A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
Heszperidák 970×550
Becmol 970*250
Stihl 300*300

EGY CSIPETNYI FANTASY

ATENOR23_LAKE11_Banner_300x250_SZZS

Érdemes rögtön az NFL és a fantasy bajnokságok közötti legfontosabb különbséggel kezdeni: az NFL-ben az számít, hogy melyik csapat nyer. A fantasy bajnokságban teljesen mindegy, hogy melyik NFL csapat hagyja el gyõztesen a pályát, a hangsúly az egyes játékosok egyéni, számokban mérhetõ teljesítményén van.

Ha valaki szeretné megmérettetni magát barátai, ismerõsei, vagy akár vadidegenekkel szemben, nincs más dolga, mint választani egyet a számtalan, ingyenes játéklehetõséget kínáló portál közül, regisztrálni, majd jelentkezni egy ligába. Indíthatunk saját bajnokságot, melybe aztán csak saját ismerõseinket hívjuk meg, vagy jelentkezhetünk mások által indított ligákba is.

A bajnokság a Drafttal indul, mely során a liga résztvevõi összeállíthatják csapataikat az NFL játékosokból, akiknek hétrõl-hétre nyújtott egyéni teljesítménye határozza majd meg a fantasy játékos csapatának eredményességét. Egy tipikus fantasy csapat kezdõje –bár a ligákban ezt is szabályozni lehet- egy irányítóból, két futóból, három elkapóból, egy tight endbõl, egy rúgóból és egy csapatvédelembõl áll. Ezen felül még néhány „cserejátékost” is igazolhat mindenki a keretbe

A fantasy ligák mérkõzésein a két fantasy csapat az adott NFL játékhéten lejátszott mérkõzéseken a csapataikban szereplõ NFL játékosok statisztikái alapján méri össze erejét. A pontozási rendszerek változóak, de óriási eltérések ritkán vannak. A rendszerek nemcsak az elért touchdownokat értékelik, hanem a szerzett yardokat, rúgott mezõnygólokat is, de például mínusz pont is járhat egy-egy interceptionért, vagy fumble-ért. A védelmek természetesen annál több fantasy pontot gyûjtenek, minél kevesebb pontot és yardot ér el ellenük az ellenfél, illetve minél több labdaszerzést vagy sacket könyvelhetnek el.

Az NFL játékhetek végén aztán összesítésre kerülnek a játékosok elért fantasy pontok, és a több pontot összehozó fantasy csapat gyõz. A ligák maguk választhatnak lebonyolítási rendszert, de általában az NFL alapszakasz utolsó néhány hete a fantasy bajnokságokban már a rájátszás mérkõzéseket jelenti.

 

PÉLDA A PONTOZÁSRA

POSZT

TELJESÍTMÉNY

FANTASY PONTOK

ÖSSZES FANTASY PONT

Irányító

(quarterback)

240 passzolt yard

2 touchdown

1 interception

240 : 20 = 12

2 x 6 = 12

1 x -2 = -2

 

22

Elkapó 1.

(wide receiver)

117 elkapott yard

1 touchdown

110 : 10 = 11

1 x 6 = 6

17

Elkapó 2.

(wide receiver)

85 elkapott yard

85 : 10 = 8,5

8,5

Elkapó 3.

(wide Receiver)

40 elkapott yard

1 elvesztett fumble

40 : 10 = 4

1 x -2 = -2

2

Futó 1.

(running back)

140 futott yard

35 elkapott yard

3 touchdown

140 : 10 = 14

35 : 10 = 3,5

3 x 6 = 18

35,5

Futó 2.

(running Back)

80 futott yard

75 elkapott yard

1 touchdown

2 elvesztett fumble

80 : 10 = 8

75 : 10 = 7,5

1 x 6 = 6

2 x -2 = -4

17,5

Tight End

 

0 yard

0

0

Rúgó

(kicker)

2 mezõnygól

2 extra pont

2 x 3 = 6

2 x 1 = 2

8

Csapat védelem

(team defense)

14 kapott pont

2 sack

1 megszerzett fumble

1 interception

14 pont = 1

2 x 2 = 4

1 x 2 = 2

1 x 2 = 2

9

 

119,5

 

 

Az egyes fantasy csapatok névsora természetesen nem vésõdik kõbe a Drafttal. A szezon közben, az NFL-hez hasonlóan, itt is lehetõség van cserélni más fantasy csapatokkal, játékosokat elengedni, vagy „szabadügynököket”, azaz olyan játékosokat igazolni, akik egyetlen fantasy csapatban sem szerepelnek.

A keretek tartalmazhatnak „cserejátékosokat” is, akiket adott esetben a kezdõbe állíthatunk, ha úgy ítéljük meg, hogy az adott NFL játékhéten az õ párosítása kedvezõbb. Természetesen éppen ezért a fantasy ligákban való sikerességhez elengedhetetlen, hogy a játékosok figyelemmel kövessék az NFL történéseit, hetente többször elolvasva a friss híreket.

Megsérült az egyik futód? Nem biztos a játéka vasárnap? Az utolsó pillanatig figyelni kell a sérülésjelentéseket, mielõtt súlyos döntést hozol a kezdõcsapatodat illetõen. A rúgód csapata olyan stadionba utazik, ahol nagyon zord idõjárási körülmények várnak rá és nagyon nehéz pontosan rúgni? Az egyik elkapód a liga legjobb passzvédekezése ellen készül játszani? A csapatvédelmed az NFL legponterõsebb támadósorával találja magát szemben?

Hétrõl hétre számtalan kérdés merül fel, melyek sokkal izgalmasabbá teszik a fantasy játékosok vasárnapjait, hiszen kedvenc csapatuk mellett fél szemmel mindig fantasy játékosaik teljesítményét figyelik; hogy aztán egy esetleges gyõzelem esetén a meccset követõ héten lehessen cukkolni a legyõzött osztálytársat, kollégát vagy barátot.

Egyetlen cikkben persze nehéz összefoglalni, hogy miért is szeretik annyira ezt a játékot a tengerentúlon, eme sorok inkább csak kedvcsinálóként szolgálnak. Bízom benne, hogy szeptembertõl az eddigieknél sokkal több magyar NFL rajongó veti bele magát a virtuális küzdelmekbe, hiszen nem kell hozzá más, csak egy internetkapcsolat és az NFL iránti rajongás, ami a jelen cikket böngészõ olvasóból nyilván nem hiányzik.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások