A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
lufi 970×550
Stihl 970*250
Vajdapair-hja-300×300

A CSEREIRÁNYÍTÓK SZEREPE

Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_300x250_TELEX

Sokkal árnyaltabb a kép a csereirányítók esetében. Csomó gárdánál az a bevett gondolatmenet, hogy amennyiben a kezdõ irányító megsérül, úgy lõttek a szezonnak. Mások ennél kifinomultabban kezelik a backupok helyzetét. Ha egy csapat arra törekszik, hogy használható cserekarmesterrel rendelkezzen, annak erre a posztra éves szinten 2-5 millió dollárt kell szánnia. Ez az összeg azonban már sok együttest el is tántorít attól, hogy minõségi backup irányítót igazoljon, pedig a csapatok költségvetése 120-130 millió körül mozog, amihez képest a 2-5 millió dollár meglehetõsen kis szelet.

Ha megkérdezzük a fõedzõket, õk szinte egytõl egyig azt állítják, hogy az a legjobb szituáció, ha a csereirányító nem veszi le a sapkáját, és nem kell felmennie a pályára. Ugyanakkor tény, hogy az elmúlt idényben 76 irányító passzolt legalább egyet, ami annyit tesz, hogy egy csapatra átlagosan majdnem 2,5 bevetett irányító jutott. Szóval bárki bármit mond, elõbb-utóbb minden gárdánál eljön a pillanat, amikor a csere quarterback is szerepet kap. Lássuk az NFL csapatai milyen backupokkal rendelkeznek a legfontosabb poszton:

Az elsõ csoportba soroljuk azokat a klubokat, ahol a csereirányító rutinosnak mondható, és legalább 50 alkalommal lépett már pályára kezdõként a ligában. Itt mindössze hat csapatot említhetünk, bár tegyük hozzá, hogy Marc Bulger még szabadügynök státuszban van, és nem elképzelhetetlen, hogy szerzõdést kap a közeljövõben. A lenti hat játékos 2010-ben átlagosan 3 millió dollárt keres. Ezt egyes szakértõk ugyan sokallják, de a kezdõ irányítók tisztában vannak vele, hogy milyen hatalmas segítséget kapnak a felsorolt játékosoktól. 

Dallas – Jon Kitna 115 kezdés,

Miami – Chad Pennington 80 kezdés,

New York Jets – Mark Brunell 151 kezdés (majd csak júliusban ír alá),

Philadelphia – Michael Vick 68 kezdés,

San Francisco – David Carr 79 kezdés,

Tennessee – Kerry Collins 170 kezdés.

A második csoportba azokat a gárdákat tehetjük bele, ahol a backup irányító ha nem is hatalmas rutinnal, de rendelkezik számottevõ kezdõ múlttal, így legalább 10, legfeljebb 49 alkalommal lépett már kezdõként pályára. Ezek a srácok megbízható játékosok, akik már nem remegnek, ha szólítják õket, és akiktõl megbízható teljesítményt várhat a vezetés. A szerzõdésük alapján éves szinten 1-3,25 millió dollárt kapnak munkájukért, amely összeg általános vélekedés szerint megfelelõ a szolgáltatásaikért cserébe.

Arizona – Derek Anderson 34 kezdés,

Atlanta – Chris Redman 12 kezdés,

Buffalo – Ryan Fitzpatrick 23 kezdés,

Cleveland – Seneca Wallace 14 kezdés,

Denver – Brady Quinn 12 kezdés (Tim Tebow itt beleszólhat a képbe),

Detroit – Shaun Hill 16 kezdés,

Minnesota – Tarvaris Jackson 19 kezdés,

Oakland – Bruce Gradkowski 16 kezdés,

Pittsburgh – Byron Leftwich 49 kezdés (Roethlisberger eltiltása során kezdõ lesz),

San Diego – Billy Volek 10 kezdés,

St. Louis – A. J. Feeley 15 kezdés.

A harmadik csoportban azokat a gárdákat találjuk, ahol némi kezdõ tapasztalattal ugyan bír a csereirányító (0-9 kezdés), de már korántsem számít rutinosnak. Az alábbi játékosok évente 500.000-2,25 millió dollár között keresnek, és minél tovább maradnak backup pozícióban, annál nehezebb bent maradniuk a ligában.

Baltimore – Troy Smith 2 kezdés,

Cincinnati – J. T. O’Sullivan 8 kezdés,

Jacksonville – Luke McCown 7 kezdés,

Kansas City – Brodie Croyle 9 kezdés,

Tampa Bay – Josh Johnson 4 kezdés.

A negyedik csoportba azokat a gárdákat soroljuk, amelyek úgy vágnak neki a következõ idénynek, hogy a backup quarterbackjük még soha nem kezdett NFL meccsen. Az alább felsorolásra kerülõ játékosok átlagosan 30 passzt dobtak eddig pályafutásuk során, és ezeknél a csapatoknál tényleg eljön a világvége, ha a kezdõ karmester megsérül.

Carolina – Jimmy Clausen,

Chicago – Celeb Hanie,

Green Bay – Matt Flynn,

Indianapolis – Curtis Painter,

New England – Brian Hoyer,

New Orleans – Chase Daniels,

New York Giants – Jim Sorgi,

Seattle – Charlie Whitehurst.

Fordította: Kiss Csaba

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások