A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
praktiker 970×550
Perfect Look 970*250
Henkel 300*300

AZ NFC LEGJOBBJAI

finn wellness 640*360

Fotón: Aaron Rodgers QB, Green Bay Packers

Super Bowl esélyesek:

Green Bay Packers

Úgy néz ki, ebben az évben a Packers számára adott minden ahhoz, hogy nagy szezont fussanak Mike McCarthy fiai. Ugyanakkor nyilván sokan felteszik a kérdést, hogyan lehet a Sajtfejûeket a nagydöntõbe várni, amikor a tavalyi wild-card meccsükön 51 pontot kaptak Arizonában? Ne felejtsük el, hogy a Green Bay secondary-jében tavaly több komoly sérülés is volt, és ezek a játékosok idén visszatérnek a pályára. Emellett a Dom Capers által összerakott védelem már az elsõ évében is nagyot alkotott, és joggal várhatjuk, hogy nem állnak meg a fejlõdésben. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a Packers egy kicsit javít a red-zone védekezésén, valamint a támadófal hatékonyabb tartja távol az ellenfelet Aaron Rodgers-tõl, akkor bizony kijelenthetõ, hogy ez a gárda rendelkezik mindazzal, ami a Super Bowlhoz szükséges.

New Orleans Saints

Papíron a Szentek idén jobb csapatot alkotnak, mint tavaly. Ez nyilván nem jelenti azt, hogy automatikusan megvédik a címüket, de közel lehetnek a tûzhöz. Sean Payton fõedzõ kvalitásai a párját ritkítják, ráadásul nem fél a konfrontációktól sem. Ha úgy látja jónak, bárkit lehív a pályáról, simán meghúz olyan lépéseket, amelyek felborzolják a szurkolók idegeit, és mégis igazi nyerõ alkat. Payton ráadásul nem fog kiereszteni a gyõzelmet követõen. Tanult abból a leckébõl, amikor a 2006-os bajnokság NFC döntõjében vesztettek a Bears ellen, majd a következõ idényt 0-4-gyel indítva el sem jutottak a rájátszásig. Õ egy kemény fazon, és Drew Brees-zel karöltve bizony komolyan számolni kell velük.

Playoff esélyesek:

Atlanta Falcons

A 2008-as, rájátszással végzõdõ szezonban a Falcons-nak egyértelmû receptje volt arra, hogyan nyerjen meccseket. Nagy passzjátékokat választottak, Michael Turner (RB) elvégezte a futófeladatokat, aztán miután a félidõben vezetett a gárda, a második játékrészben a John Abraham (DE) vezette védelem kontrollálta, majd behúzta a találkozókat. Abban az idényben az Atlanta a legjobb volt az egész ligában az elsõ félidei pontkülönbség (+96) tekintetében. Tavaly ebben a mutatóban a középmezõnybe estek vissza (+16 – 15.), ami jól mutatja, hogy az ellenfelek nem engedték számukra, hogy játsszák a saját játékukat. Ha nyerni akarnak, idén vissza kell térni a 2008-as stílusukhoz, ráadásul Matt Ryan részérõl is komoly teljesítményre lesz szükség. Különösen lényeges lesz a first downokban mutatott produkciójuk, amelyben tavaly a Falcons a liga leggyengébb csapatai közé tartozott (4,7 yard – 29.)

Dallas Cowboys

Jerry Jones tulajdonos elégedetten dörzsölheti a markát mostanság. A csapata playoff esélyes, és egy egészen gyönyörû stadionban játssza a gárda a hazai találkozóit, amely ráadásul a következõ nagydöntõnek is otthont adhat. Nyilvánvaló, hogy Jones álma akkor válna valóra, ha a Cowboys jövõ februárban pályára léphetne a Super Bowlon. Ez csak akkor jöhet össze, ha az idõs támadófal tagjai egészségesek maradnak, és emellett a viszonylag rutintalan Doug Free is beválik a left tackle poszton. A Dallas-nak gondjai lehetnek a right guard pozícióban is, ahol Leonard Davis túl nagy és túl lassú. Neki gondjai vannak a mélységbõl érkezõ linebackerekkel, de a passzvédekezésben sem mutat elsõrangú teljesítményt.

Minnesota Vikings

A Brett Favre körüli bizonytalanság komoly nehézségeket okoz a gárda háza táján, hiszen szinte biztos, hogy a Vikings-nál két playbook létezik, egy Favre-val, egy pedig mással. Ennek köszönhetõen a Minnesota erejének megítélése is kétoldalú, az együttes egészen más Brett apóval, mint például Tarvaris Jacksonnal. A liláknak idén mindenképpen nyerniük kellene ahhoz, hogy ne hasonlítsák õket az 1987-93-as Houston Oilers-hez, amely végig a rájátszásban volt, de nyerni egyszer sem tudott. A Minnesota kemény csapat, de a secondary-ben vannak gondjaik. A tavalyi idény második felében problémákkal szembesültek a passzvédekezés területén is, amelynek következtében az alapszakasz utolsó négy idegenbeli meccsét el is bukták. Ha Favre visszatér, a Vikings akár Super Bowlig futhat, ha nem, a konzervatív támadójátékukkal nehezen fognak meccseket nyerni idegenben, ami nem sok jót sejtet.

New York Giants

A Giants az a klub, ahol tisztában vannak azzal, hogy a bajnoki gyõzelemhez mind a támadó, mind a védekezõ egység részérõl komoly teljesítményre van szükség. Tavaly a gárda védõfala gyatrán játszott, így az egész védelem így gyengén muzsikált. A fal nem volt képes kontrollálni a játékhelyzeteket, amely kiemelte a secondary lassúságát. És hogy ezek a nehézségek kezelhetõek-e egy új koordinátorral és faledzõvel, azt a jövõ dönti el. Önmagában a játékosanyag adott ahhoz, hogy a védõfal ennél jobban teljesítsen, de Kenny Phillips (SS) bizonytalan egészsége is csak azt hangsúlyozza, ez a Giants védelem kerülhet még komoly bajba 2010-ben.

Philadephia Eagles

Bár sokan Donovan McNabb elengedésével megoldottnak látják a Philly gondjait, de úgy tûnik, az Eagles-nél ezzel az elterelõ hadmûvelettel akarják elvonni a figyelmet a gárda igazi problémájáról, a védelemrõl. A csapat támadása sokszor volt látványos és ponterõs, de a védelem képtelen volt tartani az ellenfél támadóegységeit, és különösen rosszul teljesített a red zone-on belül. Az Eagles-nél azért némileg tisztában vannak a hiányosságokkal, hiszen blitzsémájukkal egy ideje már nyomás alá kívánják helyezni az irányítókat. Az idei drafton is ennek szellemében költötték elsõ körös pickjüket Brandon Grahamre (DE), de Stewart Bradley (MLB) felépülése is lendíthet az egység produkcióján. Ehhez járulhat még hozzá a másodéves védõkoordinátor, Sean McDermott is, aki egyre inkább képes lehet az elképzeléseit megvalósítani a védelemben.

San Francisco 49ers

A friscói gárda szinte minden egységében ütõs csapat benyomását kelti. Tavaly minden bizonnyal rájátszásba jutnak, ha nem az AFC South csapatival hozza õket össze a sors, akik ellen három alkalommal is kapitulálni voltak kénytelenek. De a csapat sokat tanulhat a kudarcokból, és Alex Smith (QB) irányításával elõretörhet. Smith a spread offense-ben kiválóan fut, és ha emellett javulnak a passzvédekezésben, valamint a third down hatékonyságban, akkor jó évük lehet 2010-ben. Tulajdonképpen minden egységük érett a playoffra, de egy playoff csapat nem produkál 2-6-os idegenbeli mérleget. Ennek kiküszöböléséhez egy erõs támadófalra lesz szükség, amely azonban nem okozhat megoldhatatlan problémát a Negyvenkilenceseknek.

Washington Redskins

A Redskins az idei évben egyértelmûen arra adta a voksát, hogy idõsebb játékosokból próbál összegyúrni valami maradandót. Mike Shanahan és Donovan McNabb tandeme akár garancia lehet arra, hogy a fõvárosban újra rájátszás meccset rendezzenek. Alapvetõen a gárdával nincsenek komoly gondok, de a következetlenség azért felróható a számlájukra. Elképzelhetõ, hogy ezen idén túllépnek, és a kiváló edzõi gárdával jönnek az eredmények is. McNabbre támaszkodva Shanahan hívhat nagy játékokat és fake-eket is, és még ha Albert Haynesworth is összekapja magát, akkor a Washington újra versenyképes lehet az NFC Eastben.

Fordította: Kiss Csaba

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások