A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
perfectlook 970×550
 • Praktiker 970*250
 • M-gel 300*300
 • USO

  Praktiker 640*480

  Nem rossz név ez sem a Bengals védõinek, sõt. Az Uso testvért vagy barátot jelent szamoai nyelven és a védõk egymást is ’Uce’-nak vagy ’Ucie’-nek nevezik válogatás nélkül. Figyelmen kívül hagyva a születési helyet ugyanúgy használja a szamoai Peko (NT), Rey Maualuga (LB) vagy Jon Fanene (DE) de a texasi linebacker Thomas Howard és a Big Ten cornerek Leon Hall és Nate Clements is.

  „Hol van Thomas Howard?” – kérdezi a Maualuga. „Elõszeretettel mondja másképpen, U-C-E-nak mondja, hozzátoldva egy S-O-t. De az igazából uso. Tesót jelent. Egy kapcsolatot. És mi egy testvéri védelem vagyunk. Bajtársak. Semmihez sem hasonló kapcsolat.”

  Tény, hogy önmagukat ’A Testvériség’-nek hívják és megkülönböztetésként narancsszín rövidgatyát hordanak edzéseken.

  A testvériség nem csak nevében különleges, teljesítményükkel is kitûnnek, igencsak szemtelenek az ellenfél támadóival. Hol Colt McCoyt a Browns irányítóját félemlítik meg – 4 sack, két kikényszeríttet labdavesztés, hol megrázzák magukat és liga legtermékenyebb támadósorát, a Billst tartják egy mezõnygólon egy félidõn keresztül. Míg legutóbb Maurice Jones-Drew-t – háromszezonnyi teljesítménye alapján – a liga második legtermékenyebb futóját kárhoztatták „ponttalanságra” két vörös zóna szituációban.

  A Bengals vezeti az NFL-t mérkõzésenként engedett yardok (297,6 yard) és a próbálkozások elsõ kísérletek nélkül-statisztikák tekintetében. A legjobb 10 között vannak, minden védelmi mutatóban, de csak egy árva interception landolt náluk és híján vannak a markáns arculatnak és a „sztároknak” is.

  „Szeretem, hogy nincs nagy sztárunk vagy az emberek nem ekként gondolnak ránk” – mondta Peko. „Csak 11 srác dolgozik együtt, akik jól akarják végezni a munkájukat, anélkül, hogy törõdnének azzal, ki kapja az elismerést.”

  „Jó társaság. Sokat lógunk együtt.”

  A Bengals szurkolóinak nem újdonság, hogy Peko nagyszerû atléta és kiválóan állítja meg a futójátékokat, a lockout nehéz idõszaka alatt õ vezette a védelmet. Mégis, bár 25 szereléssel vezeti a defensive tackle-ök ranglistáját, mégis kevesen ismerik a nevét.

  „Nézz körül a ligában és minden védelemben meg tudsz nevezni egy srácot” – Kezdte fejtegetését Maualuga. „Ez az, ami egyedivé tesz minket. Kérdezz meg akárkit Cincinnatin kívül, hogy nevezzen meg valakit a védelmünkbõl és azt fogja mondani, ’Öööö’…”

  Maualuga, aki ukuleléjének pengetésével szórakoztatja az öltözõben „tesóit”, el is kezdi kántálni a jól ismert neveket. A második legjobb védelem a pittsburghi. „Troy” – vágja rá földije, Troy Polamalu safety nevét Maualuga. A harmadik a Green Bay. „Woodson és Clay” – nevezi meg Charles Woodson cornert és fõiskolai csapattársát, Clay Matthews linebackert.

  „Baltimore. Ray Lewis és Ed Reed. Detroit, Suh…”

  A sort folytatni lehetne Jared Allennel, a Vikingek vademberével, vagy az Aranyásók Patrick Willisével. A hétvégén a 26.-ikként rangsorolt Colts-védelem látogat a Paul Brown Stadionban, soraiban egy méltán nagy névvel a sack-császár enddel Dwight Freeney-vel.

  „Mindnyájan sacket és interception-öket akarunk bemutatni” – mondja Leon Hall corner. „De nem bánjuk, ha mégsem sikerül de gyõzünk. Élvezem. Nem tudom megnevezni vagy elmagyarázni de valahogy egy hullámhosszon vagyunk, egyként játszunk és senkit nem izgat, hogy ki csinálta a legtöbb szerelést, sack-et vagy interceptiont.  

  Apró túlzással azt mondhatjuk, hogy e Bengals-védelem, ellentmond minden statisztikának vagy elvárásnak. Az csapat elõzõ évi sack-mestere, Carlos Dunlap még egyet sem mutatott be idén. A védelem egyetlen egy interceptiont mutathat fel eddig, a nyitónapról, amikor a nedves labda illetéktelen kezekbe, Michael Johnson defensive endhez került. Sokan nagy vesztességként élték meg Johnathan Joseph távozását Houstonba. A védelem mégis az elsõ…

  „Én úgy gondolkodok errõl, ez egy a védõfal által vezetett védelem, fiatal veteránokkal. Edzhetõ srácok. Srácok jó edzõkkel. Srácokkal, akik jók akarnak lenni, ezért keményen edzenek, keményen játszanak és tisztán lépesek látni a dolgokat. Ez Zimmer edzõ stílusa. Vagy ahogy õ hívja, ez a stílus” – mondja Howard.

  Valójában, Mike Zimmer, a védelem koordinátora nem igazán boldog, hogy egyik linebackere vagy defensive back-je sem mutatott be még interceptiont. Sõt, az edzõ még gondterheltebbnek látszik, mióta a Bengals az élen van a védelmek tekintetében, a Bills felett aratott gyõzelmet követõen.

  A szerdai edzés után, 10 vállrándítás és 5 fejingatás mellett nem nyilatkozott túl felemelõen fiai teljesítményérõl. „Igazából nem játszottunk túl meggyõzõen, tehát nem mi vagyunk az elsõszámúak” – utalva a Jacksonville ellen elszenvedett 74 yardos touchdownra és Jones-Drew 4,5 yardos futóátlagára.

  Ez a lelke Zimmer filozófiájának. Könyörtelenül forgácsolni, ütni-verni a futót és a harmadik próbálkozásoknál a pokolra küldeni a támadókat. Ez az, amiért nem lehet elégedett Jones-Drew elleni rontott szerelésekkel és a Blaine Gabberten elmulasztott zsákokkal. És ezért mondta Maualugának hazafelé a gépen, hogy jobban kell teljesítenie a linebackernek.

  Ha van nagy név a védelemben, az maga Zimmer. 18 éve van a szakmában, régi vágású veterán, aki gyûrût nyert Barry Switzer alatt, tanítvány volt Bill Parcellsnek. Õ az, aki Bengals elõtte lesajnált védelmét, már a harmadik évben a legjobb 15 között tartja.

  „Ez a Zim-védelem” – mondja Howrad. „Tesszük, amit mond.”

  Ezenkívül mit is jelent ez? Ez a szép benne. Szeret blitzelni de nem mindig. Gyûlöli nyolc emberrel megtölteni a boxot, de megteszi, ha kell. Elõnybe részesíti a 4-3-at de ráküld a támadókra 3-4-et is, ha a helyzet megkívánja. Ha valamivel meg lehet határozni az ’Uso Védelmet’, akkor az a sokoldalúság. El lehet kezdeni megnevezni azokat a játékosokat, akik több poszton is helytállnak (Fanene, Maualuga, Hall, Clements, Frostee Rucker, Chris Crocker, Reggie Nelson).

  „Fapadosak vagyunk” – mondja óriási mosollyal az arcán Zimmer. „Azt tesszük, mait a helyzet megkövetel. Semmi nem változott az érkezésemmel. Biztos alapú védelemmel akarunk játszani, nehéz perceket okozva a másik csapatnak. Bármit is jelent ez. Nyolc ember a boxban, blitz minden próbálkozásnál, amire szükség van. Azt próbáljuk, amiben jók a játékosok. Használd a játékosaidból azt, amiben a legjobbak.”

  Ezt a testvéries, meghatározhatatlan, kevésbé karakteres, kemény, fapados és a modorosságot-, pózokat nélkülözõ védelmet foglalja össze az Uso.  

  Forrás: bengals.com

  Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
  Cookie beállítások