eljött a világvége. Próbáltam eltitkolni a feleségem és az édesanyám elõtt. A feleségem akkor még nem jött ki az edzésekre, édesanyámmal meg nem beszéltem, a szállásunk pedig szállodában van, szóval nem kellett haza mennem. Mindenkinek azt mondtam, hogy edzek, de aztán a sajtó tudomására jutott. A feleségem és az édesanyám is a torkomnak ugrottak. Az egyetlen ok, amiért nem mondtam el nekik az, hogy tudom, aggódtak volna, én meg azt szeretem elkerülni.”

A szerdai edzés volt az elsõ teljes, amin Curry az agyrázkódás óta részt vehetett. Pete Carroll vezetõedzõ folyamatosan azt mondogatta, a linebacker néhány napon belül visszatérhet, de 9 nap kellett neki. Curry elmondta: „Az NFL sok kiváló kutatást végeztetett az agyrázkódások terén, de addig nem foglalkozol vele, amíg nem kapsz te is egyet. Nem veheted semmibe, el kell fogadnod ezeket a kutatásokat, és az új szabályokat.  El kell fogadni a dolog komolyságát. Amikor eszembe jut, nem a futballra gondolok, hanem a késõbbi életemre. Azt akarom, hogy képes legyek normális párbeszédet folytatni a gyerekemmel. Ez volt a legijesztõbb számomra.”

Az NFL nemrég kirúgott két olyan vezetõségi tagot az agyrázkódással foglalkozó bizottságból, akik már 2007 óta töltötték be a tisztséget, helyettük dr. Richard Ellenbogent és dr. Hunt Batjert nevezték ki, õk lettek az NFL új, Fej-, Nyak-, és Gerinc Orvosi Bizottságának az alelnökei. Májusban az országgyûlés is foglalkozott a témával, egy meghallgatáson Ellenbogen 6 pontos tervvel állt elõ, amely szerint az NFL kezeli kívánja a problémát. A program során a liga kiépít egy adatbázist, amelyben gyakorlatilag naplót vezetnek minden agyrázkódásról, visszavonult játékosokon tanulmányozzák a fejsérülések hatásait, fejleszteni fogják a védõfelszerelést, fõleg a sisakokat, elõmozdítják az agyrázkódások megértését, és szigorítani fogják a fejsérülés utáni visszatérés feltételeit.

Curry nevetett, amikor az újságírók felvetették, hogy õ alapvetõen az NFL elsõ tesztalanya. Megjegyezte: „Igen, azt hiszem az vagyok.” A külsõ linebacker elmondta, a Seahawks egyik edzõje, Sam Ramsden elképesztõen gyorsan ott termett mellette a Forsett-tel való ütközés után. Ramsden azt mondta, látta, hogy valami nincs rendben, amikor a LB visszament a huddle-be. „Átvert. Azt mondta, valamit állítania kell a sisakrácsomon, de elrejtette a sisakomat” – emlékezett Curry.

Fordította: Geczõ László

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások