A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
linea 970×550
Perfect Look 970*250
acapella 300×300

ROSS TUCKER LEVELET ÍRT AZ ÚJONCOKNAK

finn wellness 640*360

A levél szerzõje nem a levegõbe beszél, hiszen Tucker falemberként a Washington Redskins, a Dallas Cowboys, a Buffalo Bills, a New England Patriots és a Cleveland Browns játékosa volt. 2007-ben újra szerzõdést kapott a Redskins-tõl, de nyaksérülése miatt sérültlistára került. Hivatalosan 2008 márciusában vonult vissza, 7 éves pályafutás alatt 42 meccsen játszott, 24 alkalommal kezdõként. Jelenleg a Sports Illustrated újságírója. Jöjjön hát a levél:

„Kedves 2010-es NFL-újonc,

Gratulálok. Örülök neked, hiszen hihetetlen idõszak érkezett el számodra. Tavaly írtam egy levelet az újoncoknak, amelyben azokat a dolgokat érintettem, amiket tudnod kell ahhoz, hogy zökkenõmentes legyen a beilleszkedés az NFL-be. Nagyon ajánlom, hogy olvasd el.

Az idei év levele más. Tavaly felületesen tekintettem át a rövidtávú feladatokat, ez hosszabb távú lesz. Tekintsd ezt karrier-tanácsadásnak. Elõirányozva természetesen, hogy lesz karriered az NFL-ben. Ez a rész tõled függ. De ha jó lesz a kezdés, és úgy néz ki, egy ideig maradsz a ligában, tartsd észben a következõ dolgokat:

– Tervezd meg a futball utáni életedet: Tudom, hogy talán még nem is gondoltál erre, de szükséges. Hidd el, nagyon remélem, hogy sikeres pályafutásod lesz és a következõ 10 évben játszhatod ezt a játékot. De ha még ilyen sokáig is játszol, ami egyébként 7 évvel hosszabb az átlagos idõnél, még mindig csak 32 éves leszel. Így az a kérdés, mit teszel a következõ 50 évben? Nem azt javaslom, hogy rengeteg idõt tölts el azzal, hogy a következõ pályafutásodon gondolkozz még mielõtt a jelenlegit elkezdted volna. A fontossági sorrendben elsõ helyen kell állnia annak, hogy maximalizáld a lehetõségeidet. Élvezd a helyzetedet, becsüld meg, de ismerd fel, hogy nem tart örökké. Saját magadat csapod be, ha nem használod ki az NFL programját, amelynek célja a játékosok fejlesztése. Ennek keretén belül befejezheted a tanulmányaidat, hogy megszerezed a diplomádat, vagy a holtszezonban szakmai gyakorlatra is mehetsz. A közvéleménnyel ellentétben, ha több lehetõséged is van, nem tesz kevésbé elkötelezetté a pályán. Sõt, ellenkezõleg. Jobban koncentrálhatsz a futballra, nem kell aggódnod azon, hogy mi lesz veled, ha megsérülsz vagy elbocsátanak.

– Csak egy tested van: Talán ilyen formában ez még nem jutott eszedbe. Azt tudom, hogy nekem nem, amikor annyi idõs voltam, mint te. Kitalálom, amikor megsérültél, mindig úgy tekintettél a dologra, hogy hány hétbe telik, amíg újra játszani tudsz. Tapasztalatból mondom, ennél többrõl van szó. Tény, hogy egyes sérülések valamilyen fokig életed végéig megmaradnak. Nem telik úgy nap, hogy kisebb kényelmetlenségek ne emlékeztetnének a profi futball világában eltöltött idõszakra. Néha a jobb térdem, az ujjaim, vagy a nagylábujjam. Netalán egy kis merevség a derekamban, amit Buffalóban mûtöttek. És néha az is megtörténik, hogy úgy gondolom, jól érzem magam. Látod, ez a szépséghibája annak, amikor eldöntöd, hogy sérülten is játszol, hiszen nem tudhatod, hosszú távon milyen hatásai lehetnek. Esélytelen, hogy tudd, hogyan fogod érezni magad 36, 46, vagy 56 évesen, amikor 26 éves korodban tükrözték a térded, és egy héttel késõbb már pályán vagy. Tudatosítsd, hogy a profi futball mellett döntöttél, ami az egész hátralévõ életedre hatással lesz. Fiatalabb koromban szerettem kosárlabdázni, és most is játszanék, de derekam és a térdem miatt ez nem lehetséges. Nem panaszkodom. Tudtam, mibe vágok bele, és még mindig úgy gondolom, megérte. Legalábbis most, 31 évesen így érzem.

– Takaríts meg pénzt: Attól függetlenül, hogy az elsõ szerzõdésed mennyi pénzt ígér neked, két dolgot kell felismerned: 1. Az egyetlen számok, amik igazán számítanak, azok a garantált összegek; 2. Még ha õrült nagy összegnek is tûnik, a valóságban kevesebb ér, mint gondolnád. Sam Bradford, ha ezt olvasod, ezt a részt nem igazán neked írom. Mindenki más tartsa észben, hogy miután kifizeted az ügynöködet, a tartozásaidat, az adókat és minden mást, ez a szám drasztikusan csökken. Mielõtt elkezdenéd szórni a pénzt, ne feledd, hogy reményeid szerint ez a pénz hosszú ideig szép életet biztosít neked. Tényleg szükséged van még egy autóra? Ha azt a pénzt félreteszed, 20 év múlva jól jöhet.

– Körültekintõen válaszd meg a barátaidat: Kritikusan fontos, hogy kikkel barátkozol. Többen akarnak majd a barátaid lenni, mint korábban bármikor. Hozzáteszem, lányok is. Még többen, mint amikor te voltál a legnagyobb a fõiskolán, mert most már azt hiszik, gazdag vagy. Még akkor is ezt hiszik, ha draftolatlan szabadügynök vagy. Annyit látnak az egészbõl, hogy az NFL-ben vagy, tehát van pénzed. Külön figyelj arra, hogyan bánnak veled az emberek. Maradj távol az olyanoktól, akik másképp bánnak veled ha kezdõ vagy, és másképp ha éppen elbocsátottak. Sokan voltak, akik másképp viselkedtek velem attól függõen, hogy a pályafutásom milyen irányba tartott, és ma, amikor már kiszálltam és a médiában dolgozom, továbbra is így tesznek. Ezek az emberek nem számítanak. Azok a jók, akik továbbra is ugratnak, mókáznak veled, nem számít nekik, hogy az elsõ körben keltél el, vagy te vagy a Draft legnagyobb bukása. Mert nekik nem ez számít. Már azelõtt is bírtak téged, hogy az NFL-be kerültél, és azután is fognak, hogy kikerülsz onnan. A futball csak egy részed, nem a teljes egész.

Legyen szerencsés pályafutásod, és nyugodtan keress meg, ha kérdésed vagy gondod van. Jól vagy rosszul alakul, azt meg tudom ígérni, hogy pokoli egy túra lesz.

Szívélyes üdvözlettel,

Ross Tucker”

Fordította: Geczõ László

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások