A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
polacsek 970×550
 • Polacsek 970*250
 • M-gel 300*300
 • ÚJ FAJ SZÜLETETT

  Tesa 640*480

  Fotón: LaRon Landry SS, Washington Redskins

  A 8. játékhéten a Detroit Lions legyõzte a Washington Redskins-t. A 3. negyedben két elkapó, Nate Burleson és Calvin Johnson egymás mellé álltak fel. A Washington erre Cover 2-vel válaszolt: DeAngelo Hall CB egyedül állt fel a két elkapóval szemben, LaRon Landry strong safety pedig mélyen mögötte állt. A séma szinte könyörgött Matt Stafford irányítónak, hogy bubble screent dobjon Burlesonnak. Hiszen Johnson blokkolná Hallt, így Burleson egy-egy ellen maradna Landry-vel. Egy ravasz elkapó egy túlfûtött strong safety ellen? Könnyû yardok. Na igen, de nem 2010-ben. A snap pillanatában Landry úgy indult el hátulról, mintha egy dombról görkorizna lefelé. Stafford ennek ellenére megdobta a screent, és Landry – aki 66 tackle-jével a 11. héten még az NFL 6. legjobbja az egyedül végrehajtott szerelések tekintetében – elfektette Burlesont, aki egyetlen yardot szerzett. Bemutatom az új strong safety-t, a játék legfrissebb domináns playmakerét. Félévtizeddel ezelõtt ezen a poszton egyetlen játékos sem lett volna elég gyors ahhoz, hogy Landry-hez hasonlóan közeledjen az elkapóhoz, és egyedül földre vigye. De amióta a 2007-es Draft 6. kiválasztottja aláírta rekordnak számító újoncszerzõdését (41,5 millió dollár öt évre), négy másik strong safety értéke is megnyilvánult olyan zsíros szerzõdések aláírásában, amelyeket általában szembetûnõbb poszton játszóknak tartogatnak. Õk lennének: Eric Berry, Kansas City Chiefs (6 év, 60 millió dollár), Gibril Wilson, Oakland Raiders (6 év, 39 millió), Bob Sanders, Indianapolis Colts (5 év, 37 millió) és Troy Polamalu, Pittsburgh Steelers (4 év, 30 millió). Egy csapatvezetõ így fogalmazott: „A legjobb safety-ket most már úgy megfizetik, mint a legjobb cornerbackeket.” És ez bizonyíthatóan így van. Eric Mangini, a Cleveland Browns vezetõedzõje így látja: „Egy remek strong safety egy átlagos védelmet sokkal kreatívabbá tud tenni.”

  Valamikor régen a strong safety-k prototípusainak szolgálatait leginkább a box-ban vették igénybe, a futások megállítása volt a feladatuk, míg a free safety-k mélyen védekeztek a passz ellen. Ezek közül a SS-k közül a legjobbak, az olyan keményen ütközõk, mint Roy Williams a Cowboys-nál, vagy Michael Lewis a 49ers-nél, gyakorlatilag a linebackerek kisebb, gyorsabb kiadásai voltak. Senkit nem érdekelt, a passz ellen passzívak voltak. De aztán a támadók soha nem látott mennyiségû passzjátékot kezdtek hívni, arra kényszerítve ezzel a védelmeket, hogy a secondary gyengeségeit nickel-csomagok, és a Tampa 2 használatával javítgassák. És most? Dick LeBeau, a Pittsburgh Steelers védelmi koordinátorának gondolata: „Az a korszak, amikor a strong safety a line of scrimmage-nél játszik, örökre leáldozott.”

  A változás gyorsan jött. Egy, a játékosállományért felelõs igazgató azt mondja, az elmúlt években a csapatok a fõiskolákról nagytestû cornerbackeket toboroztak azzal a szándékkal, hogy azonnal áthelyezzék õket a safety posztra. De a fõiskolai edzõk, akiknek a spread offense ellen kellett kitalálniuk valamit, ez az áthelyezést megtették maguktól is. Például a 183 centis, 98 kilós Landry cornerként kezdte pályafutását az LSU-n. A játékosállományért felelõs igazgató elmondta: „A strong safety-k a védelem legsokoldalúbb játékosaivá váltak.” Ez azt jelenti, hogy például Jim Leonhard, a New York Jets-nél felállhat a tight end oldalára közel a line of scrimmage-hez, mint egy igazi strong safety, vagy a gyenge oldalon mélyen is állhat, mint egy free safety. Állhat a box-ban, mint egy linebacker, vagy máshol a védõfalhoz szorosan közel. 174 centijével és 85 kilójával úgy néz ki, mint egy punt returner, de ahogy elmondta, mindenhez ért egy kicsit.

  Régen, amikor a strong safety-k lassúbbak voltak, az okosabb irányítók arra használták õket, hogy olvassák a védelmet. Ha a SS mélyen állt fel, de odasétált a line of scrimmae-hez, az irányító a futójátékot áthívta passzjátéknak. amikor a defensive back a pálya közepén volt, valószínûleg hárman védték a mély zónákat, ha kiállt a szélre, vagy Cover 2, vagy Cover 4 volt a séma. Ha a strong safety követte a mozgó elkapót, emberfogásra számíthattak a támadók. Manapság a strong safety-k gyakran úgy állnak fel, hogy álcázzák a sémát, hiszen nagyon jól tudják, birtokában vannak annak a sebességnek, amely segítségével idõben eljutnak a helyükre. Idevágó példa: Amikor a 8. héten Polamalu a New Orleans Saints tight endjével, David Thomas-szal került szembe, a Steelers All-pro játékosa emberfogást színlelt, és amikor Thomas átmozgott a fal másik oldalára, követte õt. de amint feljött a labda, Polamalu a saját zónájába ugrott, és meghiúsított egy screen passzt. Persze az ennyire radikális álcák annyira lehetnek jók, mint az a strong safety, amelyik végrehajtja. LeBeau így nyilatkozott: „Bármit, amit kitalálok, Troy meg tudja valósítani.” A komplex sémák olyan játékosokat igényelnek, akik elég okosak ahhoz, hogy képesek irányítani a tömeget. William Moore, az Atlanta Falcons safety-je úgy fogalmazott, õk lettek a védelem irányítói. Landry a Washington defensive back-jeit minden snap elõtt feltüzeli, és láthatóan élvezi a szerepét. Tavaly a 4-3-as sémában, amit akkor még Greg Blache védelmi koordinátor futtatott, Landry mindig középen játszott, és elmondása szerint utálta. Röviddel azután, hogy Mike Shanahan vezetõedzõ megérkezett, állítólag azon gondolkodott, hogy elcseréli Landry-t, de a keményen ütközõ strong safety hamar levette a lábáról azzal, hogy 4,3 másodperc alatt futotta le a 40 yardot. Shanahan és Jim Haslett, az új védelmi koordinátor úgy döntött, a teljes pályán használni fogják Landry-t, egy fajta Polamalu-féle szerepet szántak neki. Az 5. játékhéten a Green Bay Packers ellen Landry az 1. negyedben kierõszakolt egy szabadlabdát, és a hosszabbításban szerzett egy interceptiont, amelybõl végül megszerezték a gyõzelmet jelentõ pontokat. Landry idén minden poszton játszott, még álló helyzetû nose tackle-ként is láthattuk. Nem mindegyik pozícióban boldogult. A 10. forduló elõtt nagy volt a szája, de az Eagles elkapója, DeSean Jackson mélyen megverte, akkor csúnyán kikaptak. De Landry eddig ritkán követett el ilyen hibákat, csapatában a második legtöbb szereléssel büszkélkedhet, és jó eséllyel indul az Év Védõjátékosa címért. Újoncszerzõdésébõl még egy év van hátra, de minden bizonnyal ismét vaskos szerzõdést fog aláírni.

  De nem minden csapat méri fel gyorsan, hogy Landry mire képes. A fent említett, Detroit elleni meccsen, a találkozó vége felé a strong safety Cover 2-ben állt fel, és észrevette, hogy Johnson és Burleson egymás mellé állnak fel, ismét. A Lions újra megpróbálkozott azzal a bubble screennel. A snapnél Landry újra a line of scrimmage felé repült, és újra elfektette Burlesont. A SS így emlékezett: „Azon gondolkodtam, miért ragaszkodnak ehhez?” Elvégre 2010-et írunk.

  Forrás: ESPN

  Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
  Cookie beállítások