• Gancia 970×250
 • Ujház 300×300 (mobile)
 • HGH TESZT

  ALCOR 640

  Az NFL tiltja az emberi növekedési hormon használatát, de nem ellenõrzi. Ez olyan, mintha lenne sebességkorlátozás anélkül, hogy valaki betartatná, így nem sok értelme van, ha valaki 100-zal áthúzhat egy iskola elõtt úgy, hogy nem kell a nyakon csípés miatt aggódnia.

  Ez azonban most változhat. A liga javasolta az NFL Játékosok Szakszervezetének, hogy bõvítsék ki a szteroidok és hasonló anyagokkal kapcsolatos tesztet úgy, hogy tartozzon bele a HGH vérvétellel történõ vizsgálata is. Szerintünk ennek épp itt volt az ideje. A korábbi fõnök, Gene Upshaw alatt az NFLPA ellenezte a HGH tesztelést, az invazív vérvizsgálatok biztonságosságának hiánya miatt. De a szakszervezet a hírek szerint most már nyitottabb a kérdésre, ha meggyõzik, hogy létezik egy hatékony teszt.

  „Szerintünk a tesztelés fejlõdött annyit, hogy most már lépéseket teszünk a programunkba építésére,” mondta Greg Aiello az NFL szóvivõje. Aiello szerint a liga néhány hónapja javasolta a HGH tesztelést az új Kollektív Szerzõdés tárgyalásai során, de a javaslat akkor került igazán felszínre, amikor egy brit rögbi játékos lett az elsõ sportoló, akit pozitív HGH teszt miatt eltiltottak.

  Egy játékos (Earnest Graham a Tampa Bay futója) azt mondta, hogy az NFL játékosok 30 százaléka használ HGH-t. Ez a becslés talán túlzó, de nem kérdés, hogy a HGH-nak nincs helye a sportban, és ezért szükség van valamiféle tesztelésre, hogy elriasszanak mindenkit a használatától.

  Az NFL teljesítményfokozó-szerekkel kapcsolatos tesztjeit jelenleg vizeletmintával végzik – az edzõtáborban minden játékost egyszer, aztán az év hátralévõ részében szúrópróbaszerû ellenõrzésekkel. A HGH-t azonban csak vérvizsgálattal lehet kimutatni. A játékosok évente egyszer, az elõszezoni orvosi vizsgálatukon adnak vérmintát. Nem látjuk okát annak, hogy ezt a vért miért nem lehetne HGH szempontból is vizsgálni. A vérvizsgálatok azonban csak a használatát követõ napokban tudják kimutatni a HGH-t. Ezért van szükség szezon közbeni tesztelésre is, hogy a program eredményes legyen. A ligának és a szakszervezetnek meg kell tudnia egyeznie egy olyan megoldáson, amely ésszerû határokat szab egy játékos ellenõrzésének, ugyanakkor megtartja a szúrópróbaszerû vizsgálatok elrettentõ hatását. Van egy másik, még pragmatikusabb oka annak, hogy az NFLPA-nak miért kellene beleegyeznie a HGH tesztelésbe. A következõ CBA egyeztetését a tárgyalóasztal mellett a közvélemény ítélõszéke elõtt is folytatni fogják. A szakszervezetnek végképp nincs szüksége arra, hogy úgy tûnjön, ellenez egy javaslatot, amely segítene a teljesítményfokozó szerek sportból való kisöprésében.

  %d blogger ezt szereti: