A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
köki 970×550
 • Köki 970*250
 • Újház 300*300
 • MÁR FOLYNA A MUNKA

  Becmol 640×480

  A játékosok most szét vannak szóródva, egyénileg, vagy kisebb csoportokban edzenek, és vállalják a felelõsséget az esetlegesen bekövetkezõ sérülések miatt. Ha valamelyikük olyan súlyos sérülést szenvedne, hogy nem tud játszani, amikor elkezdõdik a szezon, hiába edzés közben történt az eset, a csapat a nem futballal kapcsolatos sérültek listájára teheti a játékosát, így nem köteles egyetlen centet is kifizetnie neki a fizetésébõl. Az NFL-játékosok tehát kockázatos idõket élnek most meg.

  Nézzük meg, melyek a leggyakrabban felmerülõ kérdések a normál holtszezonbeli edzésprogramokkal kapcsolatban.

  Kötelezõ a jelenlét?
  Nem, de “ajánlott”. Az átlagos, és a vékony jégen táncoló játékosok tudják, ott kell lenniük, ha azt akarják, esélyük legyen bekerülni a csapatba. A sztárok mellõzni szokták az edzéseket, de mivel ezért is bónuszjuttatás jár nekik, általában ösztönzõleg hat rájuk. A legtöbb helyen most már a szerzõdésbe is belefoglalják a következõ kifejezést: “ha meghívást kap az edzésre”. Ez a félmondat fontos lehet, például akkor, ha egy csapatnál van egy olyan játékos, akit talán elbocsátanak a holtszezonban. Ebben az esetben a játékost nem hívják meg, mert nem akarnak felelõsséget vállalni az edzéseken elszenvedett esetleges sérülésért. De ez nagyon ritka esetben fordul elõ.

  Milyen hosszúak ezek a programok?
  Legfeljebb 14 hét, de egyes esetekben nem hosszabbak 10 hétnél. Ez utóbbi idõtartam állt az NFL ajánlatában is, amit március 11-én tett le az NFLPA elé. Ez lett volna az egyik, játékosok biztonságával kapcsolatos intézkedés. Egy ilyen munkahét négy napból áll: két napot a konditeremben töltenek, két napot pedig a pályán, ahol a gyorsaságon és a sebességen dolgoznak. Minden játékosnak külön aktája van, amelyben az elõremenetelét dokumentálják, és ez tartalmazza a számára kitûzött célokat is.

  Milyen fizetést kapnak ezekért az edzésekért a játékosok?
  Azok a játékosok, akik 2010-ben részt vettek ebben a programban, napi 130 dollárt kaptak, ha 2011-ben is lesznek ilyen edzések, 145 dollár fog járni nekik minden egyes nap után. 2010-ben egy négynapos edzéshét során egy játékos minden nap edzett, 520 dollárt kapott, de ha 14 héten keresztül minden egyes edzésen jelen volt, 7.280 zöldhasú ütötte a markát. Sok játékos számára ezek bizony eléggé komolytalan összegek, de vannak, akik számára ez nagyon fontos kereset, fõleg azok esetében, akik a végén csak ennyit tapasztalhatnak meg az NFL-bõl.

  Mi fog történni a szerzõdési rendelkezésekkel, amelyek ezekre az edzésekre vonatkoznak?
  Ez egy jó kérdés. Sokaknak több százezer dollár a tét a lockout alatt, ez a helyzet például D’Brickashaw Fergusonnal, a New York Jets tackle-jével is, aki 750.000 dolláros bónusztól eshet el, ha nincsenek megtartva a szóban forgó edzések. Sokan úgy gondolják, ez a pénz már odaveszett. De ez nincs feltétlenül így, attól függ, hogyan fogalmazták meg a szerzõdést. Ha a szerzõdésében, mint a legtöbb kontraktusban, az áll, hogy “a játékos akkor kapja meg a bónuszt, ha a rendelkezésre álló edzések 85 százalékán részt vesz”, még mindig megkaphatja a pénzét, ha a lockout megoldódik, a csapat pedig rövidített edzésprogramot alkalmaz. Ferguson megkaphatja a pénzét, ha mondjuk, a program kéthetes lenne, ami nyolc edzést jelent, és hét alkalommal meg is jelenik. Ez azt jelenti, hogy edzésenként 100.000 dollárt kapna. De ha a szerzõdésben szám szerint határozták meg a bónuszhoz szükséges edzésmennyiséget, akkor már sokkal nehezebb dolga lenne.

  Biztos, hogy rengeteg kérdés lesz a több százezer dolláros bónuszok kifizetésével kapcsoltban a játékosok részérõl, sõt, azon is vitatkozni fognak, hogy ha a szerdán kezdõdõ tárgyalás során illegálissá fogják nyilvánítani a lockoutot, a tulajdonosoknak ki kell-e fizetniük a bónuszokat, amik jártak volna, ha megtartják az edzéseket.

  Amikor az NFL-ben újra elkezdõik a munka, erre a szegmensre is lehet figyelni. Mert a munka újra el fog kezdõdni, de senki ne kérdezze, hogy mikor.

  Forrás: The National Football Post

  Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
  Cookie beállítások