A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
mgel 970×550
Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_970x90_CM
Újház 300*300

GOODELL AZ AGYRÁZKÓDÁS ELLEN

Acapella 640×480

A liga vasárnap e-mailben adta hírül, miszerint Goodell levele Dr. Richard Ellenbogen elõadásának részét fogja képezni azon a fórumon, amelyet ma rendeznek New Yorkban az agyrázkódás témájában. Ellenbogen kezelte Zachary Lystedtet, azt a washingtoni fiatalt, aki 2006-ban agysérülést szenvedett, miután agyrázkódása után visszatért a pályára egy középiskolai meccsen. Története arra késztette az államot, hogy megszavazzák a Lystedt-törvényt, amely megóvja a fiatalokat attól, hogy túl korán térjenek vissza a pályára. Oregon, Connecticut, Virginia, Új-Mexikó és Oklahoma is átvette ezt a törvényt. Ellenbogen egyébként Dr. Hunt Batjerrel együtt az NFL új, Fej, Nyak és Gerinc Bizottságát vezeti.

Goodell többek között a következõket írta: „A Betegség Nyilvántartó Központ becslései szerint legalább 3,8 millió sporttal és kikapcsolódással kapcsolatos agyrázkódás történik az Egyesült Államokban. Ezeket a kontaktsportokat ûzõ fiúk és lányok egyaránt elszenvedik. Mivel mi professzionális szinten szereztünk tapasztalatokat, úgy gondoljuk, egy hasonló hozzáállás az összes olyan sportágban szükséges lenne, amelyet fiatalok is ûznek. Ezért az NFL és csapatai arra biztatnak mindenkit, hogy támogassa a jogalkotást az állam fiatal sportolóinak védelme érdekében, engedélyezze az agyrázkódások kezelésének hivatalosabb és agresszívebb megközelítését.”

A Lystedt-törvénynek három fontos eleme van:

– a sportolókat, szüleiket, és az edzõket minden évben fel kell világosítani az agyrázkódás veszélyeirõl,

– ha egy fiatal sportoló agyrázkódás-gyanús tüneteket produkál, nem játszhat, illetve nem edzhet, és semmiképp nem térhet vissza a játékhoz,

– az agyrázkódást követõ néhány napon vagy héten belül, engedéllyel rendelkezõ egészségügyi dolgozónak kell megadnia az engedélyt a sportolás folytatásra.

Goodell így folytatta levelét: „Arra buzdítok mindenkit, hogy saját államában is fogadtassa el ezt a törvényt. Hiszünk abban, hogy a sport- és politikai vezetõk tudnak segíteni abban, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a veszélyes sérülésekre. Biztosra kell mennünk, hogy a megfelelõ módon és a leghatékonyabb módszerekkel kezelik az agyrászkódást mindenhol. A fiatal sportolók, akárcsak a szüleik, edzõik és az iskolák vezetése, hálásak lesznek, ha mindenki állást foglal ebben a fontos kérdésben.”

Fordította: Geczõ László

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások