A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
linea 970×550
Henkel 970*250
Stihl-hja-300×300

ELHUNYT CORYELL

Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_300x250_TELEX

Fotón: Don Coryell

A San Diego Chargers megerõsítette, hogy Don Coryell csütörtökön a Kalifornia állambeli La Mesa-i Sharp Grossmont Kórházban elhunyt. A csapat nem hozta nyilvánosságra Coryell halálnak okát, de a volt edzõ már jó ideje egészségügyi problémákkal küzdött. „Olyan embert vesztettünk el, aki a profi szinten játszott futball meghatározó egyénisége volt és taktikáival meghatározó szerepet töltött be” – mondta Dan Fouts, Hall of Fame tag, aki maga is játszott a Coryell Air passzjátékban. A szakerétõk Coryellt a modern passzjátékok egyik atyjának tartják. Az NFL-ben eltölött 14 szezonja során csapata 111 gyõzelmet, 83 verséget és egyetlen döntetlent ért el.

Nem csak az NFL-ben, hanem egyetemi szinten is edzõsködött, konkrétan a San Diegói Egyetem vezetõedzõje volt 1961 és 1972 között. Gyõzelem-verség mutatója 104-19 volt, valamint csapat két döntetlen meccset is játszott. Az Aztékokat (az elõbb említett egyetem akkori csapata) az akkor még St. Louis Cardinals-nak hívott franchise miatt hagyta el 1973-ban. A Cardinals iránytója akkor Jim Hart volt, aki 1974-ben és 1975-ben Coryellel karültve divíziógyõzelemig vezetta a csapatot. Coryellt nem feledkezett meg San Diegóról, 1978. szeptember 25-én visszatért, ugyanis a vezetõség úgy látta, hogy hasznát tudják majd venni. 1978 és ’86 között az általa kitalált Air Coryell taktikával játszó csapat rekordokat döntögetett, annyira ismeretlen és szokatlan volt az ellenfél védõinek az új stílus. Azalatt a nyolc esztendõ alatt csaknem minden szezonban az õ csapat passzolta a legtöbbet .

Super Bowl címet azonban sosem szerezhetett, a tavaly télen megrendezett Hall of Fame választáson a döntõsök között volt, de sajnos a beiktatásig nem jutott el. Ennek ellenére az egyetemi edzõsködése alatt produkált teljesítménye okén a Fõsikolai Dicsõségek Csarnokának tagja, hiszen õ volt az elsõ olyan edzõ, akinek 100 egyetemi gyõzelem volt a neve mellett. Késõbbi tanítványai közül Fotus, Kellen Winslow és Charlie Joiner is bekerült a Dicsõségek Csarnokába – írja az nfl.com.

Nyugodjon békében.

 

Fordította: Szûcs Gergõ

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások