A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
lufi 970×550
EfEf 970*250
Perfect look 300*300

A TÁMADÁS MECCSEKET, A VÉDELEM BAJNOKSÁGOT NYER – TARTJA A MONDÁS

Acapella 640×480

Fotón: Mike Nolan (DC), Miami Dolphins

Egyedül a New Patriots döntött úgy, hogy a mostani szezonban nem fog alkalmazni sem defenzív, sem pedig offenzív koordinátort. A csapat speciális egységét és így Meskó Zoli munkáját is a 2009-ben odakerült Scott O’Brian segíti. A többi 31 csapat azonban nem fog ilyen merészen nekivágni a 2010-es szezonnak. Mivel a Tampa Bay Buccaneers és a Dallas Cowboys vezetõedzõje igen defenzív beállítottságú, így ez a két csapat edzõi között nem fogunk defenzív koordinátort találni a következõ szezonban.

Azonban a védelemért felelõs koordinátorok munkáját mi sem bizonyítja jobban, hogy a Super Bowlt játszó mindkét csapatnak új volt a defenzív koordinátora volt a 2009-es szezonban. Larry Coyer az Indi, Gregg Williams pedig a New Orleans Saints védelméért volt felelõs. Mindkét edzõ teljesen eltérõ szemléletet hozott a csapatához, ami mint a történelem mutatja, meghozta gyümölcsét – legalábbis a Szentek számára, de a Colts sem szégyenkezhet.

A következõ szezonban mintegy 14 koordinátor próbál majd meg hasonló sikereket elérni, mint Coyer és Williams. Öt koordinátort korábban már láthattunk vezetõedzõi poszton is, ami nagy elõnyükre válhat majd.

Az nfl.com összegyûjtött öt olyan koordinátort, akik várhatóan új életet lehelhetnek majd csapatuk játékába. Nézzük tehát, hogy az elemzõk miként látják a koordinátorok sorsát:

Jeremy Bates (OC*), Seattle Seahawks

A Smaragd Város csapatának nem ment túl jól az utóbbi két szezon során, amit kiválóan példáz az is, hogy tavaly a liga 21. legjobb támadójátékát produkálta a csapat. Bates a tavalyi szezont az NCAA-ben szerepló USC csapatban töltötte Pete Carroll mellett. Most pedig mindketten kulcsfontosságú szerepet kapnak majd a csapatnál. Carroll, mint vezetõedzõ, Bates pedig, mint offenzív koordinátor. Bates a 2008-as szezonban a Denver Broncos edzõgárdáját erõsítette, aminek meg is lett az eredménye, ugyanis abban az évben a denveri csapat 6333 yardot szerzett és ezzel a második legjobban teljesítõ gárda lett a ligában. Mivel Alex Gibbs veszi át annak a támadófalnak az irányítását, melynek bal oldalát lecserélték, várhatóan az OL jobb munkája is Bates hasznára lesz. Az draft alatt megszerzett Leon Washington és az újonc Golden Tate segítségével biztos, hogy jobb lesz a ’Hawks támadóegysége. Az OL munkája azonban nem csak Julius Jones, Justin Forsett és az elõbb említett Washington helyzetét könnyítheti vagy nehezítheti meg. Ugyanis az újonc Russel Okung játéka döntõen befolyásolhatja az irányítók életét. Ha a fal egésze tudja hozni azt, amit Gibbs és Bates elvár tõle, akkor Hasselbeck és az elkapók is (Branch, Housh, valamint Tate is) jó évet fognak zárni.

 

Perry Fewell (DC**), New York Giants

Fewell kiváló renoméval érkezik az Óriásokhoz, hiszen korábban olyan védelmek felépítésében vett részt, melyek nagyon sokszor képesek voltak a kiharcolt turnoverek miatt meghatározni egy-egy meccs kimenetelét. Az elmúlt két évben a Buffalo Bills védelmét igazgatta és ezen idõszak alatt a csapat kevesebb passzolt TD-t kapott (28-at), mint a New York-i csapat (a Giants 31-et kapott), így érthetõ, hogy az Órások vezetõsége szemet vetett rá. A turnoverek, nevezetesen az interception-ök számát sem szabad figyelmen kívül hagynunk, a Bills védelme összesen 28 alkalommal halászta le a levegõbõl a labdát az elkapók orra elõl a 2009-es szezonban és ebben a tekintetben az NFL második legjobb csapata volt. A Giants turnover aránya -7 volt, aminek javításában minden valószínûség szerint nagyot fog segíteni Fewell. A draft és a holtszezon alatt is igyekeztek újabb játékosokkal javítani a nem túl óriási védelmet (például Antrel Rolle szerepeltetésével). Ráadásul a defenzív koordinátor nem érkezik ismeretlen emberekhez, hiszen Tom Coughlinnel már dolgozott együtt a jacksonville-i évei alatt.

 

Mike Martz (OC), Chicago Bears

Korábban már mi is beszámoltunk arról, hogy Martz elképzelései és stratégiái merõben eltérnek a Jay Cutler által megszokottól, ráadásul Martz az egyik legtöbbet kritizált NFL edzõ jelenleg. Tény és való, hogy nagyon szókimondó és nyers. Az a hír járja, hogy õt csak szeretni vagy utálni lehet. Mindezek ellenére el kell ismernünk, hogy tudja mi a dörgés az NFL-ben, tisztában vele, hogy mitõl mûködik jól egy támadóegység. Most esélye nyílt arra, hogy a Cutler által vezényelt Chicago Bears-t repítse a playoffba, vagy tovább. Cutler eddig legjobb éve a 2008-as volt, mikor 4516 passzolt yarddal és 25 hatpontossal zárta a szezont. Martz korábban már dolgozott együtt Kurt Warnerrel is St. Louis-ban, és az akkor statisztikák azt mutatják, hogy a látszattól eltérõen nagyban számít a futókra is: Warner sosem dobott 546-nál többször egy szezonban, szemben Cutlerrel, aki a 2008-as szezonban 616 alkalommal próbálkozott. Mint Bates esetében, itt is nagy szerep hárul Mike Tice-ra, aki a támadófalban szereplõ játékosok játékát próbálja javítani, ha minden jól megy, akkor a Bears irányítóját kevesebb alkalommal fogják földre vinni az ellenfél védõi (tavaly ez 35-ször is sikerült). Ráadásul a támadóknak is kevesebb idõt kell majd a pályán tölteniük, hiszen a védelmet olyan játékosok erõsítik most, mint Brian Urlacher és Julius Peppers.

 

Mike Nolan (DC), Miami Doplhins

Fewell-hez hasonlóan Nolan sem ismeretlen környezetbe csöppent, ugyanis már dolgozott együtt a Doplhins egyik vezetõjével, Bill Parcells-zel a ’90-es évek végén a New York Jets-nél. Nolan stílusát igen agresszív 3-4 sémák jellemzik, de ha szükség van rá, akkor képes átkonvertálni stratégiáját 4-3 sémába. Legalábbis jobban teszi, ha megpróbálja, ha sokáig szeretne a Delfinek edzõje maradni. Korábban a denveri csapat védelmét alakította át, mely a 3-4 sémával jelentõs javulást mutatott a 2009-es szezonban, ugyanis a hetedik legjobb lett (2008-ban a 22. volt). Nolan irányításával Elvis Dumervil posztot váltott (LB-bõl DE lett), amit teljesítményén is meglátszott: a 2009-es szezonban 17 sacket produkált, míg 2008-ban csak ötöt. Kíváncsi vagyok, hogy vajon sikerül-e ugyanezt a kisebbfajta csodát elérnie Koa Misivel, Charlie Andersonnal és Cameron Wake-kel is. Karlos Dansby és Jared Odrick megszerzése csak tovább javítja Nolan helyzetét.

 

Kyle Shanahan (OC), Washington Redskins

Az új vezetõedzõ új offenzív koordinátor is dukál? Carroll mellett megtalálhatjuk Bates-t, Mike Shanahan mellett pedig ott találhatunk még egy Shanahant, aki történetesen a vezetõedzõ fia. A Kyle Shanahan által irányított houstoni támadóegység a tavalyi szezon során 381,1 yardot szerzett találkozónként. Hasonló sikereket várhatunk a Rézbõrûek esetében is, hiszen a vadiúj (ámde nem éppen fiatal) Donovan McNabb dobálhatja majd a zsebbõl a labdákat. Tavaly a csapat 22. legjobb volt a támadási statisztikák szerint, ettõl futóteljesítményük lényegesen rosszabb volt: 27. helyen végeztek. Larry Johnson és Clinton Portis várhatóan jobban fog teljesíteni Shanahan irányítása alatt, fõleg, hogy a támadófal is megerõsödött Trent Williams draftolásával. A védelem is segítheti a támadókat, ugyanis Jim Haslett (DC) Pittsburgh-szerû védelmet szeretne létrehozni Washingtonban, tehát valószínûleg 3-4 sémára számíthatunk majd a 2010-es szezonban a washingtoni csapattól.

 

*offenzív koordinátor

**defenzív koordinátor

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások