A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
kella 970×550
Heszperidák 970*250
Tesa 300*300

ÚJ SZABÁLYOK FEJSÉRÜLÉS ELLEN

Acapella 640×480

Fotón: Reggie Bush RB, New Orleans Saints és Sheldon Brown DB, Philadelphia Eagles

Walt Anderson játékvezetõ pénteken a Houston Texans-nál tette tiszteletét. A bíró, aki egyben a Big 12 Conference-ben is fontos tisztséget tölt be, a csapatnál tartott találkozón bejelentette, hogy Roger Goodell fõigazgató a jövõben mindent megtesz annak érdekében, hogy a szabályokkal, és azok következetes betartásával visszaszorítsa a fejsérülések számát a ligában. „Az NFL jelenleg igencsak proaktív szituációban találta magát. Goodell nagyon komolyan veszi a problémát, és meg fogjuk vizsgálni, hogyan nyerhetjük vissza a korábbi egyensúlyi helyzetet. Nyilvánvaló, hogy olyan sportot irányítunk, amelyben elkerülhetetlenek a testi kontaktusok, az ütközések. A kérdés: mit tehetünk a játékosok biztonságáért?” – vezette fel a kérdéskört Anderson.

A megfogalmazásra került szabály szerint mostantól tilos a sisakkal olyan játékos fejét vagy nyakát támadni, aki az adott pillanatban védekezésképtelen. Eddig ez csak az elkapók esetében volt alkalmazva, mostantól kiterjesztik minden játékosra. Anderson megígérte, hogy a bírók a 2010-es idényben közelrõl fogják szemmel követni az elkapók mozgását, és nagy körültekintéssel, szigorúan ítélik majd meg a kérdéses helyzeteket. Az elmúlt évek gyakorlata szerint az elkapók feje, onnantól kezdve, hogy mindkét lábuk a földre ért, támadható volt a védõk által. Az új szabály szerint a receiverek kapnak még néhány tizedmásodpercet annak biztosítására, hogy képesek legyenek gondoskodni a saját védelmükrõl.

Ugyancsak ebben az idényben kerül bevezetésre, hogy amennyiben egy játékos fejérõl leesik a sisak, úgy a játékot azonnal megállítják. Emellett a mezõnygólok és extra pontok során a snapperrel szemben nem helyezkedhet el védõjátékos, ezzel is óvva a labdát hátraadó, néhány pillanatig védekezésre képtelen támadó testi épségét. A liga ezentúl igen komoly feltételekhez köti, hogy egy agyrázkódást elszenvedett játékos a sérülését követõen újra pályára léphessen. Ilyen esetekben, illetve valamennyi fejsérülés után, a csapatnak kötelezõen konzultálnia kell független neurológussal, aki szakvéleményével engedélyezheti a játékos visszatérését.

Anderson elmondta, hogy orvosi szakértõk – hivatalos találkozó keretében – idén már tájékoztatták a bírókat az agyrázkódás hatásairól. „Ez egy nagyon lényeges eleme a játéknak. Így aztán részletesen meg kívánjuk vizsgálni a károsodás elemeit, és azt, ennek során mi megy végbe az agyban.” Mivel a bevezetésre kerülõ szabályok hatásairól egyelõre nem áll rendelkezésre információ, ezért a liga vezetése azt tervezi, hogy a szezon végén aprólékosan kielemzi a változásokat, és újraértékeli a helyzetet annak megfelelõen, hogy csökkent-e a fejsérülések száma, avagy nem.

„Azt gondolom, a problémát elkezdtük megfelelõen kezelni. A játékban változni fog a hosszabbítás szabályozása, ezért nekünk kötelességünk nem pusztán arról gondoskodni, hogy mindez ne legyen negatív hatással az iramra és a színvonalra, de oda kell figyelnünk a játékosok biztonságára is” – nyilatkozta Anderson. A játékvezetõ úgy véli, hogy az elkövetkezõ esztendõkben további változások jöhetnek az agyrázkódások elkerülése érdekében, és nem kizárt, hogy hamarosan a bírók is fejvédõben vezetik majd a meccseket.

Roger Goodell, az edzõtáborokat érintõ körútján, a sérülésekkel összefüggésben még egy lehetséges változásra hívta fel a figyelmet, a hárompontos kiinduló helyzet betiltására. A hárompontos indulóhelyzet lényege, hogy a játékosok a snapek elõtt egyik kezüket a földre helyezik, míg a fejüket némileg lehajtják annak érdekében, hogy a lehetõ leggyorsabban „kitörhessenek” a labda hátraadásának pillanatában. Mivel ez a pozíció fokozottan magában hordozza a sérülésveszélyt, a fõigazgató annak ellenére gondolkodik a megszüntetésén, hogy a játékban mostanában kevésbé alkalmazzák, mint régebben.

Az esetleges változás persze nem tetszik mindenkinek. „Ez teljesen megváltoztatná a munkánkat. Kiölné a robbanékonyságot a játékból, majdnem olyan, mintha azt mondanák, hogy ne legyünk erõsek. Ha a szabály bevezetésre kerülne, a futball lényegének 70 százaléka eltûnne” – osztotta meg nézeteit Robaire Smith, a Cleveland defensive endje. Eric Steinbach, a Cleveland offensive guardja viszont így vélekedik: „Semmi nem változna, az ütések nem elkerülhetõk. A linebackerek kétpontos pozícióból indulnak, mégis komoly ütközéseknek vannak kitéve. Szinte mindegy, hogyan indulsz. Semmiképpen nem dõlhetsz hátra kényelmesen. Ha a támadás elindul, muszáj belevetned magad a küzdelembe.”

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások