A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
efef 970×550
Lufi 970*250
Tesa 300*300

CIPÕK A SZÖGÖN

Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_300x250_CM

Jeffrey Allan Feagles a kaliforniai Anaheim-ben látta meg a napvilágot 1966. március 7-én. Utolsó csapata a New York Giants volt. Az NFL-be 1988-ban került be. Feagles arról ismert, hogy nagy pontossággal juttatta be a labdát az ellenfél 20 yardos vonalán belülre. 1995-ben és 2008-ban beszavazták a Pro Bowl-keretbe, a Super Bowl XLII-n pedig bajnoki gyûrût szerzett a Giants-szel. Feagles, az NFL legidõállóbb puntere 2010. április 30-án jelentette be hivatalosan is visszavonulását.

Középiskolába az arizonai Phoenix-ben járt, ahol a futball-, a kosárlabda-, és a baseballcsapat kiemelkedõ játékosa volt. Ezután egy évig a Scottsdale Community College hallgatója volt, majd átment a University of Miami-ra, és a Pi Kappa Testvériség tagja lett. 1987-ben az egyetem csapatával bajnokságot nyert. 2008. február 13-án az egyetemi Hírességek Csarnokának tagja lett. Feagles jó néhány csapatnál megfordult, mielõtt a New York Giants-nél végleges otthonra talált. Miután 1987-ben a University of Miami-t hozzásegítette a bajnokság megnyeréséhez, Feagles-t nem draftolták. 1988. május 1-én draftolatlan szabadügynökként igazolta le a New England Patriots, ahonnan 1990. május 24-én bocsátották el, június 5-én pedig már a Philadelphia Eagles tagja volt. 1994. március 2-án a Phoenix Cardinals szabadügynökként igazolta le, majd ugyanígy került a Seattle Seahawks-hoz 1998. március 4-én. Végül a Giants 2003. március 7-én adott neki szerzõdést.

Amikor Feagles a Giants játékosa lett, az elõtte álló szezonra a 10-es számú mezt választotta, és azt is viselte. Aztán jött Eli Manning QB, és a 10-es kellett neki is, így üzletet kötöttek. Feagles és a családja a számért cserébe kapott egy floridai nyaralást Manning-tõl. A punter így a 17-esben játszott tovább. Aztán a 2005-ös szezon elõtt a Giants leigazolta Plaxico Burress WR-t, akinek meg a 17-esre fájt a foga. Feagles ekkor épp egy kültéri konyhát építgetett, amit végül Burress fizetett ki a 17-es számért cserébe. Burress börtönbe ment, ekkor a 17-es mez visszakerült Feagles-hez. Amikor viszont Hakeem Nicks WR 18-ról 88-ra váltott Feagles vette fel az elkapó régi mezét.

2005. november 27-én Feagles 283 mérkõzésével megdöntötte a sorozatban lejátszott meccsek NFL-csúcsát. A rekordot korábban Jim Marshall, a Minnesota Vikings egykori DE-je tartotta, aki 1960 és 1979 között játszott. Feagles azóta még játszott néhány meccsen, és egyet sem hagyott ki, így 352-nél állt meg sorozata. Csak õ, és John Carney, a Saints kickerje voltak tavaly az egyetlen olyan játékosok, akik az 1980-as években kerültek be az NFL-be. Feagles minden egyes játékhéten pályára lépett, amióta Ronald Reagan elnök volt. 2009 végére Feagles a következõ csúcsokat tudhatja magáénak:
– a legtöbb sorozatban játszott meccs: 352
– a legtöbb punt: 1.713
– a legtöbb punt a 20 yardos vonalon belülre: 497
– a legtöbb elrúgott yard: 71.211
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az NFL örökranglistáján van a blokkolt puntok tekintetében, és amíg játszott, az aktív játékosok között neki volt a legtöbb ilyen rúgása.

Feagles 2007-ben kezdte 20. NFL-es szezonját. A Super Bowl XLII-n, 2008. február 3-án legyõzték a Patriots csapatát. Ez volt Feagles elsõ Super Bowl-ja pályafutása során. Az érmefeldobásnál az írást választotta, írás lett. Ezt követõen csapata 9:59-es drive-val indította a meccset, Lawrence Tynes mezõnygóljával 3 pontot szereztek. Ekkor 41 éves, 10 hónapos és 26 napos volt, ezzel õ volt a legidõsebb játékos, aki valaha is pályára lépett a döntõben. 2010-ben a Colts játékosa, Matt Stover kicker megdöntötte a csúcsát, õ azon a napon 42 éves és 11 napos volt. A Super Bowl megnyerése után a májusi minicamp elõtt a gyõzelem tiszteletére Jeff-et és csapattársait George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke meghívta a Fehér Házba. Ugyanebben az évben Feagles másodjára is bejutott a Pro Bowl keretbe.

Feagles volt az egyik legjobb, legkövetkezetesebb punter az NFL történetében. Profi pályafutása során egyetlen meccset sem hagyott ki, ennek ellenére is csak kétszer utazhatott el a Pro Bowl-ra, 1995-ben és 2008-ban. A 13 éves szünet a második leghosszabb a ligában. Ebben John Carney elõzi meg a 14 éves szünettel. A 44 éves rúgó az elrúgott yardok átlagát tekintve soha nem volt a liga legjobbja. De a célzott rúgások tekintetében igazi örökséget hagy maga után. Azzal a ritka adottsággal volt megáldva, hogy távol tudta tartani a veszélyes visszahordókat a labdától, az ellenfél támadóit pedig sokszor kényszerítette a saját end zone-juk közelébõl indított támadásra. Rúgásonként átlagban 41,6 yardot puntolt, ebbe azonban nem számít bele az a távolság, amelyet a labda oldalirányban tett meg, hogy elérje célját. Feagles szemei elõtt mindig csak az lebegett, hogy a Giants védelmét a lehetõ legjobb helyzetbe hozza. Rúgásaival az oldalvonalat vette célba, vagy olyan magasra rúgta a labdát, hogy csapattársai odaérjenek, és elkapják. Beugratós feladat ez a Giants régi stadionjának kavargó levegõjét figyelembe véve.

„A célzott rúgásokkal irányítani tudtam a játékot. Az utóbbi években már nem volt a legerõsebb vagy a leghosszabb a rúgásom, de pontosan oda tudtam helyezni, ahova akartam” – mondta Feagles, aki az NFL örökranglistáján a lejátszott meccsek kategóriájában a harmadik, Morten Andersen (382) és Gary Anderson (353) kickerek elõzik meg. A visszavonult puntert Coughlin edzõ így mutatta be az utolsó sajtótájékoztatón: „Ha valaki fizet azért, hogy munkába menj, akkor munkába mész. Ez a fickó 22 éven keresztül ezt tette. Ö minden idõk egyik legnagyobb Óriása.”

Feagles úgy tervezte, hogy idén még játszani fog, ezért ebben az évben újabb szerzõdést írt alá a Giants-szel. Elmondta: „Az agyam azt mondta, vissza akarok jönni, és csinálni akarom. Azt hiszem, mindig is ezt fogja mondani, mert a futball egy nagyszerû játék. Fél életemben ezt tettem.” Amint azonban elindultak az edzések, a rúgó teste más jeleket küldött. Fájt a háta, és megdagadt a térde. Egyik nap felkelt, fõzött egy csésze kávét, és a feleségének, Michelle-nek kijelentette, úgy gondolja, vége. Coughlin április 19-én, néhány nappal a Draft elõtt értesült a döntésrõl. A vezetõedzõ arra kérte Feagles-t, gondolkodjon rajta még egy napot. A punter megtette, de döntése nem változott meg. Ezért a Giants múlt hónapban a Draft 7. körében elhozta Matt Dodge-ot, az East Carolina punterét, aki 11 hónapos volt, amikor Feagles aláírta elsõ szerzõdését egy profi csapattal. Feagles és felesége Michelle négy fiút nevelnek: Christopher-t, Blake-et, Trevor-t és Zachary-t Az idõsebb, Christopher, aki a University of North Carolina puntere, nem volt jelen apja visszavonulásának hivatalos bejelentésén, de a többiek ott ültek az elsõ sorban az édesanyjukkal, valamint Lawrence Tynes-szal, a Giants kickerjével, és Zack DeOssie-val, aki a csapat long snappere.

Feagles élvezte a széllel való küzdelmet a Giants Stadiumban, amelyben már nem játszik többé a csapat. Soha nem árulta el, hogyan cselezi ki a légáramlatokat, és beismerte, a meccs elõtti beszélgetések alkalmával gyakran átverte az ellenfél rúgóit: „Azt mondtam nekik, figyeljék a zászlókat, azok megmutatják a szél irányát. Nos, ez nem teljesen így van.” Feagles arra a legbüszkébb, hogy oda tudta rúgni a labdát, ahova akarta. Ez egy elfelejtett mûvészet egy olyan ligában, amelyben az elrúgások átlaghosszúsága az 50 yardot is átlépte az utóbbi években. És mivel a visszahordók egyre veszélyesebbé váltak az évek folyamán, érthetetlen, hogy miért hanyagolták a célzott rúgások gyakorlását az NFL-ben. Feagles ebben volt különleges. A pálya bármelyik pontjáról képes volt úgy rúgni, hogy ne lehessen visszahordani. Nem mindig volt egy nagyon hosszú punt, de az edzõk biztosak lehettek benne, hogy nem lesz visszahordott touchdown. Legnagyobb örömét abban lelte, amikor sikerült az ellenfelet mélyen a saját területükön belülre szorítani, vagy amikor sikerült átvernie a visszahordókat, akik megpróbálták kitalálni, hol fog földet érni a labda. Célzott rúgásai tulajdonképpen a túlélést jelentették számára, hiszen nem rendelkezett a liga legerõsebb lábaival. Buddy Ryan, a Philadelphia egykori edzõje egyszer azt mondta neki, ha folyamatosan mélyre tudja szorítani az ellenfelet, mindig lesz munkája. Az 1990-es évek közepén Arizonában Al Roberts, a special team edzõje legalább egy évtizeddel hosszabbította meg Feagles karrierjét, akkor persze egyikük sem sejtette. Roberts a következõket mondta a punternek: „Figyelj, azt hiszem meg tudod csinálni. Rúgjuk el a visszahordótól a labdát.” Feagles mosolyogva emlékezett a válaszra: „Azt mondtam: ’Ez szórakoztatónak hangzik.’ Beletelt kis idõbe, és sok munkába. Nagyon sok munkába. És az évek alatt elõnyömre vált.”

A punter, annak ellenére, hogy posztja miatt nem keresett túl sokat a többi játékoshoz képest, nem feledkezett meg a jótékonykodásról. Phoenix-ben az Izomsorvadás Egyesületnek segít, 1991 óta minden évben golfbajnokságot szervez hírességek számára. Ezzel a módszerrel több százezer dollárt gyûjtött össze, amit a város környékén élõ, izomsorvadásban szenvedõk családjai között osztott szét az egyesület. A közösségért végzett kiemelkedõ munkája elismeréseként 2008-ban díjat is kapott. A Fehér Házban tett látogatás során csapattársaival együtt nem feledkezett meg a sérült katonákról, a fõvárosban elmentek a Walter Reed Katonai Kórházba is. Feagles sok rendezvényen vett részt meghívott vendégként, ahol a mindennapos testmozgás mellett szólalt fel, többek között fiai általános iskolájában is az Apa-Fia Napon.

Feagles négy évtizedben játszott az NFL pályáin. Illõ lenne, hogy egy napon bekerüljön a Hírességek Csarnokába, de ez nem túl valószínû. Eddig még egyetlen punter sem került be. Hihetetlen, hogy ennyire lebecsülik a munkájukat, de ez is azt bizonyítja, hogy az NFL szerint a punterek vesztesek. Jeff Feagles-re ezt nem igazán lehet ráhúzni, aki vesztes, nem tud ebbõl 22 éves karriert csinálni.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások