A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
linea 970×550
Gancia 970*250
Becmol 300×300

TÖRTÉNELMI ÁTOK SÚJTJA A RAMS IRÁNYÍTÓIT

finn wellness 640*360

Azt már ki lehet bogozni, hogy 4 játékosra szûkítették le a lehetséges kiválasztottak listáját. Ezek: Sam Bradford és Jimmy Clausen irányítók, Gerald McCoy és Ndamukong Suh védõ falemberek. Steve Spagnuolo vezetõedzõ szerint kellemesen érinti õket, hogy vannak opciók.

Nos, igen, így is fel lehet fogni. Egy olyan csapat számára, amely az utolsó 48 meccsébõl hatot nyert meg, nem lehet rossz emberanyag. Ha megvizsgáljuk a csapat múltját, rájövünk, hogy csukott szemmel is körültekintõbben tudnának választani, mint azt eddig tették.

Míg a csapat kínosan vigyázott, nehogy elszólják magukat, egyértelmû segítségkérõ szignál szól náluk, amióta elengedték Marc Bulger irányítót. Hogyan tudnának nagyobb hullámokat kelteni, és több jegyeladást ösztönözni, mint a sportág legcsillogóbb posztjára draftolt újonccal?

De amikor a döntéshozók összegyûlnek a pick kiválasztása elõtt, nem árt, ha figyelembe veszik a csapat irányító-draftolással kapcsolatos történelmét. És a korábbi tapasztalatok nem túl fényesek. Mondjuk úgy, hogy Larry King, a showman, aki épp nyolcadik válására készül, sikeresebben választ feleséget, mint a Rams irányítót. Túlzok? Nem, de mindjárt bebizonyítom.

A melléfogásokat a csapat 1964. november 28-án alapozta meg, amikor – még St. Louis Cardinals néven – a 12. helyen draftolták Joe Namath-et, az Alabama irányítóját. Ugyanazon a napon az American Football League is tartott egy Draftot, amelyen a New York Jets az 1. helyen hozta el Namath-et. Sony Werblin, a Jets tulajdonosa felismerték Namath leigazolásának értékét. Szezononkénti 427.000 dolláros szerzõdést írt alá, ami akkor elképesztõ összegnek számított, ez ma körülbelül 8 millió dollárnak felel meg. Ezzel szemben Bill Bidwill, a St. Louis tulajdonosa olyan szerzõdést ajánlott az irányítónak, amely ma felelne meg kb. 427.000 dollárnak.

Namath természetesen, mint tudjuk, a New York Jetshez igazolt. Õ lett „Broadway Joe”, az egyetlen irányító a történelemben, aki 4.000 yardot passzolt egy 14 meccsbõl álló szezonban. Klubokat is nyitott, harisnyanadrág-reklámokban és filmekben szerepelt Ann Margaret-tel. Képzeljük csak el, mi történt volna, ha Namath a St. Louis Cardinalshoz igazol. Vannak dolgok, amik nem úgy vannak megírva, hogy mindenkinek jó legyen. Sõt, mit több, a St. Louis egyenesen hagyomány, hogy ikonszerû játékosokat veszítsenek el. Például a St. Louis Blues-ban, a hokicsapatban játszhatott volna Wayne Gretzky, de végül nem adtak neki szerzõdést.

A sors iróniája, hogy Namath késõbb játszott a Ramsnél, amely akkor már Los Angeles Rams volt. De ekkor már ízületi gyulladásos térde volt és hivalkodó életmódot folytatott. Két meccset játszott a Rams mezében, majd visszavonult.

Namath csak egyike a szomorú történeteknek, amelyek a St. Louis szerencsétlen választásairól szólnak. 1960-ban, amikor Chicagoból St. Louisba költözött a franchise, 2. helyen hozták el a Drafton a Notre Dame irányítóját, George Izo-t, aki NFL-pályafutása során 12 TD passzt és 32 interceptiont dobott, ezt megspékelte mínusz 23 futott yarddal. Ugyanazon a Drafton a csapat a 10. körben Charley Johnson-t, a New Mexico State irányítóját is kiválasztotta, neki sokkal jobban ment.

1963-ban a börzén az elsõ helyen hozták el Terry Blake-et az Oregon State-rõl. Ennek speciel volt értelme, Baker sztár volt, az egyetlen fõiskolás, aki megnyerte a Heisman Trophy-t, ugyanakkor kosárlabdacsapatával a Final Four-ban is játszott. Azóta is a Ramsnél mutatott játékához mérik a bukott Heisman-osokat.

A St. Louis ezek után sem tanulta meg a leckét. 1977-ben a Missouri kiemelkedõ irányítóját, Steve Pisarkiewicz-et választották az 1. helyen. Zark mindössze 3 szezont és 10 meccset játszott az NFL-ben. Több magánhangzó van a nevében, mint ahány TD-t szerzett (3).

Ha jobban kiterjesztjük a paramétereket, több incidensre és balesetre is fény derül. Még Chicagóban, az 1958-as Drafton az 1. helyen választották ki King Hill-t, a Rice sztárját, aki profiként inkább punterként vált ismertté. St. Louisban két zûrzavaros szezont játszott, egy TD passza volt.

Kell még? Mit szóltok 1996-hoz és Tony Banks-hez? Jó elismerem, õ nem volt elsõ körös. Ezt írjuk jóvá a Ramsnek, azzal a pickel Lawrence Phillips-et húzták. De a 2. körben Banks volt az elsõ irányító, aki elkelt, összesen a 42. helyen. Õ inkább kosárlabdázgatott, súlyokat emelgetett, és egyszer lemaradt a csapat repülõjáratáról, mert inkább a sérült kutyájával maradt. Három, sackekkel dúsított szezon alatt Banks 46 fumble-t és 42 interception-t hozott össze. Sírj, Dick Vermeil, sírj.

Szóval ez lenne az átok. A jövõ meg majd eldönti, hogy folytatódik-e a tendencia. Bradford ezek után minden bizonnyal sírva könyörög, hogy ne a Rams válassza ki csütörtök éjszaka a 2010-es Drafton.

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások