A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
praktiker 970×550
ATENOR23_LAKE11_Banner_970x250_SZZS
Perfect look 300*300

A HAYNESWORTH-HATÁS

ATENOR23_LAKE11_Banner_300x250_SZZS

A Washington Redskins közel áll ahhoz, hogy megtudja, Albert Haynesworth mennyire tudja felkavarni a dolgokat a fõvárosban. A hétvégén a Washington önkéntes minicampjén minden egészséges játékos megjelent, akinek neve szerepelt a játékoslistán, kivéve Hayneswort-öt. A behemót védõ falember továbbra is tüntet a Redskins-nél betöltött szerepe miatt annak ellenére, hogy a tavalyi szezon elõtt 100 millió dolláros szerzõdést írt alá a csapattal. 2009-ben Haynesworth azzal hálálta meg az üzletet, hogy 4 meccsen sérülés miatt nem játszott. Most azzal fenyegetõzik, hogy aláaknázza a csapat eddig sikeres holtszezonját. Philip Daniels, veterán DE így látja a helyzetet: „Ha itt lenne, 100%-os lenne a részvétel. De így csak 99%. Itt kell lennie. A 4-12-es mutató után nincs helye alkudozásnak. Ezt meg kellene értenie. Szükségünk van rá, hogy itt legyen és megmutassa a fiataloknak, hogy a veteránok eljöttek és gyõzni akarunk.”

Talán túl van lihegve Haynesworth hiányzása, elvégre önkéntes minicamprõl volt szó. De mégis több volt annál. Csapattársait a média már így is vallatja Haynesworth helyzetével kapcsolatban. Részvételének hiánya már most is feszültséget és zavart kelt a játékosok, és kétségtelenül az edzõk között is. A helyzet minél inkább elhúzódik, annál közelebb van a 2010-es szezon, a sebek pedig annál mélyebbé válnak. Mike Williams támadó falember így nyilatkozott: „Albert nagyon sok felelõsséggel bír, sok fiatal ugyanis felnéz rá. Itt kell lennie. Felnõtt ember, amivel felelõsség jár. Azt hiszem, ezt sokan így gondolják. Mások is vannak itt, akik inkább otthon lennének. De nyilván nem ott vannak, mert felelõsséggel tartozunk a csapatnak.”

Haynesworth hiányának hatása azon túl, hogy idegesítõ, más területre is kiterjed. A Redskins az új vezetõedzõ, Mike Shanahan és az új védelmi koordinátor, Jim Haslett vezetésével a védelmi sémát 4-3-ról 3-4-re váltaná. A 4-3-as felállásban Haynesworth veszélyessé képezte magát, néha a defensive tackle pozícióból uralta a meccset. A 3-4-ben két dolog közül egyet kérnek Hayneswort-tõl: vagy fogadja a nose tackle posztot, amit nem akar, vagy menjen ki a fal szélére end-nek. Bárhogy is alakul a történet vége, a DT-nek, aki, 32-41 millió dollár közötti összeget kap garantáltan, ott kell lennie az edzéseken, hogy a Redskins védelme érdemi munkát végezhessen. Amint Haynesworth megtudta az edzõk terveit, azonnal panaszkodni kezdett a nose tackle poszt miatt, így a Redskins-nek embereket kellett oda szerezni, hogy lehetõvé tegyék a DT-nek, hogy kimehessen a fal szélére. Ebben a holtszezonban a Washington megszerezte Maake Kemoeatut Howard Greent és Anthony Bryantet, Kedric Golston pedig már az övék volt. De Haynesworth nélkül a Redskins 3-4-es felállása sokkal kevsébé félelmetes, nem számít, hogy kit állítanak be a fal közepére. Reed Doughty safety a következõket mondta: „A játéknak több árnyalata van, nem csak X-ek és O-k vannak. Például bízni kell egymásban a pályán. Mint ma is, papíron mindent tudok. De amikor kijövünk, elkezdõdnek a play áthívások, az elkapók mozgatása, és hibázik az ember. Ezeket próbáljuk letisztázni. Ha csak a stratégiát tudjuk, nincs esélyünk.”

Nem egyszerû az egyik sémából teljese mértékben átváltani egy másikra, ahogyan a Redskins is csinálja. A játékosoknak máshova kell felállniuk, más a felelõsség, és idõre van szükségük, hogy beletanuljanak az új szerepbe. Haynesworth máris kihagyott egy lehetõséget Haslett új rendszerének megismerésére. És nagyon könnyen lehet, hogy a következõ edzéseken sem bukkan fel. Annak ellenére, hogy a Washington játékosokat hozott, és papíron fejlõdött a csapat, nehéz elképzelni, hogy bárki is tudná pótolni Haynesworth hiányát. Az egyik DE posztot Daniels fogja betölteni, a nose tackle poszton pedig  Golston, Green és a többiek is fognak játszani rotációban, feltéve ha a Washington enged Haynesworth nyomásának és a fal szélére teszik.

A Redskins-nek azért lenne szüksége Haynesworth jelenlétére, mert az újjáépülõ csapatnak és az új edzõnek semmi szüksége egyéb figyelemelvonásra. És persze azért is szükségük van rá, mert jelenleg egyetlen olyan játékosuk sincs, aki tehetség tekintetében megközelítené a tüntetõ DT-t. Shanahan-tõl megkérdezték, hallott-e a távol maradó DT-jérõl, így válaszolt: „Nem. Egyáltalán nem beszéltem Albert-tel.” Nos, ha azt akarja, hogy a csapat fejlõdjön a holtszezonban, ezen minél hamarabb változtatnia kell.

Fordította: Geczõ László

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások