A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
efef 970×550
Heszperidák 970*250
Heszperidák 300*300

SMITH KEZÉBEN A KULCS

Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_300x250_TELEX

Valamit szögezzünk le. Május közepe van, és az NFL csapatainak nagy részénél ez a nem kötelezõ edzések idõszaka. Ha valaki most próbálná megjósolni egy csapat, vagy egy játékos jövõjét, õsszel megbánhatja. Abban viszont mindenki biztos lehet, hogy Smith viselkedésébe és önbizalmában is szembetûnõ változás következett be. Most õ a megkérdõjelezhetetlen kezdõ irányító, aki 5 NFL-es szezonja alatt most elõször élvezheti azt, hogy újra ugyanazzal az offensive coordinatorral és támadóstratégiával vágnak neki az új szezonnak. Jimmy Raye coordinator teljes bizalommal helyezi a 26 éves Smith kezébe a gyeplõt a line of scrimmage-nél, és ez az oka, amiért a 2005-ös Draft 1. kiválasztottja annyira élénk volt ezen a héten a Niners edzõpályáján. Raye, aki több mint 3 évtizede edzõ az NFL-ben, elmondta: „Alapvetõen azt gyakoroltuk, hogy mi a teendõ abban az esetben, ha 3. kísérletnél shotgun felállás van, neki pedig korrigálni kell a saját védelmét. Egy évvel ezelõtt ezt még csak meg sem próbálhattuk volna. Smith örült az új felelõsségnek, Eric Heitmann centerrel együtt figyelniük kell a középsõ linebacker hívásait, illetve figyelniük kell, honnan fog jönni a nyomás, ezt kell korrigálniuk. Ezt gyakorolja, szüksége van rá, hogy 3. kísérleteknél is tudjon játszani, és tudjon kommunikálni a blokkolókkal és az elkapókkal.”

Ez a „nagyfiúk” stílusa, olyan All-Pro irányítók dolgoznak így, mint Peyton Manning és Tom Brady. De õket segítette az is, hogy Indianapolis-ban és New England-ben nem változott az edzõi gárda, a támadó-szemlélet, valamint a nyelvezet. Most Smith-nek – aki dolgozott már Mike McCarthy, Norv Turner, Jim Hostler és Mike Martz offensive coordinatorokkal is, mielõtt Raye-t 2009-ben leszerzõdtették – azt mondták, kövesse Manning és Brady példáját. Amikor Smith shotgun formációban áll fel a center mögött, olyan lehetséges blitzelõket szúrhat ki, amit a center nem láthat a helyérõl. Mike Singletary vezetõedzõ és Raye ezért bízták meg ezzel a felelõsségteljes munkával a 3. downok esetében az irányítót. Át tudja hívni a blokkolási sémát, a teljes támadócsapat át tud állni.

Smith tavaly, miután Shaun Hill-tõl visszaszerezte a kezdõ irányítói posztot, 10 meccsen volt kezdõ, 2.300 yardot és 18 TD-t passzolt, valamint dobott 12 INT-et is. Elmondta, miután már egy évig benne volt, sokkal jobban fekszik neki Raye rendszere: „Tetszik, amire képes vagyok 3. kísérleteknél, mert több eszközünk van a védelemre, és jobban értem, hogyan kell ezeket használni. Tetszik, amit most mûvelünk. Jobban bízok a képességeinkben, és abban, hogy én mit tudok tenni.”

A Niners négy napos OTA edzésein Smith nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megfelelõ kommunikációt és kémiát építsen ki Vernon Davis pro bowler TE-el, valamint Michael Crabtree, Josh Morgan és az újonnan érkezett Ted Ginn elkapókkal. Utóbbira San Franciscóban is csak visszahordóként lehet számítni, eddig legalábbis nem nagyon keltette fel a figyelmet elkapásaival. Az irányító több órányi videót is megnézett, amely elvileg segítséget nyújt majd abban, hogy a 2009-ben összehozott 8-8-as mutatót feljavítsák, és 7 év után végre bejussanak a rájátszásba. Több évnyi elindulás leállás és számtalan lehetõség után Smith-nek idén sikeresnek kell lennie, ha a 49ers változtatni akar a támadócsapatán, amely tavaly az összes szerzett yard tekintetében a 27. lett, a 3. kísérletek hatékonyságának kategóriájában pedig a 29. helyet szerezték meg. Hogy ennek véget vessenek, a holtszezonban Smith és Raye együtt elemeztek videókat, ötleteket osztottak meg egymással arról, hogyan lehet termékenyebb és hatékonyabb a csapat. A coordinator elmondta, csupa fül minden ötlet felé, ami Smith-tõl érkezik. Egy bizonyos pontig. Raye nevetve mondta: „Mondtam neki, hogy ez demokratikus, de nem 50-50 a százalékarány. A legtöbb esetben és mondom ki a végsõ szót.”

Fordította: Geczõ László

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások