A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
lufi 970×550
M-gel 970-250
Polacsek 300*300

AZ INDY ÉS A LINEBACKER POSZT ESETE

Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_300x250_CM

Fotón: Clint Session OLB, Indianapolis Colts

Az Indianapolis három kezdõ linebackere, nevezetesen Clint Session (OLB), Philip Wheeler (OLB) és Gary Brackett (MLB) tavaly már egymás mellett húzta le az idény egy részét. „Mindennek a kulcsa az, hogy minél többet játszatok együtt” – magyarázta Caldwell. És mindez komoly eredményt is hozott a Colts számára. Most ne is azzal foglalkozzunk, hogy a gárda eljutott a nagydöntõig, hanem hogy a viszonylag rutintalan két szélsõ védõ milyen komoly fejlõdést mutatott 2009 során.

Sessiont a 2007-es draft negyedik körében választotta ki az Indy, és tavaly az erõs oldalról átkerült a gyenge oldalra. Azonban a váltás olyannyira jót tett neki, hogy a liga egyik legkeményebb ütközõje lett belõle egyetlen idény alatt. 14 alkalommal lépett pályára az alapszakaszban, valamennyiszer kezdõként, és az általa jegyzett 104 tackle-bõl 78-at egyedül mutatott be. Emellett fél sacket is összehozott, ráadásul két interceptiont is feljegyezhettünk a neve mellé, amelyekbõl az egyik egy meccsfordító akció volt a Houston elleni találkozón.

És bár számos nagy játékot láttunk tõle, Caldwell kiemelte, rengeteget fejlõdött a megbízhatóság és a következetesség területén is. „Rendkívül megbízható játékos lett Clintbõl. A fejlõdése napról napra követhetõ volt. És még messze nem érte el a csúcsot. Remek a sebessége és a fizikai ereje, olyan típusú védõ, aki maga alakítja az eseményeket” – hangzottak az elismerõ szavak a fõedzõtõl.

Brackett és Session már a 2009-es idény elejétõl kezdõként léptek pályára, míg a középsõ poszton történt változás a szezon során. Tyjuan Hagler az edzõtáborban nyújtott teljesítményével rászolgált ugyan a harmadik linebacker helyre, de bicepszsérülése az elsõ hét meccset követõen a sérültlistára számûzte. Az õ posztjára lépett be Wheeler, a 2008-as draft harmadik körös pickje, aki 7 összecsapáson 52 tackle-t, egy sacket és egy forced fumble-t mutatott be. Caldwell elmondta, hogy Wheeler csapatba építése végül a tavalyi év kulcsfontosságú mozzanatának bizonyult.

A fiatal játékos hozzátette, hogy a tapasztalat, amelyet a kezdõcsapat tagjaként szerzett, segítette hozzá, hogy a játéka egyre megbízhatóbbá váljon. „Ha egyre többet játszol az ismerõs közegben, akkor egyre jobban látod, mit hogyan kell tenned. Õ a Sam (strong side) pozícióval is alaposan megismerkedett, nem lesz véletlen, ha egyre többet látjuk õt ott játszani” – egészített ki Wheeler mondanivalóját Caldwell. A tréner kiemelte, hogy az utolsó hét alapszakasz találkozóból a trió ötöt együtt játszott, valamint az egész rájátszás során is õk voltak a kezdõk, ami elõremutató tényezõ lehet a jövõ szempontjából.

Esetükben nem pusztán arról beszélhetünk, hogy erõsebb lett a kohézió, õk csapatként mûködnek együtt, ilyen a Colts-nál már egy évtizede nem történt. Brackett már a szabadügynök idõszak elején aláírt. Session, aki a tavalyi holtidényben pozíciót váltott, ezúttal ott kezdhette a felkészülést, ahol az elõzõ idényben abbahagyta a játékot. Wheeler pedig elsõ olyan holtszezonját tapossa, ahol kezdõként számítanak rá. Caldwell szerint ugyan még szükségük van némi idõre, hogy még jobb csapattá érjenek õk hárman, de ezen kívül minden más adott.

„Egy régi frázis úgy tartja, hogy a védõjátékos értéke fordítottan arányos a labdától való távolságával. Ez azt jelenti, hogy a linebackerek egy kötélen egyensúlyoznak.  A srácok már tudják, hogyan illeszkedjenek bele a csapat védelmi szisztémájába. Minél többet játszanak együtt, annál jobban értik majd egymást. Úgy érzem, most kezd igazán beérni a közös munkánk” – magyarázta Caldwell.

A Colts-nál odafigyelnek természetesen a trió mögötti helyek betöltésére is. Így Session, Wheeler és Brackett mögött beugrásra vár Ramon Humber, akit nem sokkal a 2009-es draftot követõen igazolt az Indy. Humber tavaly 17 tackle-t mutatott be a special teamben, de 22 tackle jelezte ténykedését a védelem soraiban. Cody Glennt még 2009-ben a Washington draftolta, de végül a Colts-hoz került, ahol 9 alkalommal kapott lehetõséget. Idén Cavell Konner került a kék-fehérekhez a játékosbörze hetedik körében, míg Vuna Tuihalamaka a draft után csatlakozott az Indianapolis keretéhez. „Õk mindannyian kiváló játékosok, nagyszerû adottságokkal, valamennyien remekül fejlõdnek a csapatunkban” – nyilatkozta Jim Caldwell.

Fordította: Kiss Csaba

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások