A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
tesa 970×550
M-gel 970-250
Újház 300*300

MINDÖRÖKKÉ COWBOY – Hall of Fame 2010

Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_300x250_CM

Mielõtt bekerült az NFL-be, ahol a Dallas Cowboys és az Arizona Cardinals színeiben játszott, a University of Florida All-American játékosa volt. Õ áll az NFL futói örökranglistájának élén, Walter Peytont, gyerekkori példaképét taszította le a trónról. Õ az egyetlen running back, akinek egyetlen szezonban sikerült Super Bowlt nyerni, elnyerni a Legértékesebb Játékos címet, a legtöbb yardot futni, és a Super Bowl Legértékesebb Játékosa címet is bezsebelni, mindezt 1993-ban. Õ az egyik azon 4 játékos közül, akik sorozatban 3, vagy annál is több szezonban a liga legtermékenyebb futói voltak, ezzel Steve Van Burenhez, Jim Brownhoz és Earl Campbell-hez csatlakozott. Míg a Cowboys-nál játszott, Troy Aikmannel és Michael Irvinnel együtt alkották a „Hármasikreket”, a ’90-es években háromszor vitték a csapatot a Super Bowlig.

Smith a floridai Pensacolában született, Mary és Emmitt James Smith II gyerekeként. Az Üdvhadseregnél kezdett futballozni, majd a pensacolai Escambia Gimnáziumban folytatta, ahol 106 TD-t és 8.804 yardot szerzett, ami akkoriban a 2. legtöbb volt az amerikai gimnáziumi futball történetében. A gimiben Emmitt 49 meccsen volt kezdõ, az utolsó 28 meccsén õ volt az elsõszámú futó. 45 alkalommal jutott 100 futott yard fölé, átlagban 7,8 yardot szerzett futásonként. Két szezon alatt is átlépte a 2.000 yardos lélektani határt, már akkor is megállíthatatlan volt. 1986-ban a USA Today és a Parade magazin is az Év Gimnáziumi Játékosának választotta. 2007-ben, 20 évvel azután, hogy leérettségizett, a Florida High School Athletic Association beválasztotta Smith-t az Évszázad Csapatába, ezzel jelezve, hogy egyike lett az utóbbi 100 év legjobb 33 floridai gimnazista sportolóinak. Az ehhez kacsolódó ünnepségen pedig megkapta az Évszázad Játékosa díjat is. Amikor elérkezett a fõiskola ideje, néhány megfigyelõ – teljesítménye ellenére – úgy gondolta, Smith túl kicsi és túl lassú ahhoz, hogy sikeres legyen az NCAA-ben. Végül a futó University of Florida mellett döntött.

1987 õszén elsõ két egyetemi meccsén nem volt a kezdõk között, de a 2. játékhéten, amikor csúnyán elverték a Tulsát, Smith kihasználta lehetõségei javarészét. Mindössze 10-szer kapott labdát, de 109 yardot futott, szerzett egy 66 yardos futott TD-t is. nem meglepõ, hogy ezzel a következõ meccsre azonnal kiérdemelte az elsõszámú RB címet, a SEC nyitó meccsén õ volt a kezdõ Birminghamben az Alabama ellen. Rögtön az elsõ teljes meccsén megdöntötte a Florida 40 éves rekordját, egyetlen mérkõzés alatt 224 yardot futott és 2 TD-t szerzett a Crimson Tide ellen, nem bírtak vele. Elsõévesként már a 7. meccsén átlépte az 1.000 yardos határt, ez egyik fõiskolás játékosnak sem sikerült ilyen gyorsan.

1988-ban a Memphis State ellen térdsérülést szenvedett, az 5-0-val álló Gators azt a meccset elvesztette, és a következõ hármat is, amikor Smith nem tudott játszani. A szezont 988 yarddal zárta. 1989-ben egészséges maradt, újra belekóstolt a sikerbe, csúcsokat állított be. Mire elvégezte az egyetemet, 58 iskolai rekord állt a neve mellett annak ellenére, hogy az ellenfelek védelmei teljesen rá koncentráltak. Hiába.

1990-ben Steve Spurrier lett a Gators edzõje, Smith pedig aggódott, mert az edzõ a passzjátékot kedvelte jobban, így a futó úgy döntött, utolsó évét nem fejezi be, hanem részt vesz az NFL Drafton. Késõbb a University of Florida Athletic Hall of Fame-be választották, és a College Football Hall of Fame tagja lett. 1996-ban, az NFL holtszezonjában visszatért az egyetemre, és megszerezte diplomáját, ezt ugyanis megígérte az anyukájának.

Sikerei ellenére egyes NFL-csapatok is úgy gondolták, Smith túl kicsi és túl lassú a profi futballhoz. Az 1. körben elkelt ugyan, de csak a 17. helyen. 1989-ben a Cowboys 1-15-ös mutatóval végzett, mindenképpen szükségük volt egy sztárra. A Dallas a Drafton még feljebb is cserélt, hogy megszerezhesse. Emmitt 3. profi szezonjára a Cowboys az NFC East mélyérõl a csúcsára került. Pedig Smith csak futott… Õ lett az NFL történetének elsõ játékosa, aki zsinórban 5 szezonban 1.400 futott yard fölé jutott. Smith-en, Jim Brownon és LaDainian Tomlinsonon kívül másnak nem sikerült sorozatban 7 olyan szezonnal kezdeni a profi karriert, amelyek során 10 TD-t szereztek. Smith 2001-ben 1.021 yardot futott, ezzel az elsõ olyan játékos lett, aki zsinórban 11 szezon során érte el az 1.000 yardot, és az elsõ, akinek 11 1.000 yardos szezonja volt. Kívülrõl ez gyerekjátéknak tûnt, õ viszont áldásnak tartotta. Futás-próbálkozások tekintetében is az elsõ, valamint 4.409-szer kapott labdát.

Smith jelenleg 18.355 yarddal áll az NFL élén, Walter Payton csúcsát 2002. október 27-én döntötte meg. Pályafutása során 164 futott TD-t szerzett, ezzel is a legjobb, összes TD-inek száma 175, ezzel a 2. hely az övé Jerry Rice hihetetlen számú 208 touchdownja mögött. Futott, elkapott (3.224 yard) és szabadlabda visszahordás által szerzett yardjaival (-15) összesen 21.564-et szerzett, ezzel azon 4 játékos közé tartozik, akik képesek voltak túllépni a 21.000 yardos határt.

Emmitt a rájátszásokban is beállított néhány NFL-csúcsot, beleértve a futott TD-ket (19), olyan sorozatos meccseket, amelyeken legalább egy TD-t szerzett (9), és 100 futott yardos meccseket (7). Az utószezonok során futott 1.586 yardja is a legjobb a rájátszásokban, 21 TD-jével pedig Thurman Thomas-szal osztozik az 1. helyen.

Smith 3 Super Bowl-gyûrût nyert a Cowboys-szal, két döntõn is 100 yard fölé jutott. A Super Bowl XXVII-n 108 futott yardot, egy TD-t, és 4 elkapást mutatott be, amivel 27 yardot szerzett. Az egy évvel késõbbi döntõn már 132 yardig jutott, 2 TD-t futott, 4 elkapásból pedig 26 yardot szerzett. A Super Bowl XXVIII-n MVP lett, és az egyetlen olyan Cowboys-futó, akinek ez az összes Super Bowl-gyõzelem során sikerült. Smith az egyike a csupán 5 olyan játékosnak, akik pályafutásuk során 10.000 futott yard fölé jutottak és ugyanakkor 400 elkapásuk is van. Folyton hajtogatta edzõinek, õ nem csak egy futó, elkapni is tud. Ha nem számítjuk a rúgókat, csak Emmitt Smith-nek és Jerry Rice-nak sikerült 1.000 pontot szerezni karrierjük során.

Emmitt Smith futóként folyamatosan hatékony volt, pedig stílusa nem volt elkápráztató. Egyesek szerint „Smith kiugrott, csúszkált, követte a blokkolóit, yardról yardra furakodott elõre olyan playekbõl, amikben nem volt semmi”. Szívós futóként tartották számon, aki kiválóan látott a pályán, elképesztõen erõs volt a lába, és remek volt az egyensúly-érzéke. Smith ugyanakkor megbízható elkapó is volt, és az irányítót is nagyon jól védte passzjáték esetén, nem féltette magát. Pályafutása során gyakran Barry Sanders-hez, a Detroit Lions Hall of Fame-tag futójához hasonlították, mindketten kiemelkedõen sikeresek voltak csapatuknál, és a ’90-as években ketten együtt 8-szor lettek a liga legjobb futói. Kettejük összehasonlításából egyesek Smith-t hozzák ki gyõztesként, aki a pályán mindig arra törekedett, hogy elõre haladjon, teljesen kihasználva a Dallas tehetséges támadófalát, míg mások szerint Sanders látványos stílusa viszi a pálmát a hirtelen irányváltoztatásokkal. Abban azonban mindenki egyetért, hogy mindketten a legnagyobbak közé tartoznak. 1999-ben, amikor még mindig játszott, 3 évvel azelõtt, hogy az örökranglista élére került volna, Smith a 68. helyen állt a Sporting News listáján, amely a 100 legnagyobb játékost tömörítette.

2002-ben a Cowboys túl idõsnek találta, fiatalabb futóval akartak próbálkozni, így Smith az Arizona Cardinals-hoz került, de már nem volt a régi. 2003-ban – igaz, sérült volt – 256 yardig jutott, 2004-ben pedig 937 yardot szerzett. A csapat a 2004-es szezon után kijelentette a futónak, többé nincs szükségük rá, így 2005 februárjában, 3 nappal a Super Bowl XXXIX elõtt Emmitt Smith bejelentette visszavonulását. A RB egy napra szóló, ingyenes szerzõdést írt alá a Dallas Cowboys-szal, azért, hogy Cowboy-ként hagyhassa abba a profi futballt.

2005 szeptemberében Smith az NFL Total Access címû mûsor elemzõje lett az NFL Networknél. 2006. július 23-án a Miss Universe 2006 szépségverseny zsûrijének tagja volt. 2006 õszén Cheryl Burke profi táncosnõvel Smith megnyerte a Dancing with the Stars (nálunk Szombat esti láz) 3. évadját. Az egykori futó dicséretet kapott természetes sármjáért, és azért, mert férfiassá tette a táncot. 2007. március 12-én Smith az ESPN csapatához Chris Bermanhez, Mike Ditkához, Tom Jacksonhoz, és Chris Mortensenhez csatlakozott elemzõként, azonban a 2008-as szezonban már nem szerepelt a mûsorban. Ehelyett szezon közben vasárnaponként a SportsCenterben láthattuk, a hétfõ esti rangadókon pedig Steve Young és Stuart Scott társaságában a Monday Night Countdownban tûnt fel. Szerzõdését azonban nem újították meg a 2009-es szezonra. A néhai RB-t számos kritika érte a médiában és blogokban, amiatt, hogy tagolatlanul beszél. A Jimmy Kimmel Live készített egy videót is „Emmitt Smith: Wordsmith” néven, amelyben összegyûjtötték hibáit.

Smith-re idén lehetett elõször szavazni, hogy bekerülhessen a Hall of Fame-be, és természetesen be is szavazták. Ha õ nem érdemli meg, ki más? Ennek örömére 2010. február 7-én Emmitt dobta fel az érmét a Super Bowl XLIV kezdetekor, amelyet az Indianapolis Colts és a New Orleans Saints játszott.

A futball után is van élet, 2006-ban Smith belevágott az ingatlanfejlesztésbe, ami mindig is érdekelte. Egy korábbi Cowboys-legendával, Roger Staubach-al társulva megalapították a Smith/Cypress Partners LP-t, egy vállalkozást, amely arra szakosodott, hogy sûrûn lakott helyeken található kihasználatlan területeket kereskedelmileg életképesé tegyenek. Jelenleg is több projektjük fut, amivel igencsak jól keresnek.

Smith a floridai Phi Beta Sigma Testvériség tagja, igaz, hogy abbahagyta az egyetemet, de késõbb –amint korábban említettem – a holtszezonban visszatért, és a Universtiy of Floridán 1996 májusában szabadidõ-szervezésbõl diplomát szerzett. Felesége Patricia Southall, egykori Miss Virginia USA, akivel 2000. április 22-én házasodott össze. Van egy fiúk, Emmitt IV, aki Smith 33. születésnapján, 2002 május 15-én látta meg a napvilágot, és lányuk, Skylar, aki 2003 októberében született. Smith-nek van még lánya, Rheagen, édesanyja a néhai futó ex-barátnõje, Hope Wilson. Ezenkívül még egy mostohalány, Jasmin Page Lawrence is bõvíti a családot, õ Southall lánya, aki a Martin Lawrence színész/komikussal kötött házasságában született.

Pozíció: RB

Csapat(ok): Dallas Cowboys, Arizona Cardinals

Mezszám: 22

Fontosabb díjak, elismerések:

  • Pro Football Hall of Fame-tag (2010)
  • a legtöbb futott yard NFL csúcsa (18,355)
  • a legtöbb futott touchdown NFL csúcsa (164)
  • a több mint 100 futott yardos meccsek NFL csúcsa (78)
  • nyolcszoros Pro Bowl-válogatott (1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1998, 1999)
  • ötszörös All-Pro-válogatott (1991, 1992, 1993, 1994, 1995)
  • a ’90-es legjobb játékosaiból összeállított csapat tagja
  • háromszoros Super Bowl-gyõztes (XXVII, XXVIII, XXX)-AP NFL MVP (1993)
  • az Év Támadóújonca (1990)
  • Super Bowl MVP (XXVIII)
Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások