A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
köki 970×550
Stihl 970*250
Lufi 300*300

A SÖTÉT OLDAL

acapella 640×480

Fotón: Reggie Bush a Heisman Trófeával (2005.12.10.) 

Most nem Reggie Bush felett szeretnénk ítéletet mondani. Ezzel a feladattal majd megbirkóznak a csapattársai, edzõi, és a USC rajongói. Megragadjuk ezt az alkalmat, és arról tényrõl fogunk elmélkedni, hogy a futball üzletének tengerében továbbra is vannak rejtett áramlatok, amelyek mérgezõek. A következõkben olyan problémákat feszegetünk, amelyeke mindenképp meg kellene szüntetni:

A bérszámfejtés
A USC-nek évekkel késõbb kell elszenvednie Reggie Bush tetteinek következményeit. Ennek ellenére a mai napig elõfordul, nem is ritkán, hogy az ügynökök, marketingesek, pénzügyi tanácsadók, és különbözõ úgynevezett profik pénzt adnak a fõiskolás játékosoknak, hogy bebiztosítsák útjukat a sport üzletébe. A dolgok most már nem annyira súlyosak, mint a ’80-as, illetve ’90-es években, de ez a tendencia nem szûnt meg. Amíg a játékosok kinyújtják a kezüket, mindig lesz valaki, aki pénzt tesz bele. Olcsó húzás attól, aki a szolgáltatásait akarja eladni ezzel, és még önzõbb dolog a játékosok részérõl, akik így veszélybe sodorják a csapattársaik, edzõik, és a program munkáját, mindezt a saját rövidtávú nyereségük érdekében.

Az edzõ-ügynök konfliktus
Az utóbbi 10 évben divattá vált az NFL-játékosok ügynökei körében, hogy fõiskolai edzõket is képviselnek. A legtöbb esetben ezzel nem is lenne semmi probléma, az igazi profik el tudják kerülni az érdekellentéteket. Mégis, manapság széles körben leterjedt gyakorlat, hogy a vezetõedzõk, segédedzõk a játékosaikat egy kis juttatás fejében a saját ügynökükhöz irányítják. Néhány esetben az ajánló kemény pénzeket kap. Nemrég egy tiszta reputációval rendelkezõ program vezetõi figyelmeztették a segédedzõket, hogy kerüljék ezt a gyakorlatot, ugyanis egy bizonyos edzõt hírbe hoztak. Az edzõt végül nem büntették meg, mert ezekre az üzletekre nincs kézzelfogható bizonyíték.

Növekedési hormon
Fõiskolás és profi játékosok is használják. Az a szomorú, hogy néhány erõnléti edzõ, családtag, barátnõ, feleség és ügynök elfordítja tekintetét, hiszen mindenki azt szeretné, ha a pénz továbbra is özönlene. Akárcsak a szteroidok használata esetében a ’80-as években, még hosszú esztendõkig nem fog kiderülni az igazi hatás, amit a hormon a játékosok testére gyakorol.

Agyrázkódások
Annak ellenére, hogy mostanában mindenfelõl egyre többet beszélnek errõl a témáról, még mindig távol járnak attól, hogy megvédjék a játékosokat a komoly fejsérülésektõl. A fiatal játékosokat még mindig arra tanítják, hogy könnyelmûen ütközzenek sisakkal, még mindig nagy a nyomás rajtuk, hogy a teljes gyógyulás elõtt visszatérjenek a pályára, a sisakok gyártási technológiája pedig túlságosan lassan fejlõdik.

Rossz pénzügyi döntések
Számtalanszor olvashattuk már, hogy az NFL-játékosok 75 %-a visszavonulásuk után 3-5 évvel fizetésképtelenné válik. Ezt általában csõd, válás, és az ingóságok sürgõs eladása követi. A játékosok a saját legrosszabb ellenségük, de körülöttük is vannak olyanok, akik segítenek a pénz elherdálásában, beleértve a családtagokat, de még a pénzügyi tanácsadókat és az ügynököket is, akik nem mernek közbeavatkozni, mert félnek, hogy kirúgják õket.

Megtört testek
Az NFL-játékosok sokat keresnek, mert kockázatják a tehetséggel megáldott testüket. Mindenki biztos lehet benne, hogy ennek nyomai késõbb meg fognak mutatkozni, nem csak az NFL-játékosokon, de azokon a fõiskolásokon is, akik nem jutottak fel a legmagasabb szintre. A profi szintnek van egy ára, amit meg kell fizetni, a következmények pedig alkoholizmushoz és gyógyszerfüggõséghez vezethetnek, ami nem ritka a visszavonult játékosok körében.

A játékos, mint célpont
Az NFL-játékosok még mindig csalások célpontjai, gátlástalan férfiak és nõk egyaránt kergetik az aranytojást tojó tyúkot. Az ügynökök, a pénzügyi tanácsadók, a Játékosok Szövetsége és a családtagok herkulesi erõfeszítései ellenére is sokan kihasználják a játékosokat annál az egyszerû oknál fogva, hogy fiatalok, gazdagok, és tapasztalatlanok a világ dolgaiban.

Begerjesztve, átverve, elfeledve
A legtöbb játékosnak szüksége van egy erõs alakra, akinek megvan hozzá a bátorsága és jelleme, hogy irányítsa és védelmezze õket. A legnagyobb ügynökök, illetve ügynökségek közül néhányan abban legjobbak, hogy úgy veszik rá a leendõ ügyfeleiket az együttmûködésre, hogy összehozzák õket a jelenlegi kliensükkel, és hozzáférést biztosítanak nekik a nagyobb összegekhez még azelõtt, hogy draftolták volna az újoncot. A valóságban, ha egy játékos megsérül, ezért elbocsátják, és többé már nem jelent bevételt az ügynökök számára, és azok az emberek, akiknek azért fizetett ki kemény pénzeket, hogy átsegítsék õt a nehézségeken, mondhatni, jóban-rosszban mellette álljanak, egyszerûen elfelejtik védencüket. A játékosoknak arra van szükségük, hogy ügynökeik és bizalmasaik még keményebben dolgozzanak, amikor a fények kialudni látszanak. Általában sorsukra hagyják ezeket a játékosokat, hogy maguktól, vagy a Kollektív Munkaszerzõdés segítségével jöjjenek rá a jogaikra.

Habár számos sötét oldala van annak a sportnak, amit szeretünk, sok olyan jól informált fiatalember is van, aki helyesen cselekszik, az NFL-ben még jobban figyelnek erre, mint korábban bármikor. Még mindig sok problémának kell gátat szabni, de minden azon múlik, hogy a fõiskolán és az NFL-ben milyen döntéseket hoznak a játékosok.

Fordította: Geczõ László

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások