A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
lufi 970×550
 • Stihl 970*250
 • Perfect look 300*300
 • XLV. SUPER BOWL – ELÕFELMÉRÕ / Vezetõedzõk

  Vajdapapír 640*480

  Fotón: Mike Tomlin vezetõedzõ (Steelers) és Mike McCarthy vezetõedzõ (Packers)

  Mike Tomlin (Steelers)

  A Pittsburgh mestere 38 éves kora ellenére máris igen tekintélyt parancsoló eredménylistával rendelkezik. Igaz, ha hozzátesszük, hogy immár 10 esztendõt töltött el az NFL-ben, úgy már érzékelhetõ, a siker õt sem elõzmény nélkül találta meg, nála is a kemény és kitartó munka hozta magával a nagyszerû eredményeket. Tomlin négy évvel ezelõtt azt követõen kapta meg jelenlegi állását, hogy a 2001-05-ös idõszakban a Buccaneers secondaryjének volt trénere, majd 2006-ban a Vikings védelmi koordinátori posztját töltötte be.

  A kiváló szakember nem kis kihívás elé nézett, amikor 2007. január 22-én elnyerte a Steelers fõedzõi pozícióját, hiszen annak a Bill Cowhernek az örökségét kellett átvennie, aki elõtte 15 pontvadászaton át vezette a Kohászokat. Az elsõ pittsburghi idénye még csak AFC Észak csoportgyõzelmet hozott, de a 2008-as szezon végén mind a Steelers, mind Tomlin fejére korona került. A következõ évben a csapatot megtámadta a bajnokokra gyakran lesújtó Super Bowl-betegség, és nem jutottak a rájátszásba, de 2010-ben sikerült kiküszöbölni a korábbi kisiklást, és újfent a divíziója élén végzett a pennsylvaniai együttes, ahonnan a Ravens és a Jets legyõzésével jutott el a 45. nagydöntõbe.

  Egy fiatal, tehetséges edzõ kinevezése egyébiránt korántsem szokatlan esemény Pittsburghben, hiszen a franchise majdnem nyolcvan esztendõre visszanyúló történelmében jó párszor elõfordult, hogy viszonylag tapasztalatlan, a harmincas éveiben járó trénerre bízzák a gárdát. Tomlin emellett 2007-ben az NFL tizedik, valamint a Pittsburgh elsõ afro-amerikai származású vezetõedzõje lett. A kinevezését megelõzõen a Dolphinsnál is járt interjún, de végül meggyõzte Art Rooney II tulajdonost, hogy nem érdemes tovább keresgélnie, ha egy igazi nyerõ alkatot kíván a csapat élén látni.

  Mike Tomlin eredményei magukért beszélnek. Eddigi négyéves vezetõedzõi karrierje két AFC bajnoki címet (2008, 2010), és egy bajnoki gyûrût (Super Bowl XLIII) eredményezett. A rendkívül jól felkészült, a meccseken láthatóan koncentrált tréner jól érzi a játék minden rezdülését, és kiváló érzékkel nyúl bele a találkozókba. Kritikusai igazából egyetlen dolgot tudnak felhozni ellene, szerintük a fiatal tréner még mindig elõdje, Cowher örökségébõl táplálkozik, és csak akkor derül majd fény az igazi képességeire, ha egy új csapatot kell felépítenie. Tomlin a játékhívásokat a segítõire bízza, akik közül Bruce Arians támadó koordinátor ötlettelen hívásai miatt ugyan gyakran a szurkolók és a szakértõk kereszttüzébe kerül, de szerencséjükre Pittsburghben székel a zseniális védelmi guru, Dick LeBeau, aki a támadók gyengébb produkciója ellenére is sokszor képes megnyerni a meccseket.

  Tomlin vezetõedzõként eddig egyetlen alkalommal nézett farkasszemet a nagydöntõbeli ellenfelével, és 2009. december 20-án a Steelers a Heinz Fielden egy utolsó pillanatban esett touchdownnak köszönhetõen 37-36-ra legyõzte a Packers együttesét. Pályafutásának eddigi fõedzõi mérlege az alapszakaszban 43-21, a playoffban 5-1.

  Osztályzat: 4/5

  Mike McCarthy (Packers)

  Talán némileg tudathasadásos állapot jön majd a Green Bay fõedzõje részére február 6-án, amikor az ellen a Steelers ellen kell vezetnie a csapatát, amelynek imádatára tanította õt az édesapja, a korábbi pittsburghi tûzoltó és rendõr. Mindez természetesen nem a semmibõl jött a McCarthy családba, a jelenleg 47 éves mester ugyanis Pittsburghben látta meg a napvilágot. A tréner 1993-ban mutatkozott be az NFL-ben mint a Chiefs segédedzõje, és egy Kansas Cityn, Green Bayen, New Orleanson és San Franciscón át vezetõ pályafutás után 2006. január 11-én ajánlotta számára Ted Thompson általános menedzser a Packers vezetõedzõi posztját.

  Az idõpontnak megfelelõen még „elcsípte” Brett Favre utolsó két, Green Bayben eltöltött évét, így 2007-ben már az õ érdemének is betudhatjuk, hogy a Packers NFC-döntõig menetelt. Ezt követõen ugyan az újjáépítés idõszaka következett, amely váratlanul egészen rövidre sikerült, hiszen egy gyengébb szezont követõen a wisconsini alakulat 2009-ben ismét a playoffba került, hogy a 2010-ben kiharcolt wild card pozícióból indulva egészen a nagydöntõig meneteljenek.

  Pedig a 2010-es esztendõ kis híján egészen másképpen végzõdött. Mike McCarthy felkészültségét ugyan senki nem kérdõjelezi meg, de amikor a Packers a szezon során a sérülésektõl is hátráltatva hullámvölgybe került, a vezetõedzõ is visszaesett a csapatával együtt. A Green Bay McCarthy olykor borzalmas time managemantjének, valamint több challenge elmaradásának köszönhetõen sorban vesztette el a szoros találkozókat, és voltak pillanatok, amikor csak álomnak tûnt a rájátszás. Azonban tegyük hozzá, hogy amikor igazán kellett, az alapszakasz hajrájában és a rájátszásban, mind a csapat, mind a vezetõedzõ nagyszerû teljesítményt nyújtott, és könnyen lehet, hogy éppen a viszontagságos szezon segített abban, hogy a Pack eljutott a Super Bowlig. 

  A Sajtfejûek a labda mindkét oldalán remekül teljesítenek, és mindkét egység képes arra, hogy megnyerje a találkozókat. Ebben óriási szerepe van a nagyszerû védelmi elmének, Dom Capersnek, akinek a 2009-ben átvett szisztémája fényes gyõzelmet aratott az idei szezonban. Bár a futball sajátosságának köszönhetõen a nagydöntõt a legtöbben Roethlisberger és Rodgers ütközeteként vezetik fel, könnyen elképzelhetõ, hogy a LeBeau-Capers meccs gyõztese örülhet a végén.

  Mike McCarthy eddig egyszer találkozott fõedzõként a Steelersszel, a fent már említett tavalyelõtti összecsapás a Pittsburgh diadalát hozta. A mester öt Green Bayben eltöltött idényében 48-32-es alapszakaszbeli statisztikát épített, míg a rájátszásokban eddig 4-2-re áll.

  Osztályzat: 4/5

  Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
  Cookie beállítások