A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
lufi 970×550
 • acapella 970×250
 • Linea 300*300
 • ELÕZETES – SUPER BOWL XLVI

  Roche 640*480

  New England Patriots – New York Giants

  2012. február 6. 0.30 (magyar idõ szerint)

  Közös múlt

  Azt már két hete tudjuk, hogy a négy évvel ezelõtti nagydöntõ visszavágóját láthatjuk a Lucas Oil Stadiumban. Azt viszont talán már kevésbé, hogy a 42. Super Bowlon kívül a két együttes még nem meccselt egymással a rájátszásban, igaz, a nagydöntõkön kívül nem is találkozhattak volna, hiszen eltérõ konferenciában játszanak. A tavalyi találkozójukat is beleszámítva Giants-Patriots ütközetet eddig kilenc alkalommal rendeztek az alapszakaszban, amelyeken a Pats 5-4-es elõnyt épített. Nem jó hír viszont Tom Bradyék számára, hogy a tavaly õszi randevújukon a Gillette Stadiumot is bevette a New York-i alakulat.

  Vezetõedzõk

  Ami a két csapat vezetõedzõjét illeti, két rendkívül rutinos, minden hájjal megkent mestert tisztelhetünk a kispadokon, akik a szakma minden apró titkát ismerik. Bill Belichick eddig háromszor emelhette magasba a Lombardi Trófeát, mindháromszor a Pats gárdájával még a 2000-es évek elején. Tom Coughlin fõedzõként négy évvel ezelõtt aratta eddigi egyetlen sikerét, de õ a 25. Super Bowlon is bajnoki gyûrût szerzett a Giantsszel, akkor a gárda elkapóinak munkáját irányította.

  Irányítók

  Ha a nagydöntõ résztvevõinek irányítóit vetjük össze, azt állapíthatjuk meg, hogy a liga elitirányítói közül kettõ csap össze holnap Indyben. Tom Bradyrõl már többször azt hittük, hogy csillaga leáldozóban, de nyolc évvel az utolsó bajnoki gyûrûje után ismét készen áll arra, hogy végsõ gyõzelemre vezesse a Hazafiakat. Eli Manning útja gyökeresen eltér Giselle Bündchen férjéjétõl. A híres Manning család legkisebb sarját alapvetõen mindenki a legnagyobbak közé sorolja, de a karrierje nem volt mentes a hullámvölgyektõl sem. Jól mutatja ezt, hogy a 2010-es szezonban dobott 25 interceptionjét követõen sokan azt gondolták, hogy ha 2011-ben nem lesz képes igazi vezérré elõlépni, akár az utódjának felkutatását is elkezdheti a Giants. Ehhez képest a kisebbik Manning fiú mára a bátyját is elhomályosítja, hiszen klasszis testvére, Peyton nyaksérülése miatt egyelõre bizonytalan, hogy valaha is visszatér a pályára.

  Támadóegységek

  A két gárda támadóegysége egyértelmûen az erõs passzjátékra épül. A New England esetében a bokasérülésével még mindig lábadozó, de a nagydöntõt ki nem hagyó Rob Gronkowski semlegesítése okozhatja a legnagyobb gondot a piros-kékek számára, de Aaron Hernandez, a Pats másik tight endje is komoly célponttá nõtte ki magát. A fiatalok mellett Wes Welker jelent állandó veszélyt az ellenfélre, a slot receiver különösen a rövidpasszos játékban állítja megoldhatatlan feladat elé a védelmeket. A Pats futójátéka ritkán képes meccseket nyerni, bár BenJarvus Green-Ellis és Danny Woodhead alapvetõen kiváló futótandemet alkotnak. A Giants elkapói brigádja a liga talán legerõsebb csapatrésze, és Hakeem Nicks, valamint Victor Cruz egyértelmûen kiemelkedik közülük. Harmadik számú célpontként Mario Manningham is bármikor bevethetõ, így Eli Manning kellõen képes lehet szétszórni a passzait a védõ figyelmének összezavarására. Az alakulat futói közül Ahmad Bradshaw tûnik a megbízhatóbbnak, de az 1-2 yardos futások, valamint a gólvonal közeli helyzetek nagymestere Brandon Jacobs, a liga legnagyobb testû futója.

  Védelmek

  A Patriots védelme az engedett yardok tekintetében a liga egyik leggyengébbje, bár a bekapott pontok összehasonlításában már ennyire nem tragikus a helyzet. Ugyanakkor a foxboroughi védõegység könnyedén el tud bizonytalanodni egy-egy hatékony irányító ellen, különösen a secondary tûnik sebezhetõnek a Giantsre készülve. Azt a New England védõegysége érdekében hozzá kell tenni, hogy a rájátszásban eddig igencsak összekapták magukat, és hatékonyan tudták segíteni a labda másik oldalán játszó társaikat. A piros-kékek védõegysége a liga egyik legjobbjának számít, és a New York-i védõfal egyenesen rettegettnek tûnik. A sok klasszis közül kiemelkedik Jason Pierre-Paul, a másodéves defensive end, aki idén a liga egyik legjobb védõjének számított. Secondary tekintetében lehetnek gondok Tom Brady ellen, de ha tudják folytatni a turnoverek sorozatát, amit már láthattunk tõlük az idei rájátszásban, akkor a Patriots ellen is inkább õk számítanak esélyesnek.

  Összegzés

  Talán még december közepén sem volt túl sok szakértõ, aki Patriots-Giants nagydöntõt prognosztizált, de idén újfent bebizonyosodott, hogy január elején egy új bajnokság indul, és igazából csak az számít, ki mire képes a szezonnak ebben a szakaszában. A Pats megnyerte a fõcsoportját, és két hazai meccsel ugyan eljutott a nagydöntõig, de a lendület mégiscsak a Giants sikerét valószínûsíti. Tom Coughlin némi szerencsével egyszerûen tökéletes idõzítéssel hozta formába csapatát, amely pontosan akkor érte el a csúcsteljesítményét, amikor a legnagyobb szükség volt rá. Az unalomig ismételt szabály szerint a bajnokságokat a védelmek nyerik, és ezt figyelembe véve nem is lehet kérdéses, a Giants számít a 46. Super Bowl esélyesének. Azonban a futball kiszámíthatatlan, így minden bizonnyal jól szórakozik majd az, aki a holnap éjszakát nem alvással, hanem a világ legkeményebb gladiátorai összecsapásának megtekintésével tölti.

  Tipp: Patriots – Giants 24-27

  Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
  Cookie beállítások