A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
újház 970×550
 • Polacsek 970*250
 • Köki 300*300
 • HAZUGSÁGOK KÉZIKÖNYVE

  hp640x480

  A Draftra való felkészülés az év legfontosabb idõszaka a toborzók számára, és az utolsó dolog, amit akarnak, hogy egy másik csapat megtudja, mit gondolnak bizonyos játékosokról. Most már biztos tény, hogy ilyenkor többször hazudnak, mint igazat mondanak, és mindenki ezt teszi a klubigazgatótól kezdve az edzõkön és toborzókon keresztül az ügynökökig. Egy ideális világban mindenki a lehetõ legtöbb információt akarja megszerezni, és a lehetõ legkevesebbet akarja kiadni.

  Múlt héten Jerry Jones, a Dallas Cowboys tulajdonosa azt mondta, legmagasabb választási jogára máris érkeztek ajánlatok. Öt héttel a Draft elõtt ebben nagyon kételkedem. A csapatok csak a végleges rangsorok felállítása után kezdenek foglalkozni ezzel, és ez csak a Draft elõtti héten szokott megtörténni. Jones ezzel mindössze annyit akart mondani, hogy talán eladó a draftjog, ezt akarta a másik 31 csapat tudomására hozni, ha esetleg érdekelné õket. Amikor Charley Casserly a Washington Redskins és a Houston Texans klubigazgatójaként is top 5-ös választási jogot birtokolt, mindig az elsõ volt, aki jelezte, a pickek eladók. Már január végén, vagy február elején kijelentette, máris kapott 2 vagy 3 ajánlatot a jogokra. Az igazság e mögött az, hogy várja a hívásokat az érdeklõdõktõl, és azon gondolkodik, hogy alacsonyabb pickeket szerezzen.

  Amikor az ügynökök elkezdik hangoztatni, hogy semmi baj a játékosukkal, sérülése a várakozások szerint gyógyult, és néhány héten belül készen áll a munkára, az azt jelenti, a fülébe jutott, hogy az ügyfele lefelé csúszik a rangsorban, be kell indítani a kríziskezelést. Az ügynök minden tõle telhetõt megtesz, hogy az ügyfelét jó helyzetbe hozza, de nem tudhatja, mit gondolnak a csapatok, csak sejtheti. A klubok ritkán adják ki az orvosi információikat. Ennek két oka is van. Az egyik, hogy ez magánügy, a másik pedig, hogy nem mindegyik csapat ugyanolyan szemmel tekint az esetleges orvosi problémákra. Lehet, hogy az egyik szerint kockázatos lenne draftolni egy játékost, míg a másiknak semmi baja nincs vele. Olyan is elõfordult már, hogy bizonyos csapatok sérülés miatt nem mertek elhozni játékosokat, azok pedig az elsõ két kört valamelyikében keltek el. Közülük néhányan szép karriert futottak be, míg másoknál megalapozottnak tûnt az aggodalom.

  A Pro Dayek
  A Pro Dayek arról híresek, hogy hamis információk cserélnek gazdát. Sajnos vannak olyan csapatok, amelyek megfigyelõi szeretnek sokat beszélni, és ebbõl mindig le lehet szûrni némi értékes infót is. Amikor Gabriel a Giants toborzója volt, az ezért felelõs igazgatói posztot az azóta elhunyt Tom Boisture töltötte be. Mindig azt mondta: „Greg két füled van és egy szád, ez azt jelenti, hogy olyan sokat hallgatózol, amennyit tudsz, és olyan keveset beszélsz, amennyit muszáj.” Gabriel megfogadta a tanácsot, szóval, ha valaki olyasmit mondott neki, amit értékesnek tartott, õ is megosztott valamit az illetõvel, de általában hazugságot. Soha nem beszélt azokról a játékosokról, akik tetszettek a csapatoknak, csak azokról, akik nem. És azokat mindig nagyon dicsérte.

  Ügynökök
  A Draft elõtti hetekben Gabriel szerette felhívni az ügynököket, hogy az ügyfeleikrõl beszélgessen velük. Mindig megkérdezte tõlük, mit hallanak a játékosukról, várhatóan mikor fog elkelni. A válasz majdnem mindig túlzó volt, és az is lesz. Ha úgy érzik, az ügyfelük stabil 3. körös, akkor azt fogják mondani, a másodikban fog elkelni. Ebben az esetben Gabriel azt mondta, az túl magas, õ nem vinné el a 4. kör elõtt. Nem azért mert, hazudni akart neki, hanem azért, mert tudta, az ügynök más csapatoknak el fogja mondani, hogy a pl. a Giants 4. körösre értékeli a szóban forgó játékost. Õk így játszanak.

  A sajtó
  Mindig a hazai média a legrosszabb. Mindig tudni akarják, épp milyen munka folyik a város csapatánál, és miért éppen az. Hacsak nem tudnak igazán megbízni egy újságíróban, semmit nem fognak elárulni. Nagy a versenyhelyzet, és nem lehet megmondani a sajtónak, hogy épp min dolgoznak a toborzók, mert természetesen viszont fogják látni az újságban. Az egyetlen ember, aki elmondta a sajtónak, hogy mit fog tenni, majd pontosan azt tette, John Butler volt, aki a Buffalo Bills, majd a San Diego Chargers klubigazgatója volt. Amikor a Billsnél dolgozott, mindig elmondta, hogy ezt és ezt fogja draftolni, és senki nem hitte el neki. Aztán a Drafton betartotta a szavát.

  Amikor Gabriel a Bearsnél dolgozott, minden évben változtatott valamin, hogy a média véletlenül se találja ki, mit miért tesznek. Z egyik évben sok olyan játékost hívott meg, akik iránt érdeklõdtek, a következõben egyet sem, aztán meg csak olyanokat, akiket draftolatlan szabadügynökként szereztek volna meg. És volt olyan év, amikor magasan rangsorolt játékost is meghívtak, aki iránt egyébként egyáltalán nem érdeklõdtek, csak azért, hogy megtévesszék a csapatokat. Gabriel úgy gondolta, nem lehet egy állandó menetrend, évrõl évre változtatni kell, fõleg ha a Draftról van szó. Ha egy játékos sérülésérõl kérdezték, mindig azt mondta, aggasztó, még akkor is, ha nem volt az. Ha a válasz miatt néhány csapat óvatlanul kiterítette a lapjait, akkor helyes volt a felelet.

  A lényeg, hogy az évnek ebben a szakában csak azokat a dolgokat lehet elhinni, amirõl tudjuk, hogy igazak. Amint látjuk, minél tapasztaltabb emberek vezetik egy csapat Draft elõtti mûveleteit, a gárda annál jobban használja ki a börzét.

  Forrás: The National Football Post

  Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
  Cookie beállítások