A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
Heszperidák 970×550
ATENOR23_LAKE11_Banner_970x250_SZZS
Finn wellness 300×300

EGY ÜGYNÖK TANÁCSAI

acapella 640×480

Bechta nem szeretné, ha félreértenék, semmi baj azzal, ha egy srác megenged magának egy szép órát, vagy egy ékszert, még egy jó öltöny is belefér a nagy nap alkalmából. De az ügynök tapasztalatai azt mutatják, akik korán vásárolnak be drága ékszerbõl, és anyagilag gyorsan rossz helyzetbe kerülnek, 75 %-uk gyakorlatilag csõdbe megy, amint véget ér profi pályafutásuk. Ma már megszokott az újoncok körében, hogy több mint 300.000 dollárt kölcsönöznek és költenek el még a börze napja elõtt, majd újabb 300.000-et, mielõtt aláírják elsõ szerzõdésüket. Nem egyszer fordult elõ, hogy olyasvalaki vásárolt 70.000 dolláros autót, aki aztán egy késõbbi körben kelt el a Drafton, és mire elérkezett a játékosbörze ideje, már 50.000 dolláros tartozást halmozott fel. Ezek a játékosok sajnos a pénzügyi pusztulás elsõ jelöltjei. Ha az NFL-ben töltött elsõ évük során féktelenül költekeznek, ezt a szokást könnyen magukkal vihetik egész pályafutásuk során, és még azon is túl.

Sokan feltehetik a kérdést, a pénzügyi tanácsadó vagy az ügynök miért nem avatkozik közbe, és miért nem állítja meg az õrült pénzköltést? Nos, ez könnyen nézhet úgy ki, ítélkeznek ügyfelük fölött, aminek az lehet a vége, hogy kirúgják õket. Másrészt, általában az ügynök vagy a tanácsadó szokott kezességet vállalni a hitelek fölött, ezt is megteszik azért, hogy megszerezzék, illetve megtartsák az ügyfelet. De ha nem õk, akkor valaki más fogja megtenni. Nem feltétlenül rossz dolog hitel által sok pénzhez juttatni egy ügyfelet, de feltétlenül útmutatást kell hozzá adni, méghozzá szigorút.

A dilemma egy ügynök vagy egy pénzügyi tanácsadó számára az szokott lenni, hogy ha egy potenciális elsõkörös tekintélyesebb összeget akar felvenni, igent vagy nemet mondjon-e. És igent szoktak mondani, hogy belopják magukat a szívébe. Úgy osztogatják a nagy összegeket a jövõben megkeresendõ dollárok fejében, mint a cukrot. Fõleg a nagyobb neveknek. Bechta ezt kicsit másképp csinálja. Ha egy top 10-es pickkel kiválasztott játékos nagyobb összeget kérne tõle, valószínûleg igent mondana õ is, de csak akkor, ha a játékos felelõsségteljes, és megfogadja a pénz mellé járó tanácsokat. Ennek ellenére sok esetben ez a pénz – amit inkább elõlegként fognak fel – nagyon kevés tanáccsal, útmutatással érkezik a hitelezõtõl. Így az eufóriát kiváltó vásárolgatás – ami függõséggé is válhat – elkezdõdik, és nem áll meg, amíg az összes pénz el nem fogyott.

Bechta összegyûjtött 5 jelet, így mindenki beazonosíthatja, hogy beletartozik-e a fent említett 75 %-ba:
1) 50.000 dolláros, gyémántberakásos órák, amelyet a Draft elõtt vásárolnak: a börze elsõ napján sok ilyet lehetett látni. És nem Folex volt rájuk írva… Ha 50.000 dollárt képesek voltak egy órára költeni, gondoljunk bele, mennyi mehetett el autóra, illetve egyéb csecsebecsékre.
2) 200.000 dolláros, vagy még nagyobb összegû kölcsön felvétele a Draft elõtt: annak ismeretében, hogy az ügynökségek illetve cégek hogyan bánnak az újoncokkal, viszonylag nagy biztonsággal kijelenthetõ, hogy idén 30 vagy 40 esetben is adtak nagyobb összegû kölcsönöket az újoncoknak. Az ijesztõ dolog az, hogy sok olyan játékos lesz, aki a vártnál késõbb kelt el, így az aláírási bónuszuk teljes összegét máris odaadhatják a hitelezõnek.
3) 75.000 dolláros, vagy drágább autó: ha tudod egy újoncról, hogy 75.000 dollárért, vagy még többért autót vásárolt, nagy a valószínûsége, hogy olyan egzotikus ízlése van, ami emészti a pénzt. Meg kell engedni a játékosnak, hogy szép autót vegyen, de figyelmébe kell ajánlani, hogy az elõzõ évi modell, amelyben még nincs benne 3000 kilométer sem, jelentõsen olcsóbban beszerezhetõ. A játékosok a legtöbb pénzt autóra és a hozzávaló alkatrészekre, kiegészítõkre költik.
4) Utazás Las Vegasba, vagy Miamiba az elsõ osztályon: Bechta arra bátorítja ügyfeleit, hogy szórakozzanak kicsit, engedjék ki a fáradt gõzt, de ha újonc még a szerzõdés aláírása elõtt már többször is elutazott a Bûn Városába, vagy South Beachre, nagy rá az esély, hogy a csillogás és kísértése rabja lesz, amit ezek a helyek tálcán kínálnak. A legbujább szállodákban a szobák árai egy éjszakára 600 dollárnál kezdõdnek, a vacsora mondjuk 2.000 dollár, így egy háromnapos hétvégén gyorsan lába kelhet akár 10.000 dollárnak is. Ha bejön a képbe egy kis balszerencse a kaszinóban, esetleg jachtot bérelne a játékos, ez az összeg könnyen elérheti az 50.000-et is.
5) A káros környezet: az újoncra akaszkodó „barátok” jelentik a legrosszabb környezetet. Pénzbe kerülnek. A játékosoknak gyakran rossz a lelkiismeretük, amiért a barátaiknak nem lehet olyan jó soruk, ez pedig arra kényszeríti õket, hogy a frissen szerzett vagyont megosszák velük és a családdal. Amint megnyitják ezt a csapot, nehéz lesz elzárni.

A legjobb az lenne, ha az újoncok valamilyen kiképzést kapnának a felnõttek életrõl még a Draft napja elõtt. Az NFL szervez ugyan egy nagyon átfogó szimpóziumot júniusban, de sokak számára már túl késõ, hiszen akkorra már megvetették a lábukat a rossz szokások, ráéreztek a finom dolgok ízére, aminek helytelenségére csak akkor ébrednek rá, ha kiürült a pénztárca.

Fordította: Geczõ László

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások