A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
praktiker 970×550
Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_970x90_CM
Acapella 300×30

A PRO FOOTBALL MAGAZIN IS HALHATATLAN LESZ

Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_300x250_CM

Szilágyi Gábor fotóján: a Pro Football Hall of Fame

Az 1963 óta folyamatosan bõvülõ épületegyütteshez 1995-ben építették hozzá a látogatóktól elzárt archívumot, ami ma a világon egyedülálló futball-gyûjteményt rejt. A 18 millió oldalnyi információ és 2 millió fotó egyes részeihez elõzetes egyeztetés után hozzá lehet férni kutatási célból, de a helységben se fényképezõgépet, se kamerát nem lehet használni. A múzeum vitrinjei mögött csak a Hall of Fame gyûjtemény 5 százaléka található, a maradék 95 százalék itt szunnyad a sötét, ablak nélküli termekben. Csak az idei évben eddig harmincöt író kereste fel az archívumot azzal a céllal, hogy könyveikhez innen szerezzenek adatokat, de annyi kiszivárgott és nem hivatalos információt tartalmaz a könyvtár, hogy bizonyos dokumentumokat nem engedélyeznek lefénymásolni sem.

Jon csak a mi kedvünkért felhúzta fehér kesztyûjét és olyan kincseket tárt elénk, mint az 1950-es évek futballjáról szóló több ezer oldalas cikkgyûjteményt, amit még a hajdani NFL fõbiztos Bert Bell titkárai gyûjtöttek össze. Láthattunk egy 1921-es Chicago Bears – Chicago Cardinals programfüzetet és egy 1935-bõl és egy 1942-bõl való Bears médiatájékoztatót is. Utóbbi túlélte a hatvanas években a csapat archívumát ért tûzesetet, égett szélei most is árulkodnak a lángokról.

Megnézhettük az elsõ, 1883-ban kiadott szabálykönyvet, ami alig állt néhány oldalból és belelapoztunk egy ’50-es évekbeli Baltimore Colts playbookba, ahol Don Shula még játékosként volt bejegyezve.

A régiségeket igyekeznek mikrofilmre rögzíteni, hogy ne kelljen túl gyakran háborgatni a törékeny lapokat és öt év múlva szeretnék a kollekció nagy részét digitálisan közkinccsé tenni. A ’40-es évektõl megtalálható itt minden meccs play-by-play lebontása, ebbõl dolgoznak az NFL statisztikusai is, a most feltöltés alatt lévõ NFL.com-os adatbázishoz, ami jelen napjainktól,1982-ig vezeti az eredményeket.

A teljes gyûjteményben megtalálható az összes eddig kiadott futball témájú könyv, magazin, hivatalos NFL értesítõ, médiatájékoztató, meccsprogram, és sok millió megjelent cikk, aminek egy nagy százaléka már csak a szerveren, digitális formában érhetõ el, az állandó helyhiány miatt. Kérdésünkre Jon elmondta, hogy akárkinek szívesen segít bármilyen adat elérésben. Az érdeklõdõknek beszkenneli és pdf-ben elküldi a kért anyagokat. De sokszor elõfordult már, hogy ismert futballisták személyesen mentek le a könyvtárba, hogy szemezgessenek a régi idõk emlékeibõl.

Munkája fõ nehézségét így fogalmazta meg: „A legnagyobb felelõsség a szelekció során nehezedik ránk. Minden egyes esetben, amikor elgondolkozunk, hogy mi érdemes és mi nem a megõrzésre, át kell futnia az agyunkon, hogy ha most nem teszünk el valamit, akkor lehet, hogy már soha nem lesz rá esélyünk.”

Nagy öröm számunkra, hogy 2010-tõl a magyar Pro Football Magazin is része lesz a cantoni gyûjteménynek.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások