A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
mgel 970×550
Stihl 970*250
Tesa 300*300

STEELERS: HATSZOR AZ NFL CSÚCSÁN II. RÉSZ

Acapella 640×480

AMIT AZ EGYIK KÉZ ELVESZ, AZT A MÁSIK VISSZAADJA

  A 1977-es kissé gyengébb, de persze rájátszást elérõ év után 1978-ban talán a legmeggyõzõbb Steelerst láthatták a drukkerek. Nem véletlenül: a liga nem is annyira titkoltan ezt a kiemelkedõ dominanciát akarta megtörni egy új szabállyal, amely Mel Blount-rule-ként vonult az NFL történelemkönyveibe, hivatalos neve defensive pass interference. Blount nem kímélte elkapóit és kíméletlenül büntette õket, ha náluk volt a labda, ha nem. Azonban az 1978-ban bevezetett új szabályhoz is tökéletesen tudott alkalmazkodni, egyáltalán nem vetette vissza a teljesítményét. A liga ráadásul ezzel a Steelers dominanciáját sem tudta megtörni, hisz amit egyik kezével elvett, azt a másikkal visszaadta: ennek köszönhetõ ugyanis, hogy a klub két kitûnõ elkapója, John Stallworth és Lynn Swann szabad utat kapott, ami egészen a Hall of Fame-ig vezetett.

  Az immár 16 meccses alapszakaszban csak az Oilers és a Rams tudta megtréfálni Noll sziporkázó legénységét. A rájátszásban elõbb a Denver Broncosnak fizette vissza játszi könnyedséggel (33-10) az egy évvel korábbi playoff-vereséget a Steelers, majd az Oilers-nek 34-5-tel vágott vissza a korábbi kudarcért. A XIII. Super Bowl minden idõk egyik legnagyszerûbb döntõjét hozta – ismét a Cowboys ellen. A pontzáporos fináléban Bradshaw pályafutása során elõször jutott 300 yard fölé és 4 TD-t passzolt, ezzel a szezon mellett a döntõ legértékesebb játékosa is lett egyben.

  A következõ idényben sem okozott gondot az alapszakasz kipipálása, sõt a Dolphins és az Oilers testén át a döntõt is viszonylag könnyen érte el a Steelers. Ott a teljesen esélytelen Rams azonban majdnem megtréfálta a címvédõt. Az utolsó negyed elõtt még a Kosok vezettek, ráadásul a fontos meccsek jolly jokere, Swann megsérült, így már sisak nélkül követte az eseményeket a padon ülve. Helyére John Stallworth lépett elõ a mérkõzés hõsének és egy pazar, 73 yardos touchdownt szerezve biztosította a Steelers negyedik diadalát, amely akkor egyedülállóvá tette a klubot.

  Ezzel véget ért az NFL talán legnagyobb dinasztiájának története, mert a „régi nagy öregek” egyre többet bajlódtak sérülésekkel, szép sorra szögre is akasztották sisakjaikat, s így már nem volt lehetõségük még egyszer a csúcsra érni. De teljesítményük az örökkévalóságnak szólt: 8 év alatt mindannyiszor rájátszásba jutottak, 7-szer megnyerték a csoportjukat, 6-szor szerepeltek a fõcsoportdöntõben és 4-szer megnyerték a Super Bowlt. Ezt a teljesítményt így együtt azóta se sikerült megismételnie egyetlen csapatnak sem, így nem meglepõ, hogy kilenc játékos és Chuck Noll vezetõedzõ is Hall of fame-be került.

  Az aranykorszakot követõen is sok jó játékos megfordult a csapatban, elég ha csak Louis Lipps-re gondolunk, de valami mindig hiányzott az átütõ sikerhez, ez pedig egy olyan QB volt, aki a kiélezett, sorsdöntõ helyzetekben mindig valami nagyot alkot. Bill Cowher 1992-es színrelépésétõl kezdve sem Neal O’Donnell, sem a Slash-ként ismert Kordell Stewart, sem Tommy Maddox nem tudott átlépni egy bizonyos határt. Pedig a 90-es évek közepén legendásan rettegett linebacker-sor (Greg Lloyd, Chad Brown, Levon Kirkland, Kevin Greene) kergette õrületbe a riválisok irányítóit, s érdemelte ki a Blitzburgh nevet. Ez a négyes juttatta ismét Super Bowlba a csapatot, ahol azonban O’Donnell 3 eladott labdájával elintézte, hogy a Cowboys a két csapat harmadik döntõjén gyõztesen kerüljön ki az ütközetbõl. Cowher 13 idény alatt 9-szer vezette rájátszásba a Steelers-t, de 4 konferenciadöntõt és 1 SB-t bukott el, mert ez a pici plusz hiányzott.

A BUSZ CÉLBA ÉR

  A változást a 2004-es draft hozta meg, ekkor a 11. helyen Ben Roethlisberger – akinek hamar Big Ben lett a beceneve – került a csapathoz,aki már a második meccsen bevetésre került Maddox sérülése miatt. Bár akkor mindenki azt hitte, hogy vége a Steelers szezonjának, mivel az indiszponált újonc kétszer is eladta a labdát a Baltimore Ravens ellen, de valójában csak akkor kezdõdött az idény az arany-feketéknek. Big Bennel nem kapott ki többet a csapat, s vezérletével megszakította a New England Patriots máig rekordnak számító 21 meccses veretlenségi szériáját. A Steelers káprázatos 15-1-es mérleggel várta a folytatást, ezzel rengeteg újoncokra vonatkozó rekordot átadva a múltnak. Roethlisberger nem passzolt sokat, ahogy ma sem teszi, de amikor csapatának szüksége van egy nagy játékra – erre már elsõ évében is képes volt -, lehet rá számítani. Rutintalansága miatt ekkor még nem ért célba a Steelers, amely Cowher alatt ekkor bukta el 4. AFC-döntõjét a 2000-es évek dinasztiája, azaz a Hazafiak ellen.

  A következõ esztendõ minden Jerome „The Bus” Bettisrõl szólt, aki csak azért vállalt még egy évet a ligában, mert Big Ben megígérte neki: Super Bowlba juttatja, egy év tapasztalattal már a rájátszásban sem remeg majd meg a keze. Csakhogy a „7-es” a szezon közepén megsérült, s egy hármas kudarcszéria szertefoszlatni tûnt a nagy reményeket. A 13. meccs 7-5-ös mérlegnél már rájátszást jelentett a Steelers számára, egy újabb vereség megpecsételte volna a csapat sorsát. A Busz azonban megadta a kezdõ lökést a 8-as gyõzelmi sorozattal Pittsburgh-be érkezett Chicago Bears ellen. A havazásban csak szenvedtek a támadók, a Willie Parker cseréjeként beállt Bettis viszont mindent megváltoztatott, pályafutása során utoljára 100 yard fölé jutott, s együttesét hátán cipelve nyerte meg a sorsfordító meccset. Ezt követõen az utolsó hat meccsén veretlen Vikings sem jelentett akadályt, majd a Browns is kapitulált. Végül Bettis utolsó fellépésén a Heinz Fielden éppen szülõvárosa csapata, a Detroit Lions volt az ellenfél, amelyet az õ 3 TD-jével intézett el a Steelers. Cowher Bettis elõtti tisztelgésbõl kezdõként nevezte õt a találkozóra, holott az egész idényben Fast Willie állt fel Roethlisberger mögött.

  Az újabb siker rájátszást ért, melynek során Cowher azzal lepett meg mindenkit, hogy az addig domináns futójáték helyett erõs passzjátékkal rukkolt elõ, s a Steelers elõbb a csoportját megnyerõ Bengalst, majd az alapszakasz legjobbját, az Indianapolis Coltsot múlta felül idegenben, s végül Denverben is így nyert. A Csikók elleni meccs különösen emlékezetes marad, hiszen Bettisnek majdnem saját fumble-je miatt kellett lemondania az Super Bowl-ról szõtt álmairól, de Roethlisberger egy jó ütemû szereléssel megakadályozta, hogy fordítson a rivális. Az ebbõl adódó mezõnygólkísérletet Vanderjagt kihagyta, pedig a Colts egyenlíthetett volna. A XL. Super Bowl nem hozott látványos csatát, de a Steelers biztosan nyert a Seattle Seahawks ellen, köszönhetõen Willie Parker 75 yardos futásának, amely rekord a finálékon, továbbá az elkapó Antwaan Randle El, Hines Wardnak adott TD-passzának, amely az elsõ alkalom volt a döntõkön, hogy elkapónak sikerült ilyen átadást véghezvinnie.

TOMLIN FOLYTATJA ELÕDEI ÚTJÁT

2006-ban elsõsorban Roethlisberger – aki súlyos motorbalesete és vakbélmûtéte miatt szinte az egész edzõtábort kihagyta – gyatra teljesítménye miatt a Pittsburgh lemaradt a rájátszásról, s ezt követõen Cowher lemondott. Utódja, Mike Tomlin azonban a hagyományok folytatását jelenti, hiszen védekezõ felfogású, fiatal, ambiciózus edzõ. Elsõ évében a számos sérülés megakadályozta együttesét az újabb kiugró eredmény elérésében, de 2008-ban már nem volt megállás. 

  A recept nem változott: a védelem szinte minden fontosabb mutatóban elsõ volt a ligában, dominálta ellenfeleit, míg a támadók -noha nem mindig álltak a helyzet magaslatán- amikor igazán kellett, akkor megvillantották tehetségüket. Mint azt februárban az Arizona Cardinals elleni XLIII. Super Bowl-on láthatták; Big Ben, Willie Parker, Hines Ward és Santonio Holmes egyaránt akkor nyújtja legjobbját, amikor a legnagyobb szükség van rá. Épp úgy igaz ez rájuk, mint annak idején a Bradshaw, Harris, Swann, Stallworth négyesre. Az idõ vasfoga nem fog a Steelers csapatán, ugyanaz a mentalitás, ugyanaz a szisztéma, ugyanaz az eredmény

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások